Salaliittoteoria

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee salaliittoteorioita yleisesti. Rap-artisti Steen1:n albumista on erillinen artikkeli.

Salaliittoteoria on käsitys, jonka mukaan jonkin merkittävän tapahtuman, tapahtumasarjan tai kehityskulun takana on salaliitto eli komplotti. Näiden teorioiden luojat olettavat toisinaan, että salaliittolaisilla on selkeät, salatut päämäärät ja suunnitelmat sellaisissakin asioissa, missä muut näkevät sattumaa, yllättäviin olosuhteiden muutoksiin reagoimista tai toimimista parhain päin kaoottisissa olosuhteissa.

Salaliittoteoria-sanassa on halventava sävy, ja sitä käytettäessä annetaan ymmärtää, että salaliittoteoriaksi leimattu näkemys on naurettava, väärä, vainoharhainen, perusteeton, kummallinen tai järjenvastainen. [1] [2]

Salaliitto-termin menneisyydestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alunperin puolueettomana sanana ollut salaliittoteoria sai 1960-luvun puolivälin tienoilla halventavan sävyn John F. Kennedyn salamurhan puinnissa, ja sen saatetaan vihjata olevan vainoharhaista taipumusta nähdä jotain pahaa salattua toimintaa tapahtumissa.[3]


Salaliittoteoriat ja todellisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaliittoteoreetikot pitävät käsitettä ”salaliittoteoria” usein toisinajattelijoiden uskottavuuden heikentämisen muotona. Toisaalta totalitaarisissa valtioissa, kuten Josif Stalinin ajan Neuvostoliitossa, vallanpitäjät voivat keksiä kuvitteellisia salaliittoja vastustajiensa tuhoamiseksi, kuten esimerkiksi niin sanotun lääkärien salaliiton tapauksessa. Tällöin nimenomaan epäuskottava salaliittoteoria on virallinen totuus.

Mainilan laukaukset on esimerkki suomalaisten tuntemasta eräänlaisesta salaliitosta. Virallinen totuus Neuvostoliiton mukaan[4] oli pitkään se, että Mainilan laukaukset olivat suomalaisten ampumia. Nyttemmin myös Venäjällä tunnustetaan että suomalaiset eivät osallistuneet provokaatioon.

Internetissä on paljon salaliittoteoria-aiheisia verkkosivustoja, joista jotkut on tarkoitettu parodiaksi tai huumoriksi. Luotettavaa keinoa asiansa vakavasti ottavien sivustojen tunnistamiseen ei ole.kenen mukaan?

Salaliittoteoreetikkojen tutkimuksessa on yleistynyt kaksi tutkintatapaa, jolla punnita teorian todellisuuspohjaa - näitä kuvaa seuraavat kaksi sanontaa:

 • 'Kuka hyötyy?' tai 'Kenen etu?' (latinaksi 'Cui bono?'), tai
 • 'Seuraa rahaa.' (englanniksi 'Follow the money'.)

Tunnettuja salaliittoteorioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi maailmanjärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden maailmanjärjestyksen epäillään muun muassa tähtäävän yhteen maailmanhallitukseen ja yhteen maailmanuskontoon.

Salamurhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamurhat ovat salaliittoteorioiden yleinen aihe. Tunnetuin niistä on Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn murha. Salaliittoteoreetikkojen mukaan murhaaja Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin tai ei ylipäätänsä ollut Kennedyn murhan takana. Myös Robert Kennedyn, Martin Luther Kingin, John Lennonin ja Tupac Shakurin murhiin on liitetty runsaasti salaliittoteorioita.

Pohjoismaissa suosituin salaliittoteorioiden aihe lienee Ruotsin pääministeri Olof Palmen edelleen selvittämätön murha. Suomen historiassa salaliittoteorioita on esitetty esimerkiksi säveltäjä Toivo Kuulan ja ministeri Heikki Ritavuoren murhista sekä Bodomjärven murhista.

Salaliittoteorioita on esitetty myös useista epäonnistuneista murhayrityksistä, kuten Ronald Reaganin ja paavi Johannes Paavali II:n ampumisista.

Kuolemantapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellisen tyyppisiin salaliittoteorioihin liittyvät väitteet, joiden mukaan luonnollisiksi tai tapaturmaisiksi katsotut kuolemantapaukset ovatkin taitavasti järjestettyjä ja peiteltyjä salamurhia. Tällaisia teorioita syntyy herkästi varsinkin populaarikulttuurin tähtien kuoleman johdosta. Tunnettuja ovat muun muassa Michael Jacksonin, Elvis Presleyn, Jimi Hendrixin, Janis Joplinin, Jim Morrisonin, ja Kurt Cobainin kaltaisten muusikoiden sekä Marilyn Monroen kuolemasta esitetyt teoriat. Myös muun muassa paavi Johannes Paavali I:n ja prinsessa Dianan kuolemat ovat synnyttäneet salaliittoteorioita.

Erityisesti salaliittoteorioita on liittynyt kuuluisien henkilöiden kuolemiin lento-onnettomuuksissa, kuten Wladislaw Sikorskin, Glenn Millerin ja Dag Hammarskjöldin tapauksissa.

Suomessa teorioita eräiden Suomen politiikan henkilöiden kuolemista ovat esittänneet Jorma Palo (ministeri Penna Tervon kuolemasta kirjassa Luottamus tai kuolema!) ja Heikki Urmas (Väinö Leskisen, Paul Paavelan ja Keijo Liinamaan kuolemista kirjassa Raadolliset toverit ja vallan väärinkäyttäjät).

Salaiset järjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaiset ja suljetut järjestöt – todelliset tai kuvitellut sellaiset – ovat aiheuttaneet päänvaivaa ulkopuolisille jo muinaisen Kreikan ajoista lähtien. Keskiajalla epidemioista voitiin syyttää juutalaisten salaliittoja. Vapaamuurarit ovat salaliittoteorioiden mukaan olleet syypäitä niin Ranskan vallankumoukseen kuin Viiltäjä-Jackinlähde? murhiinkin. Myös baijerilainen Illuminati on ollut salaliittoteoreetikkojen suosiossa. Myös Siionin viisaiden pöytäkirjat ovat inspiroineet runsaasti salaliittoteorioita. Uusnatsien suosiossa ovat teoriat, joiden mukaan kansainvälisiä järjestöjä ja jopa kansallisia hallituksia kontrolloi juutalaisten kansainvälinen salaliitto ”ZOG”. On olemassa myös nykyaikana aktiivisesti toimivia kerhoja, kuten Bilderberg-ryhmä ja Trilateraalinen komissio, joihin kuuluu sekä taloudellisen että poliittisen eliitin tunnettuja edustajia. Ääriryhmien edustajat liittävät tällaisiin organisaatioihin usein huikeita salaliittoteorioita, mutta myös akateemiset politiikan tutkijat ovat joskus kirjoittaneet pohdintoja niiden merkityksestä maailmanpolitiikassa. Myös:

Tiedustelupalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedustelupalvelut tai muut valtiolliset virastot ja agentit ovat salaliittoteorioiden yksi kohde. Mm. CIA on yhdistetty kokaiinin salakuljetukseen sekä terrorismin luomiseen. Britannian MI6:den väitetty omaavan yhteyksiä vapaamuurareihin.

Salatut keksinnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liike-elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoriat salatuista keksinnöistä liittyvät politiikan sijasta yleensä liikemaailman raadollisuuteen. Tyypillinen salattu keksintö -teoria väittää, että todella tehokas ja taloudellinen auton moottori on keksitty, mutta öljy-yhtiöt ovat tappaneet keksijän tai muuten salanneet tuotteen, jottei heidän liiketoimintansa kärsisi.

1960-luvulla pidettiin itsestään selvänä, että ilmatyynyalus syrjäyttäisi pyöräajoneuvot viimeistään 1970-luvun loppuun mennessä. Näin ei tapahtunut; syyn on yleisesti sanottu olleen vuoden 1973 öljykriisissä, joka teki pysyvän lopun halvan polttoaineen aikakaudesta. Salaliittoteoriat sen sijaan väittävät, että autojen valmistajat ostivat ilmatyynyaluksiin liittyneet patentit ja tuhosivat ne, koska ilmatyynyalukset olisivat tehneet lopun heidän liiketoimestaan. Jotkut salattu keksintö -teoriat ovat muuttuneet kaupunkitarinoiksi. Yksi suosittu esimerkki kertoo yhtiöstä, joka keksi tylsymättömän partakoneenterän, muttei alkanut valmistaa sitä, jotta saisi enemmän voittoa.

Terveydenhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On myös väitetty, että lääkeyhtiöt ovat kehittäneet nykyistä tehokkaampia lääkkeitä muun muassa AIDS:iin tai syöpään, mutta ne eivät halua tuoda niitä markkinoille, koska nykyiset lääkkeet tuottavat enemmän voittoa. Sama pätee väitteeseen jonka mukaan öljy olisi abioottinen eli ei eloperäinen aine jota syntyy jatkuvasti maan sisällä - ei siis olisi rajallinen saati syntynyt orgaanisista aineista kuten yleisesti tiedetään.

Sotatekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkötekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skalaari-aseet ovat sähkömagneettisia aaltoja, joita lähetetään erikoisrakenteisten antennien kautta. Niillä on väitetty voivan vaikuttaa säähän, ihmisiin, ja niiden pystyvän tekemään aineellista vahinkoa sekä pysäyttämään kaiken sähköisen toiminnan.

Tietotekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrosiru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrosiru on yleinen aihe salaliittoteorioissa. Sen on väitetty mahdollistavan seurannan tai ihmisen kehoon tai mieleen vaikuttamisen tai ohjailemisen. Mikrosirutekniikkaa väitetään käytettävän tulevaisuudessa autojenseurantaan, asettamalla mikrosiru kaikkiin autoihin.

Historian vääristely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Denialismi

Historian vääristelyllä tarkoitetaan salaliittoteorioiden yhteydessä väitteitä, joiden mukaan jotakin todellisena pidettyä tapahtumaa ei olekaan tapahtunut, tai se on tapahtunut hyvin erilaisella tavalla kuin yleisesti uskotaan. Salaliittoteorian tällaisesta uskomuksesta tekee siihen liittyvä väite, jonka mukaan salaliitto on manipuloinut tiedotusvälineet, oppilaitokset ja historiantutkijat harhaanjohtavan tiedon levittämiseen. Muun muassa juutalaisten joukkotuhoa toisessa maailmansodassa ja Yhdysvaltain kuulentoja on väitetty propagandasyistä keksityiksi valheiksi.

Venäjällä erityisen suosittuja salaliittoteoriat Anatoli Fomenkon ns. uusi kronologia. Fomenkon mukaan emme tiedä mitään tapahtumista ennen vuotta 1000 jaa. Venäjä ei myöskään koskaan joutunut mongolien valloittamaksi, vaan ”mongolivalloittajat” olivat itse asiassa slaavilais-turkkilainen maailmanvalta. Fomenkon alkuperäisen väittämän mukaan Venäjälle 1700-luvulla kutsutut saksalaiset historioitsijat väärensivät olemassa olevat alueen historiasta kertovat kronikat ja hävittivät alkuperäiset versiot legimitoidakseen valtaan nousseen saksalaistaustaisen Romanovien hallitsijasuvun oikeuden kruunuun.

Samoin tutkimusmatkoista napa-alueille on kehitetty salaliittoteorioita. Eräs tyypillisimpiä on Stuart Gordonin esittämä väite, että vain Roald Amundsen olisi luotettava tutkimusmatkailija – kaikkien muiden saavutukset Robert Pearysta aina Richard E. Byrdiin olisivat huijauksia.

Historian tahallinen vääristely poliittisia tarkoitusperiä varten on tietysti myös todellinen ilmiö, joka ei aina liity salaliittoteorioihin. Ihmisten maailmankuvaan voidaan vaikuttaa suunnattomasti, jos tapahtumista yleisölle välittyvää tietoa voidaan kokonaan salata tai välittää eri tavoin vääristettynä. Tämä on jokapäiväinen ilmiö myös yksilöiden välisesessä kanssakäymisessä, sillä jokainen tahtomattaankin esittää toiselle asioista tietyn näkokulmansa, joka hyvin todennäköisesti ei ole ainoa relevantti näkökulma. Nämä huomiot kuuluvat muun muassa lähdekritiikin ja medialukutaidon perusteisiin.

On myös salaliittoteorioita, joiden mukaan joku kuolleeksi luultu henkilö onkin todellisuudessa elossa, mahdollisesti salaliiton vankina tai hoidettavana. Tällaisia väitteitä esitettiin esimerkiksi Adolf Hitleristä toisen maailmansodan jälkeen. Lavastetusta kuolemasta on puhuttu myös populaarikulttuuri-idolien, esimerkiksi Elvis Presleyn, Tupac Shakurin ja Michael Jacksonin kohdalla.

Avaruusolentojen vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusolentojen vierailut on erittäin suosittu salaliittoteorioiden osa-alue, joka on ollut esillä muun muassa elokuvissa (esimerkiksi Men in Black) ja televisiosarjoissa (esimerkiksi Salaiset kansiot). Perusväittämä on, että Yhdysvaltain hallitus on salaliitossa avaruusolentojen kanssa, tai on saanut haltuunsa pudonneista ufoista pelastettua tekniikkaa ja on salannut avaruusolentojen vierailuita koskevat tiedot.

Tunnetuimmista teorioista monet käsittelevät Roswellin tapausta. Teorioiden mukaan Roswellin tapauksessa maahan syöksyneestä ufosta kerättyä materiaalia ja tietoa on kätketty Area 51:n kaltaisiin tukikohtiin.

Jimmy Carter lupasi ennen presidentiksi nousuaan paljastaa yleisölle hallituksen salaiset tiedot ufoista, mikäli hän saisi sellaista haltuunsa.

Suuronnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurten onnettomuuksien aiheuttajiksi väitetään usein salaliittoja, joiden epäillään toimineen esimerkiksi taloudellisen hyödyn toivossa. Tällaisia teorioita on esitetty muun muassa Titanicin, autolautta Estonian uppoamisista ja syyskuun 11. päivän iskuista.

Sota ja aseelliset selkkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska monien salaliittoteorioiden kohdalla koko maailmanhistoria on salaisen organisaation käsissä, myös erilaiset sodat ja muut selkkaukset nähdään tällöin osana salaisten organisaatioiden toimintaa. Joissakin teorioissa jopa kommunistien ja natsien valtaannousu nähdään saman tahon organisoimina tapahtumina. Usein sotia pyritään selittämään myös erilaisten lobbausryhmien aikaansaannoksina, kuten vaikka öljy-yhtiöiden suhteilla hallitukseen. Tällaisia pohdintoja löytyy myös akateemisten politiikan tutkijoiden kirjoituksista, ja on epäselvää, onko niissä kyse varsinaisesti salaliittoteorioista.

Terrori-iskut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terrori-iskut ovat useiden salaliittoteorioiden aiheena. Syyskuun 11. päivän terrori-iskuja on väitetty presidentti George W. Bushin hallinnon tekemiksi Afganistanin ja Irakin sotien oikeuttamiseksi. Lähes vastaavia teorioita esitettiin toisen Tšetšenian sodan alusta ja sitä edeltäneistä pommi-iskuista. Espanjassa eräät oikeistolaiset ovat väittäneet sosialistien juonineen baskien ETA:n kanssa Madridin pommi-iskut noustakseen valtaan.[5]

Joukkotiedotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkotiedotuksellä väitetään vaikutettavan yleisöön.

Piiloviestit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywood-elokuvissa esiintyviä toistuvia merkkejä, vertauskuvia tai ennen WTC-iskuja olleita 9- ja 11-numeroita on väitetty piiloviesteiksi. Joissain muissakin yhteyksissä esim. mainoksissa on esitetty olevan piilokuvia, joita on epäilty tarkoituksellisiksi piiloviesteiksi.

Uutisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutisoinnin väitetään olevan korkeimpien tahojen vallan alaisia.

Viihde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viihteen, esim. musiikin avulla on myös väitetty vaikutettavan yleisöön, erityisesti nuorisoon.

Hollywood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywood-elokuvatuotannon piirissä on väitetty käytettävän aivopesua, mm. CIA:n mielenohjailu-hanke MKULTRA on mainittu.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikkojen mukaan[6] salaliittoteoriat eivät selitä mitään, sillä niitä ei useinkaan voi todistamalla todistaa vääräksi. Vaikka salaliittoteorian osa osoitettaisiin vääräksi voidaan tämä tulkita olevan vieläkin monimutkaisemman salaliiton aikaansaannos, jolla on tarkoitus hämätä salaliittoteoreetikkoja. Lisäksi mikä tahansa kritiikki voidaan ohittaa perusteella, että kriitikot ovat osallisina salaliitossa tai maksettuja tai komennettuja peittelemään salaliittoa.

Salaliittoteorioissa pidetään myöntymisen merkkinä jos virallinen taho ei kiistä asiaa X.[7] Ja tietysti jos asia kiistetään, niin sitäkin voidaan pitää merkkinä salaliitosta.

Tiedon puutetta pidetään merkkinä salaliitosta. Kuitenkin esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeen ydinase oli suojelluin salaisuus ja se vuodettiin Neuvostoliittoon. Kuitenkaan salaliitosta ei saada koherenttia informaatiota. [8]

Salaliittoteorioiden ilmiöstä itsestään voidaan kehittää salaliittoteoria, jota voidaan kutsua muun muassa ”läpinäkyväksi salaliitoksi”.[9] Siinä on toisaalta kehäpäätelmän vaara ja toisaalta mahdollisuus johtaa salaliittoteorioista ilmiönä jotakin merkityksellistä. Salaliittoteorioiden kehkeytymistä edistää puutteellinen tiedonsaanti, mutta toisaalta myös osatotuuksien julkistaminen. Näin lienee riippumatta siitä, että osa ihmisistä on herkempiä uskomaan salaliittoihin asioiden taustalla, kuin johonkin tahattomaan tekijään. Näin ollen salaliittoteorioiden ilmiön taustalla voidaan nähdä todellinen ongelma, eli tahattomasti tai tarkoituksellisesti puutteellinen tiedonkulku yhteiskunnassa. Demokratiasta on kritisoitu ettei se voi toimia, jollei kansalla ole kaikkea tarpeellista tietoa asioista.[10][11][12] Jos kansalaisten tahattomista tai tahallisista syistä johtuva tiedon puute aiheuttaa yhteiskunnassa toimimattomuutta, salaliittoteoriat ovat ehkä ymmärrettävä oire. Tiedon puutteen alaisena kansan näkökulmasta yhteiskunta joka tapauksessa toimii käytännössä yhtä huonosti kuin jos taustalla oikeasti olisi salaliitto.

Salaliittoteorioita arvostellaan Suomessa raivokkaasti. Yksi arvostelevista tahoista on virallisten totuuksien kannalla oleva Skepsis ry.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alex Jones, salaliitto-radioshown juontaja,
 • David Icke, kuuluisa britti salaliittoteoreetikko, väittää maailman eliitin olevan muotoaan muuttavia olentoja, joiden suvut hallinneet sukupolvesta toiseen.
 • Louis Farrakhan, amerikkalainen muhamettilainen johtaja
 • Juhan af Grann, elokuvaohjaaja ja ufo-asiantuntija
 • Rauni-Leena Luukanen-Kilde, lääkäri, kirjailija ja ufo- sekä yliluonnollisten asioiden asiantuntija
 • Fritz Springmeier, paljastuskirjailija illuminaatin mielenhallinnasta
 • Eric Jon Phelps, jesuiittojen salaliitosta kertonut nettikirjoittaja
 • Aaron Russo, Vapaus fasismiin (Freedom to fascism)-elokuvan tekijä
 • Jesse Ventura, poliitikko ja salaliittoaiheisen tv-sarjan tekijä
 • Pekka Lahtinen, Maailman yhdentyminen-salaliitto kirjailija
 • Texe Marrs, kristillinen salaliittoteoreetikko
 • Janus Putkonen, Verkkomedian toimittaja
 • Lyndon LaRouche, LaRouche-liikkeen perustaja, poliittinen aktivisti.
 • Henry Makow
 • Svali, sairaanhoitaja, illuminaatti-vapaamuurarien lapsi, joka oli mielenohjailu-ammattilainen, mutta ei kestänyt ko. touhua, vaan alkoi paljastaa netissä asioita, väittää mm. että kaikissa isoissa kaupungeissa johtaa illuminaatti-neuvosto. Uskaltaa käyttää vain nimimerkkiä nettijulkaisuissaan.
 • Jack Chick, (Jack T. Chick), kristillinen sarjakuvapiirtäjä ja katolisen kirkon arvostelija
 • Daniel Estulin, Bilderberg-ryhmän kokouksiin erikoistunut tutkija
 • Beppe Grillo, italialainen korruption vastainen poliitikko, joka julkaisee blogia
 • Antony C. Sutton, historioitsija, taloustieteilijä, Skull & Bones-salaseuran paljastaja, kirjailija.

Internetsivustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisat sivustot internetissä ovat keskittyneet salaliittoteorioihin ja uutisointiin kyseisiin asioihin liittyvistä asioista tai mielipiteistä. Jotkut kyseiset sivustot ovat uskonnollisesti asennoituneita. On myös olemassa äärioikeistolaisia salaliittosivustoja.

 • davidicke.com
 • nwohavaintoja.blogspot.com
 • verkkomedia
 • magneettimedia.com
 • bilderberg.org
 • beforeitsnews.com
 • wanttoknow.info
 • cuttingedge.org/
 • infowars.com
 • prisonplanet.com
 • gatesofvienna.blogspot.fr
 • serendipity.li/
 • vaticanassassins.org
 • svalispeaks.com

Suomalaisia salaliittosivustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisiä tai suomalaisia salaliittosivustoiksi tulkittuja tai salaliittoja sivuavia sivustoja.

 • nwohavaintoja.blogspot.com
 • verkkomedia
 • magneettimedia.com
 • 11syyskuu.org
 • heinola.org/~patato/
 • infosota.fi

Salaliittoteoriat joukkotiedotusvälineissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mel Gibsonin tähdittämä jännityselokuva 'Salaliittoteoria' liikkuu salaliitto-aiheen parissa.

Oliver Stonen ohjaama kohuaherättänyt elokuva JFK käsitteli syyttäjä Jim Garrisonin kirjan tietojen pohjalta John F. Kennedyn salamurhaa, ja elokuvassa myös kuvattiin oikeudenkäyntiä, jossa - kuten todellisuudessakin, todettiin kyseisen murhan olleen salaliitto.

'Loose Change'-elokuva kertoo salaliittoteoriaa WTC-iskuista.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaliittoteoriat Jesse Venturan johdolla on salaliittoteorioita käsittelevä yhdysvaltalainen dokumenttisarja, jonka juontaa Jesse Ventura.

Muu viihde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvittaja David Dees julkaisee salaliitto-aiheisia pilakuvia.

Erikoissanoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaliittoteorioihin liittyviä erikois- tai puhekielen sanoja:

 • salkkari, salaliittoteorioiden kannattaja
 • illut, illuminaatit
 • virkkari, virallisen totuuden kannattaja

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 20th Century Words (1999) John Ayto, Oxford University Press, p. 15.
 2. Birchall, Clare: Knowledge Goes Pop: From Conspiracy Theory to Gossip Oxford.
 3. 20th Century Words (1999) John Ayto, Oxford University Press, p. 15.
 4. Jutikkala, E. and Pirinen K.: A History of Finland. Praeger Publishers, New York, 1974.
 5. Golpe de muerte a la "teoría de la conspiración", El Dia, 10/jul/08
 6. Pigden, Charles R: ”4:2”, Episteme: A Journal of Social Epistemology: Conspiracy Theories and the Conventional Wisdom, s. 222. Edinburgh University Press, 2007.
 7. 9/11 truther-liike Viitattu 9.2.2012.
 8. Carl Sagan: The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark. Ballantine Books, 1997. Englanti
 9. Mesikämmen(nimimerkki). 2012. Onko Wikileaksilla puhtaat jauhot pussissa? Blogikirjoitus. Viitattu 2.3.2012. Saatavana: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=2806#kommentit
 10. Taipale, K. 2011. MIHIN LÄHIDEMOKRATIAA TARVITAAN? Blogikirjoitus. Helsinki - Demokratiaryhmä. Viitattu 2.3.2012. Saatavana: http://demokratia.hel.fi/blogi/mihin-l%C3%A4hidemokratiaa-tarvitaan
 11. Mutanen, A. 2006. Demokratian tietopohja. Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman seminaari 17.3.2006. 2, 4-6. Viitattu 2.3.2012.
 12. Oikeusoppinut arvostelee viranomaisia salailukulttuurista. 2012. YLE uutiset. Viitattu 3.3.2012. Saatavana:http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/oikeusoppinut_arvostelee_viranomaisia_salailukulttuurista_3302849.html

heinola.org/~patato/cef1776.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bugge, Lars: Parhaat salaliittoteoriat. Suomentanut Veijo Kiuru. Helsinki: Bazar, 2006. ISBN 951-9107-38-X.
 • Mark Fenster, Conspiracy Theories: Secrecy and Power in American Culture Minneapolis: University of Minnesota Press, 1999.