SalWe

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SalWe Oy
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 2009
Toimitusjohtaja Saara Hassinen
Kotipaikka Espoo, Suomi
Toimiala Terveys- ja sosiaalipalvelut
Tuotteet Tutkimusohjelmat
Kotisivu www.salwe.fi

SalWe Oy on terveys- ja hyvinvointialan yritysten ja tutkimuslaitosten vuonna 2009 perustama SHOK eli strategisen huippuosaamisen keskittymä. Tavoitteena on rakentaa yhteistä osaamista ja kansainvälistä liiketoimintaa yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyöllä. SalWe on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimus- ja innovaationeuvosto (ent. Tiede- ja teknologianeuvosto) lanseerasi Strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) kesällä 2006. Tavoitteeksi asetettiin suomalaisen vientiliiketoiminnan lisääminen uudenlaisen yritysten ja yliopistojen ja tutkimuslaitosten muodostaman yhteenliittymän avulla. Terveys- ja hyvinvointiala sai oman keskittymän huhtikuussa 2009. Keskittymän toimintaa ohjaava osakeyhtiö, SalWe perustettiin toukokuussa 2009 ja yhtiö aloitti toimintansa syyskuussa 2009.

Osakkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakasyritykset ovat: Biotie Therapies, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, Elekta Oy, Finnzymes, GE Healthcare Finland, Invalidiliiton Asumispalvelut, Kustannus Oy Duodecim, Lääketietokeskus Oy, Mawell Oy, Medisize Oy, Oy Medix Biochemica Ab, Mobidiag Oy, Nexstim Oy, Orion, Philips, Veripalvelu, Thermo Fisher Scientific Oy, Tieto Healthcare & Welfare ja Valio.

Tutkimuspuolelta osakkaina ovat Helsingin, Jyväskylän, Itä-Suomen, Tampereen, Turun ja Oulun yliopistot, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Työterveyslaitos (TTL), UKK-instituutti, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SalWe:n tavoitteena on Suomen kansantaloudellisesti merkittävien sairauksien ehkäiseminen ja hoitaminen sekä todennettujen terveyshyötyjen tuottaminen. Näitä sairauksia ovat mm. ylipaino ja sen liitännäissairaudet sekä aivosairaudet. Yhteistyön tuloksena syntyneillä tuotteilla, palveluilla ja toimintatavoilla tavoitellaan yksilön toimintakyvyn ylläpitämistä ja parantamista.

Tutkimuksen, laskennan ja terveydenhuollon infrastruktuurit sekä Suomeen rakentuva biopankkitoiminta ovat mukana SalWe:n toiminnassa. Perinteisesti terveydenhuoltojärjestelmä ja tutkimusinfrastruktuuri ovat olleet selkeästi erillä toisistaan.lähde? SalWe:n tavoitteena on lisätä yhteistoimintaa tuottamalla ratkaisuja terveydenhuollon tarpeisiin tutkimusinfrastruktuurin avulla. Toisaalta terveydenhuoltojärjestelmää kiinnostaa vaikuttavuuden arviointi sekä terveyden, toimintakyvyn ja työkyvyn määrittäminen ja mittaaminen, johon keskittymä panostaa.

Tutkimusohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksilön hyvinvoinnin ja terveyden älykäs seuranta (Älykäs monitorointi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älykäs monitorointi -ohjelmassa yhdistyvät diagnostiikan biomittaaminen, kuvantaminen ja lääketieteellisen terveystiedon käsittely. Ohjelman tavoitteena on kehittää innovatiivisia, älykkäitä ja kustannustehokkaita työkaluja, joilla ihmiset itse tai terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät entistä paremmin vaikuttamaan hyvinvointiin ja vaalimaan terveyttä.[1][2][3]

Mielen ja kehon eliksiirit (Eliksiirit)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielen ja kehon eliksiirit -ohjelman keskeisiä painopistealueita ovat ylipainon ja sen liitännäissairauksien parempi hallinta, aivojen terveyden edistäminen sekä uusien ratkaisujen ja toimintamallien kehittäminen näiden terveyshaasteiden vähentämiseksi ja kansalaisten terveyden edistämiseksi.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ensimmäinen SalWe-ohjelma käynnistyi – Uusia työkaluja terveyden seurantaan 23.6.2010. Tekes.fi. Viitattu 25.9.2010.
  2. Ensimmäinen SalWe-ohjelma käynnistyi. Verkkolehti A Propos, 12.7.2010. Suomen Akatemia. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.9.2011.
  3. Raunio, Helena: Älykäs monitorointi käynnisti Salwe-shokin. Tekniikka&Talous, 28.6.2010. Tekniikka & talous. Artikkelin verkkoversio Viitattu 12.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]