Saksan X armeijakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
X armeijakunta
Toiminnassa 15. lokakuuta 1935 - 1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Maavoimat
Koko useita divisioonia
Sodat ja taistelut Toinen maailmansota

X armeijakunta oli Saksan maavoimien yhtymä toisessa maailmansodassa.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wehrkreis X perusti alue-esikunnan 1. lokakuuta 1935 Hampuriissä sijainneesta Reichswehrin ratsuväkiarmeijakunnasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeijakunta asetettiin liikekannalle 26. elokuuta 1939 ja syyskuussa se kuului Puolan valtausta varten koottuun Etelän armeijaryhmän 8. armeijaan. Puolan taisteluiden aikana armeijakunta oli mukana Bzurajoen ja Varsovan taisteluissa.

Armeijakunta oli joulukuusta 1939 alkaen Ranskan vastaisella rajalla Niederrheinin alueella osana armeijaryhmä B:n 6. armeijaa. Tammikuussa se siirrettiin saman armeijaryhmän 18. armeijaan ja kesäkuussa armeijaryhmän reserviksi. Heinäkuussa armeijakunnan joukot osallistuivat Dunkerquen ja Kanaalin rannikon puolustukseen osana armeijaryhmä A:n 6. armeijaa ja myöhemmin osana 9. armeijaa.

Armeijakunta siirrettiin 1. tammikuuta 1941 Puolaan armeijaryhmä B:n 4. armeijaan ja edelleen 1. huhtikuuta Itä-Preussiin saman armeijaryhmän 18. armeijaan. Toukokuussa se kuului armeijaryhmä C:n 16. armeijaan, jonka mukana se aloitti etenemisen Neuvostoliittoon operaatio Barbarossan alkaessa 22. kesäkuuta 1941.

Armeijakunta oli pohjoisen armeijaryhmän mukana edettäessä Leningradiin ja kaupunkia piirittäessä. Se oli vetäytyi armeijaryhmän mukana puna-armeijan aloitettua etenemisensä Kuurinmaalle, jossa armeijaryhmä nimettiin armeijaryhmä Kuurinmaaksi. Armeijakunta antautui toukokuussa 1945 puna-armeijalle.

Komentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeijakunnan komentajina toimivat[1]:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]