Saksan 16. panssaridivisioona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kuvaa toisen maailmansodan aikaista Saksan 16. panssaridivisioonaa. Muita vastaavasti nimettyjä divisioonia on täsmennyssivulla.
16. panssaridivisioona
divisioonan tunnus
divisioonan tunnus
Toiminnassa 1. marraskuuta 1940 – 8. toukokuuta 1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Maavoimat
Aselajit Panssari
Sodat ja taistelut Toinen maailmansota

16. panssaridivisioona (saks. 16. Panzer-Division) oli Saksan maavoimien panssariyhtymä, joka osallistui toisessa maailmansodassa sotatoimiin itärintamalla.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wehrkreis VI perusti divisioonan 1. marraskuuta 1940 16. jalkaväkidivisioonan joukoista.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioona oli Romaniassa reservinä Balkanin sotatoimien aikana vuonna 1941, minkä jälkeen se liitettiin operaatio Barbarossan joukkoihin. Divisioona joutui 6. armeijan mukana piiritetyksi Stalingradissa, jossa se antautui muun armeijan mukana.

Divisioona muodostettiin uudelleen Länsi-Euroopan sotatoimia varten ja se osallistui sotatoimiin Sisiliassa ja Etelä-Italiassa vuonna 1943 ennen paluuta itärintamalle. Divisioona kärsi suuria tappioita Kiovan taisteluissa ja se vedettiin Puolaan täydennettäväksi 1944. Se palasi itärintamalle 1945 ja divisioona antautui liittoutuneille Tšekkoslovakiassa.

Komentajat [1][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saksan 16. panssaridivisioona.
  • Mitcham, Samuel W. Jr: The Panzer Legions: A Guide to the German Army Tank Divisions of World War II and Their Commanders. Stackpole Books, 2007. ISBN 978-0-8117-3353-3. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]