Saks Fifth Avenue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saks Fifth Avenue
Yritysmuoto tytäryhtiö
Perustettu 1898
Perustaja Andrew Saks
Toimitusjohtaja Marigay McKee
Kotipaikka New York, USA
Toiminta-alue Pohjois-Amerikka, Lähi-itä
Toimiala vähittäiskauppa
Tuotteet luksustavaratalot
Emoyhtiö Saks, Inc.
Omistaja Hudson's Bay Company
Kotisivu saksfifthavenue.com
Saks-tavaratalo San Franciscon Union Squarella.

Saks Fifth Avenue on yhdysvaltalainen luksustavaratalojen ketju. Sitä hallinnoivan emoyhtiön Saks Inc. omistaa nykyisin Pohjois-Amerikan vanhin yritys, kanadalainen Hudson's Bay Company. Saksin pääkonttori ja lippulaivatavaratalo sijaitsevat Manhattanin Upper East Sidella New Yorkissa.[1][2] Sen kilpailijoita ovat muut Upper East Siden luksusmyymälät, kuten Bergdorf Goodman, Barneys New York ja Bloomingdale’s. Valtakunnallisesti se kilpailee myös sisaryritys Lord & Taylorin sekä Neiman Marcusin ja Nordstromin kanssa.lähde?

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lähde?

Andrew Saks perusti vuonna 1867 New Yorkiin yrityksen, joka yhtiöitettiin 1902 nimellä Saks & Company. Saks kuoli 1912, ja vuonna 1923 Saks & Co. fuusioitui Gimbels-tavarataloyhtiön kanssa.[3] Vuonna 1924 avattiin Viidennelle avenuelle tavaratalo Saks Fifth Avenue.lähde?

Adam Gimbelin johtajakaudella vuodesta 1926 alkaen yritys alkoi laajentua ketjuksi perustamalla ensimmäiset sivuliikkeet kahteen suosittuun lomailukaupunkiin, Floridan Palm Beachiin ja New Yorkin Southamptoniin. Ensimmäinen täyden valikoiman tavaratalo Manhattanin ohella oli vuonna 1929 avattu Chicagon myymälä, ja sitä seurasivat Floridan Miami Beach ja Los Angelesin Beverly Hills.lähde?

1930-luvun lopulla Saks Fifth Avenuella oli kymmenen myymälää, mainittujen lisäksi Idahon Sun Valleyssä, Mount Stowessa ja Rhode Islandin Newportiin. 1940-luvulla ketju laajeni Michiganin Detroitiin ja Pennsylvanian Pittsburghiin. San Franciscon tavaratalo avattiin 1952. 1960-luvulta 1990-luvulle Saks Fifth Avenue laajeni Keskilännessä ja Etelävaltioissa, erityisesti Texasissa. Kasvuvauhti oli liian nopea, ja monet uusista myymälöistä osoittautuivat huonosti kannattaviksi. 2000-luvulla Saks lakkautti tavaratalot New Yorkin White Plainsissä, Garden Cityssä ja Southamptonissa, Chicagon esikaupungeissa, Minneapolisissa, San Diegossa ja Oregonin Portlandissa. 2010-luvulla on lopetettu tai suunniteltu lopetettavaksi vielä kymmenkunta myymälää.lähde?

Päämyymäläketjun supistusten vastapainoksi Saks perusti vuonna 2000 pienemmistä myymälöistä koostuvan Saks Off Fifth -ketjun.lähde?

Vuosikymmenten varrella Saks on kokenut monia omistajanvaihdoksia. Viimeksi heinäkuussa 2013 kanadalainen Hudson's Bay Company ilmoitti ostavansa Saks Fifth Avenuen emoyhtiön Saks Inc:in 2,9 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.[4] Sen suunnitelmiin kuuluu seitsemän Saks-tavaratalon avaaminen Kanadan suurkaupunkeihin. Myös Saks Off Fifth -ketjua aiotaan laajentaa.[5] Jotkut Saksin toimipisteet Yhdysvalloissa suunnitellaan puolestaan muutettavaksi Hudson Bayn toisen ketjun Lord & Taylorin myymälöiksi.lähde?

Tammikuussa 2014 Saks Fifth Avenuen johtoon nimitettiin Harrods-tavaratalossa työskennellyt Marigay McKee.[6]

Saks muualla maailmassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saks on hakeutunut valikoidusti myös maailman muille markkinoille, joilla on vauraita kuluttajia. Ensimmäinen Pohjois-Amerikan ulkopuolinen Saks-tavaratalo avattiin Saudi-Arabian Riadissa, ja sen jälkeen ketju on edennyt Arabiemiraatteihin, Bahrainiin, Kazakstaniin ja Méxicoon.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Store Locations and Events (Arkistoitu – Internet Archive), Saks Inc.
  2. About Us, Saks Fifth Avenue.
  3. Block, Maxine & Rothe, Anna Herthe: Current Biography Yearbook, H. W. Wilson Co. 1951, sivu 173
  4. Hudson’s Bay rolls the dice on Saks, Toronto Star 29.7.2013.
  5. Hudson's Bay CEO bets big on department stores with Saks buy, Reuters 29.7.2013.
  6. Diderich, Joelle: Fashion Crowd Toasts Richard Baker in Paris, Women's Wear Daily 22.1.2014.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Saks Fifth Avenue

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]