Sairaalabakteeri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sairaalainfektio etenee kontaminoituneiden pintojen ristiinsiirtymisenä.

Sairaalabakteeri tarkoittaa kansanomaisesti mikrobia, joka aiheuttaa sairaalaympäristöstä saadun infektion eli ns. sairaalainfektion. Usein sairaalabakteerilla tarkoitetaan myös bakteeria, joka on vastustuskykyinen eli resistentti joillekin antibiooteille.

Sairaalabakteerit aiheuttavat lähinnä huonokuntoisille potilaille tulehduksia. Sairaalabakteerit ovat syntyneet, kun monia potilaita on hoidettu antibiooteilla ja bakteerit ovat mutaatioiden avuilla kehittyneet vastustuskykyisiksi lääkkeille (lääkeresistenssi). Bakteerit voivat luovuttaa toisilleen myös vastustusgeenejä plasmidien avulla, tai kun toinen bakteeri on ottanut sisäänsä kuolleen bakteerin osia, tai vektorien ja virusten avulla. Sairaalabakteerit voidaan saada kuriin parantamalla hygieniaa ja eristämällä bakteerin saanut potilas muista potilaista. Turhien lääkekuurien välttäminen ehkäisee myös tällaisten kantojen syntymistä.

Tunnetuin sairaalabakteeri on MRSA, joka on vastustuskykyinen monille lääkkeille. On olemassa lääkkeitä, jotka tehoavat MRSA-bakteeriin, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin tavalliset antibiootit. Ne ovat myös kalliita ja niillä on vaikeampia sivuvaikutuksia.[1] Tapauksien määrä on Suomessa jatkuvasti lisääntynyt, ja niitä tilastoitiin Suomessa vuonna 2008 ennätysmäiset 1740.[2]

Muita resistenttejä sairaalabakteereja ovat ESBL, TRPA, VRE[3] ja CPE[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MRSA-sairaalabakteeri leviää ennätysvauhtia Yle.fi. 26.08.2008. Viitattu 7.6.2009.
  2. Mari Heikkilä: MRSA tarttui ennätyksellisesti Mediuutiset. 20.3.2009. Viitattu 7.6.2009.
  3. Hyvästi MRSA, nyt tulee ESBL 11.05.2006. Suomen lääkäriliitto. Viitattu 7.6.2009.
  4. Superbakteeri iski Puolarmetsän sairaalaan Espoossa 1.07.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.