SWARM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaukokartoitusmissiota. Minnesota Swarm on yhdysvaltalainen lacrosse-seura.

SWARM on ESAn kolmen satelliitin kaukokartoitusmissio, jossa aiotusti vuonna 2012[1] mutta todellisuudessa 22. marraskuuta 2013 laukaistut satelliitit mittaavat maapallon geomagneettisen kentän vaihtelua ajan mukana. [2]

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SWARM tutkii Maan sisustaa ja maan avaruusympäristöä samalla auttaen ilmastotutkimusta. Tutkimus liittyy myös avaruussäähän, ts. miten Auringon aktiivisuus vaikuttaa maahan ja sen lähiavaruuteen. Se on ESAn kaukokartoitusohjelman nk. Earth Explorer Oppoturnity Mission eli pienehkö missio. Se on myös jatko Saksan DLR:n kansalliselle CHAMP-satelliittimissiolle. Sen edeltäjiä ovat myös Tanskan Ørsted ja SAC-C, joka oli Argentiinan ja Tanskan yhteinen missio.

Tekniikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitit piti alun perin laukaista ESAn uusilla Vega-kantoraketeilla vuonna 2009, mutta missio viivästyi tästä tavoitteestaan. Laukaisu tehtiin Rockot-raketilla vuonna 2013.

Kaksi satelliiteista lentää 450 km korkeilla radoilla ja yksi 530 km korkealla kiertoradalla. Satelliitit painavat kukin 200-400 kg.

Satelliitit rakensi 86 miljoonan euron hintaan Astrium GmbH, jossa projektipäällikkönä toimi Albert Zaglauer. ESAssa mission projektipäällikkö oli Yvon Menard. Satelliitit koottiin Saksan Friedrichshafenissa. EADS-Astrium Ltd. Stevenagessa, Englannissa, rakensi satelliittien propulsiojärjestelmän ja satelliittien runkorakenteet. Tamperelainen Patria suunnitteli ja valmisti satelliittien yhden elektroniikkayksikön. [3]

Satelliitin mittalaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitissa on viisi mittalaitetta

  • Vector Field Magnetometer (VFM) on pääinstrumentti, joka mittaa magneettikentän suunnan ja suuruuden
  • Absolute Scalar Magnetometer (ASC), kalibroi VFM:n mittausdatan magneettikentän voimakkuuden. Laite on Ranskan avaruusjärjestön CNESin rahoittama ja rakentama.
  • Electric Field Instrument (EFI) mittaa ionien lentosuunnat ja -nopeudet kiertoradalla - mittaus on osa avaruussään mittausta. Laite on osin Kanadan avaruusjärjestön rahoittama ja kanadalaisten yritysten rakentama.
  • Accelerometer (ACC) mittaa satelliitin kiihtyvyyden
  • Laser Range Reflector (LRR) on keino mitata maasta käsin laserilla satelliittien tarkka kiertorata satelliitin pinnassa olevan reflektorin avulla

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.