Rallicrossin SM-sarja

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta SRC)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rallicrossin SM-sarja on suomalainen rallicross -sarja. Sarjaan kuuluu Autokrossi, SRC ja Supercar luokat

Kilpailuviikonloppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailut ovat kaksipäiväisiä ja kilpailupäivä on lauantai. Perjantaina on mahdollisuus harjoitella.

Harjoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perjantai-iltana järjestetään 1. vapaat harjoitukset, joissa jokainen kujettaja saa ajaa kaksi kertaa kaksi kierrosta. Kunkin luokan harjoitus kestää 30 minuuttia. 2. vapaat harjoitukset ajetaan lauantaiaamuna, joissa ajetaan muuten samalla periaatteella kuin perjantainakin, sillä erotuksella, että kaikki luokat ovat yhtaikaa radalla.

Alkuerä- ja kilpailulähdöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen kuljettaja ajaa kolme alkuerää. Alkuerälähdöissä on kerrallaan radalla 4-6 autoa ja niissä ajetaan kolme kierrosta. Lisäksi jokaisen kuljettajan on kertaalleen kierrettävä "lisälenkki". Kustakin alkuerästä nopein kilpailija saa yhden pisteen, toinen kaksi pistettä kolmas kolme pistettä jne. Kahdesta parhaasta alkuerästään vähiten pisteitä saanut kuljettaja on alkuerien ensimmäinen, toiseksi vähiten toinen jne. Alkuerä pisteissä sijoille 1-4 sijoittuneet kilpailijat sijoitetaan A-finaaliin, sijoille 5-8 sijoittuneet B-finaaliin, sijoille 9-12 sijoittuneet C-finaaliin ja sijoille 13-18 sijoittuneet D-finaaliin. Alemman finaalin kaksi parasta kilpailijaa nousevat seuraavaan finaaliin. Finaalilähdöissä ajetaan viisi kierrosta ja jokaisen kuljettajan on kertaalleen kierrettävä "lisälenkki".

Pistelaskujärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijoitus 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.
Pisteet 20 17 15 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Luokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SuperCar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SuperCar-luokka Hyvinkäällä vuonna 2011

Supercar -luokan autot ovat lajin huippukalustoa, joilla kilpaillaan myös Euroopan mestaruudesta. Ulkoisesti rallin WRC autoja muistuttavat 4-vetoiset, turbo-ahdetut autot kehittävät jopa 600 hevosvoimaa ja kiihtyvät 0-100 km/h noin 2 sekunnissa.

SRC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SRC-luokka Hyvinkäällä vuonna 2011

SRC -luokan autot ovat ulkonäöltään vakioauton kaltaisia sarjatuotantoautoja ja vuosimalliltaan vähintään 1998 tai uudempia. Autot ovat takavetoisia tai muutettu takavetoisiksi, mikä takaa näyttävämmät ja leveämmät ajolinjat.

Moottori on vapaa, joten se voi olla erimerkkisestä autosta kuin itse auton kori. Tehoja noista yli kolmilitraisista neli- tai kuusisylinterisistä menopeleistä löytyy noin 400 hevosvoimaa.

Autokrossi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autokrossi-luokka Hyvinkäällä vuonna 2011

Autokrossissa on sekä takavetoisia että etuvetoisia autoja. Auton vetotavan muuttaminen on sallittu SRC-luokan tapaan, eli etuvetoisesta voi tehdä takavetoisen auton.

Kustannuksiltaan autokrossi luokan auto on huomattavasti edullisempi verrattuna SRC-luokan autoon. Tämä luokka on hyvä aloitusluokka siirryttäessä rallicrossin pariin. Siinä saa hyvän tuntuman lajiin ja sen saloihin, eikä näiden autojen vauhtikaan ole kovin paljon hitaampi isompiin verrattuna.

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.