S/S Walo-Apu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Walo-Apu
Tyyppi tankkeri
Rakennustelakka Albert Krankin Lehtoniemen telakka, Varkaus
Status romutettu vuonna 1951
Tekniset tiedot
Pituus 27,32 m
Leveys 6,12 m
Koneisto höyrykone
Koneteho 60 hv kW
Lastikapasiteetti valopetroli
Lastikapasiteetti 200 m³

S/S Walo-Apu oli vuonna 1892 rakennettu suomalainen tankkilaiva, joka liikennöi aluksi Saimaalla ja myöhemmin Suomenlahdella ja viimeksi Pohjanlahdella. Walo-Apu oli ensimmäinen suomalainen säiliölaiva.

S/S Walo-Apu rakennettiin Albert Krankin Lehtoniemen telakalla Varkaudessa. Sen pituus oli 27,32 metriä, leveys 6,12 metriä ja höyrykoneen teho 60 hevosvoimaa. Laivan ruumassa olleen säiliön tilavuus oli noin 200 kuutiometriä, ja säiliön mahtui noin 1 000 tynnyriä valopetrolia. Laivan alkuperäinen tilaaja oli kuopiolainen M. Savolainen, ja laiva kuljettikin aluksi petrolia Pietarista Kuopion Likolahdessa sijainneeseen 170 kuutiometrin rautasäiliöön, josta petroli edelleen toimitettiin lähiympäristön kauppoihin. Pietariin petroli tuli Bakusta joko rautateitse tai jokialusten kuljettamana. Vuosisadan vaihteessa Walo-Apu-laivan osti viipurilainen kauppahuone W. Dippel. Kun kauppahuone lopetti toimintansa vuonna 1904, Dippelin leski myi laivan Nobel-Standardille.

Nobel-Standardin ostettua aluksen vuonna 1921 alus alkoi liikennöidä avomerikelpoisena myös Viroon ja Tukholmaankin saakka. Viimeksi Walo-Apu liikennöi Pohjanlahdella. Alus romutettiin vuonna 1951.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]