S/S Kotvio II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
S/S Kotvio II
Tyyppi Höyrykäyttöinen hinaaja
Nykyisin huviliikenteessä
Lippuvaltio  Suomi
Kotipaikka Vilppula
Aiemmat nimet Näsijärvi
Omistaja Vilppulan Veneilijät ry
Aiemmat omistajat Rosenlew & Co (1884–1935), Kotvio Oy (1935–1967), Olavi Kivimäki, Tampereen kaupunki
Rakennustelakka Rosenlew & Co., Pori
Vesillelasku 1884
Tekniset tiedot
Pituus 22,02 m
Leveys 4,80 m
Syväys 2,08 m
Koneisto Trippeli-höyrykone
Koneteho 137 ihv kW
Nopeus 10 kn

S/S Kotvio II on suomalainen höyrylaiva, joka on rakennettu vuonna 1884 Rosenlewin Porin konepajalla. Alus rakennettiin Rosenlewin omaan käyttöön hinaajaksi ja se nimettiin S/S Näsijärveksi. Alus hinasi tukkeja omistajansa käytössä Tampereen pohjoispuolisilla vesillä liikkuen lähinnä Näsijärven alueella. Vuodet 1916–1917 alus oli liitettynä venäläiseen sotalaivastoon, jolloin se oli aseistettu tykillä.

Vuonna 1935 Kotvio Oy osti aluksen ja vaihtoi siihen toisesta yhtiön hinaajasta Tamperelaisen K.F. Dunderbergin konepajan valmistaman kolmisylinterisen höyrykoneen sekä antoi alukselle sen nykyisen nimen S/S Kotvio II. Kotvion sahan omistuksessa alus hinasi haloilla ja muulla sahatavaralla lastattuja proomuja aina siihen saakka kun uittotoiminnan väheneminen lopetti hinaajien työt.

Ansioliikenteen loputtua aluksen osti Kotvion sahan entinen työnjohtaja joka myi sen myöhemmin Tampereen kaupungille. Kaupunki suunnitteli asettavansa Kotvio II:n näytteille teknilliseen museoon. Museointi kuitenkin lykkääntyi ja alusta säilytettiin ulkona jolloin sen kunto rapistui. Museoinnin sijaan Vilppulan veneilijät ostivat aluksen joka mittavan peruskorjauksen jälkeen laskettiin uudelleen vesille heinäkuussa 1995.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rakennusaine: Teräs
  • Polttoaine: Öljy

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]