S/S Åhus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

S/S Åhus oli ruotsalainen rahtihöyrylaiva, joka ajoi saksalaisten asettamaan merimiinaan ja upposi 17. tammikuuta 1915 ollessaan matkalla Mäntyluodosta Raumalle. Laivan upotessa menehtyi laivan 9-henkinen ruotsalaismiehistö ja kaksi suomalaista luotsia.

Åhus saapui puutavaralastissa Mäntyluotoon Gävlestä 23. marraskuuta 1914. Hieman myöhemmin 6. joulukuuta saksalainen miinanlaskija Deutschland laski 200 merimiinaa Mäntyluodon ja Rauman edustan laivaväylille. Laivaliikenne Mäntyluodon satamaan jouduttiin keskeyttämään, kun kolme ruotsalaista laivaa, S/S Everilda, S/S Luna ja S/S Norra Sverige, oli ajanut näihin miinoihin ja uponnut. Åhus joutui jäämään Mäntyluotoon, ja miehistö maksettiin ulos laivasta.

Tammikuussa 1915 liikenne Mäntyluotoon voitiin taas aloittaa, kun Mäntyluodon ja Rauman välille saatiin määriteltyä uusi, turvallisempi laivaväylä. Åhus varustettiin kuntoon, ja se lähti 15. tammikuuta Mäntyluodosta kohti Raumaa painolastissa tai rautavannelastissa. Raumalta laivan oli määrä ottaa hamppulasti Tukholmaan. Laivan mukana oli kaksi luotsia: toinen Mäntyluodon väylälle ja toinen Rauman edustan väylälle.

Åhus katosi kuitenkin matkalla, ja aluksi luultiin, että sen matka oli keskeytynyt potkurin rikkoontumieen ahtojäissä. Pian kuitenkin saattiin tietää, että Valkeakarin edustalla jäänmurtajaa odotelleista Juno- ja Helios-nimisistä laivoista oli nähty, kuinka Åhus oli törmännyt miinaan Nurmeksen nokan ja Relandersgrundetin majakkalaivan lähistöllä ja uponnut parissa minuutissa. Juno ja Helios eivät uskaltaneet lähestyä uppoamispaikkaa miinavaaran takia, ja laivaveneillä sinne ei päästy ahtojäiden takia.

Sukeltaja Pasi Rytkösen johtama ryhmä löysi Åhusin hylyn 30 metrin syvyydestä vuonna 2004 viistokaikuluotaimen avulla. Hylky on hajonnut osiksi pitkin merenpohjaa, ja laivan höyrykone ja kattila kohoavat ylimmiksi hylyn osien joukosta.

S/S Åhus oli rakennettu Mossissa vuonna 1890. Sen pituus oli 39,53 metriä ja lastikapasiteetti 420 tonnia. Laiva oli rekisteröity Tukholmaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]