Special Operations Executive

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta S.O.E)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenraalimajuri Colin Gubbins oli SOE:n johdossa vuosina 1943–1946.
Pääasiassa SOE:n käyttöön valmistettu äänenvaimennettu Welrod-pistooli.

Special Operations Executive (SOE) oli brittiläinen vapaaehtoisista koostunut salainen agenttiyksikkö, jonka oli määrä taistella saksalaisia vastaan sabotaasein ja kommandoiskuin. Yksikkö perustettiin 1940 ja hajotettiin 1946.[1]

Agentit hyödynsivät tehtävissään erilaisia erikoisvarusteita, esimerkiksi kuulakärkikynäksi tai sikariksi naamioituja kertalaukauspistooleita. Agenttien odotettu elinikä oli todella lyhyt, sillä kiinni jääneet agentit joutuivat yleensä SS:n tai Gestapon kuulusteltaviksi ja heitä yleensä kidutettiin paljastamaan tietoja muista agenteista. Brittien sodanjohto myös uhrasi häikäilemättömästi tuoreita agenttejansa vuonna 1944 lähettämällä näitä jäämään kiinni muun muassa Pohjois-Ranskassa mukanaan vääriä tietoja vastarinta-operaatioista tulevan maihinnousun suhteen.

SOE:n agenttien merkittävimmistä saavutuksista ensimmäinen oli kesällä 1941, jolloin he räjäyttivät ranskalaisen Pessacin voimalaitoksen. Sähkönjakelun häiriintyminen aiheutti Bordeaux’n sukellusvenetukikohdan sekä lähistön sähköisen junaliikenteen lamaantumisen.

Vuonna 1942 agentit surmasivat Tšekkoslovakiassa Böömin ja Määrin protektoraatin käskynhaltijan Obergruppenführer (kenraali) Reinhard Heydrichin. Tämän SS kosti murhaamalla lähistöllä sijaitsevan Lidicen asukkaat ja polttamalla kylän.

Agentit estivät myös saksalaisten ydinaseaikeet, sabotoimalla operaatio Gunnersidessa raskaan veden tuotantoa Vemorkin vesivoimalassa Telemarkin läänissä Norjassa vuonna 1943. SOE:n menestyksekkäin ja mahdollisesti merkittävin saavutus oli SS-divisioona Das Reichin kuljetuksen sabotointi vuonna 1944, minkä seurauksena divisioonan siirtyminen Normandiaan myöhästyi ratkaisevasti.

SOE sai ansaitsemansa tunnustuksen sodan päätyttyä, kun yhdysvaltalainen kenraali Dwight D. Eisenhower kirjoitti vastarintamiesten ja erikoisagenttien toiminnan vaikuttaneen olennaisesti liittoutuneiden etenemiseen Ranskassa.

Toisaalta monet SOE:n operaatioista myös epäonnistuivat totaalisesti, esimerkiksi Alankomaissa SOE päätyi yhteistyöhön vastarintaliikkeen sijaan saksalaismiehittäjien kanssa, toimittaen viranomaisille vuosina 1942 ja 1943 kymmenittäin agentteja varmaan kuolemaan nimellä Englandspiel tunnetussa tapahtumasarjassa. Kun SOE:n hollantilaisagenttien Pieter Dourleinin ja John Ubbinkin onnistui paeta keskitysleiriltä vuonna 1943 Lontooseen ennen teloitustaan ja varoittaa brittejä traagisesta erehdyksestä, vangittiin heidät itsensä pettureina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Morris N: The Special Operations Executive 1940–1946 2001. BBC History. Viitattu 21.9.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]