Sōjōbō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sōjōbō (oikealla) opettamassa miekkailutaitoa Ushiwaka-marulle eli nuorelle Minamoto Yoshitsunelle, kuvan tehnyt Yoshitoshi 1987.

Sōjōbō (jap. 僧正坊, Sōjōbō) on kuuluisimpia Japanilaisia vuorenhenkiä eli tenguja. Sōjōbō elää Kurama-vuorella (jap. 鞍馬山, Kurama-yama), joka sijaitsee Kiotosta luoteeseen. Sōjōbō liittyy kuuluisaan legendaan, jossa se opetti nuorelle Minamoto no Yoshitsunelle kenjutsua, jotta tämä saattoi kostaa Taira-klaanille isänsä surman.

Ushiwaka-marun legendasta on -näytelmä Kurama tengu,joka kuuluu Yoshitsunen kroniikkaan eli (jap. 義経記, Gikeikiin). [1] Kurama tengussa Ushiwaka-maru on ainoa henkilö, joka ei osoita vastenmielisyyttä temppeliin saapunutta outoa yamabushia kohtaan. Vieras on itse asiassa valepukuinen Sōjōbō, joka ystävystyy pojan kanssa ja alkaa tämän opettajaksi auttaakseen poikaa tämän ahdingossa.

Sōjōbōn on ymmärretty olevan tengujen kuningas tai ainakin omaavan tuhannen tengun voimat. Hänen ilmiasunsa on omintakeinen erakkomunkki yamabushi, jolla on pitkät valkoiset hiukset ja kirkkaan punainen naama. Naamassaan Sōjōbōjolla on vielä tunnusomainen epätavallisen suuri ja pitkä nenä. Merkkinä korkeasta asemastaan tengujen joukossa Sōjōbō kantaa seitsemänsulkaista viuhkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fält Olavi K, Nieminen Kai, Tuovinen Anna, Vesterinen Ilmari: Japanin kulttuuri, s. 361. Otava, 1999, 2.p. ISBN 951-1-12746-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fält Olavi K, Nieminen Kai, Tuovinen Anna, Vesterinen Ilmari: Japanin kulttuuri, s. 345,352 ja 360. Otava, 1999, 2.p. ISBN 951-1-12746-2.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.