Sanguo yanyi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sānguó yǎnyì)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sanguo yanyi
三国演义
Kuvitusta kirjasta, Persikkatarhan vala vuodelta 1591
Kuvitusta kirjasta, Persikkatarhan vala vuodelta 1591
Alkuperäisteos
Kirjailija Luo Guanzhong
Genre Eepos
Julkaistu 1300-luku
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Sanguo yanyi (yksink.: 三国演义; perint.: 三國演義; pinyin: Sānguó yǎnyì, "Kolmen kuningaskunnan kertomus") on Kiinan kirjallisuuden tunnetuimpia teoksia, yksi neljästä huomattavasta romaanista.[1] Sen kirjoittajaksi nimetään Luo Guanzhong, joka eli noin 1300-luvulla.[1] Ensimmäiset säilyneet merkit kirjasta ovat noin vuodelta 1500, joten kirjoittajasta ei ole täyttä varmuutta. Nykyiseen versioon on joka tapauksessa vaikuttanut paljon Mao Zhonggangin muokkaustyö 1700-luvulla.lähde?

Kolme kuningaskuntaa kertoo Han-dynastian hajoamisesta vuosina 168–280 ja kolmen kuningaskunnan muodostumisesta.[1] Se perustuu tuhat vuotta vanhempaan Kolmen kuningaskunnan kronikkaan. Kirja on kiinalaisen sotataidon tärkeitä teoksia. Muita ovat Sodankäynnin taito ja Yijing.lähde?

Kiinassa kirjasta on tuotettu 84-osainen televisiosarja. Tarina on tunnettu Kiinan lisäksi muualla Itä-Aasiassa, ja monet katsovat teoksesta liike- ja kauppastrategioita. Teoksesta on tehty myös useita siihen pohjautuvia videopelejä ja sarjakuvia.[1] Teosta ei ole julkaistu suomeksi.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Chen Jia Ci: 三國演義: Kolme kuningaskuntaa eli Three Kingdoms Jyväskylän yliopisto, Kielikeskus. Arkistoitu 19.2.2015. Viitattu 3.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

. (englanniksi)