Sävelkorvattomuus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sävelkorvattomuus (tone deafness) ihmisellä tarkoittaa kykenemättömyyttä tunnistamaan eri äänenkorkeuksia, kuten esimerkiksi intervalli-eroja toisistaan. Heidän on myös sanottu olevan kykenemättömiä laulamaan nuotissa pysyen. Muita nimiä ovat mm. amusia.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sävelkorvattomuus, tai amusia, voi olla joko synnynnäinen vika, tai esimerkiksi aivohalvauksen seurauksena saatu. Sävelkorvaton ihminen ei kykene tunnistamaan melodioita tai äänenkorkeuksien vaihteluja, eikä itse tuottamaan niitä. Amusia ei johdu musiikillisesta harjaantumattomuudesta, mutta termiä sävekorvattomuus (tone deafness) voidaan käyttää myös tällaisissa tapauksissa. Ihminen, jolla on todettu amusia, ei kuule eroja musiikillisissa äänenkorkeuden vaihteluissa, mutta kuulee ne puheessa. Tällöin sävelkorvatonta ihmistä voidaan pitää musiikillisessa mielessä vajavaisena, mutta hän on täysin kykeneväinen muunlaiseen kommunikointiin.

Sävelkorvattomuuden syitä ei tarkoin tiedetä, ei liioin onko se synnynnäinen tila, vaiko oppimisen puutetta. Säveltäjä ja pianisti W. A. Mathieu on kirjoittanut aiheesta tutkimuksia, joissa on kuitenkin todistanut, että äänenkorkeuksien tunnistamista voi harjoitella ja oppia, jopa synnynnäisen sävelkorvattomuuden tapauksessa.

Tietokone-ohjelmia, joilla voi kehittää sävelkorvaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja ihmisiä, joilla on todettu sävelkorvattomuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]