Säkkituoli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fatboy-Sitzsack.jpg

Säkkituoli on tuolinomainen pyöreä huonekalu ilman varsinaista jalkaosaa. Säkkituoli muotoutuu istujan vartalon mukaan istuimeksi.

Ensimmäisen säkkituolin suunnitteli italialainen Piero Gatti vuonna 1968 Italiassa.[1] Piero Gattin suunnittelema säkkituoli on otettu New Yorkin Museum of Modern Artin kokoelmiin.[2]

Säkkituolit saavuttivat suosion 1990-luvulla. jolloin niitä valmistettiin jo massatuotannossa. Päälliset oli tuolloin tehty vinyylistä ja täyte oli rakeista polyesteriä. Nykyään päällinen tehdään useimmiten nailonista tai nahasta ja täyte on arvokkaammissa säkkituoleissa erillisessä sisäpussissa. Sisäpussissa oleva täyte mahdollistaa säkkituolin helpomman puhtaanapidon ja päällisestä riippuen myös ulkokäytön.

Suosituksi säkkituolin tekee mukautuvuus eri vartaloihin ja pehmeys. Säkkituoleja löytyy nykyään paljon erilaisista kotitalouksista, toimistoista, hotellien auloista ja ravintoloista. Säkkituoleihin printataan myös paljon erilaisia kuvioita ja logoja. Monet yritykset ja tuotevalmistajat ovat löytäneet pehmeän tavan markkinoida itseään ja tuotteitaan säkkituoleihin printattujen logojen ja kuvien avulla. Kotitalouksissa kuviolliset säkkituolit ovat lisänneet suosiotaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]