São Tomé ja Príncipen jalkapallomaajoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
São Tomé ja Príncipe
Lempinimi Seleção dos Falcões e Papagaios
Liitto São Tomén ja Príncipen jalkapalloliitto (port. Federação Santomense de Futebol)
Maanosaliitto CAF (Afrikka)
Kenttä Estádio Nacional 12 de Julho
Valmentaja Gustave Nyoumba
Eniten maaleja Jair Nunes (3)
FIFAn maakoodi STP
FIFA-ranking 186 (26.10.2023) [1]
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
Ensimmäinen ottelu

 Tšad 5–0 São Tomé ja Príncipe 
(Gabon; 29. kesäkuuta 1976)

Suurin voitto

 São Tomé ja Príncipe 2–0 Päiväntasaajan Guinea 
(Libreville, Gabon; 14. marraskuuta 1999)
 São Tomé ja Príncipe 2–0 Sierra Leone 
(São Tomé, São Tomé ja Príncipe; 8. huhtikuuta 2000)

Suurin tappio

 Kongon tasavalta 11–0 São Tomé ja Príncipe 
(Gabon; 7. heinäkuuta 1976)

São Tomén ja Príncipen jalkapallomaajoukkue edustaa São Tomén ja Príncipen saarivaltiota jalkapallon miesten maajoukkuekilpailuissa. Sitä hallinnoi São Tomén ja Príncipen jalkapalloliitto (Federação Santomense de Futebol). Liitto on FIFA:n ja Afrikan maanosaliitto CAF:n jäsen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

São Tomén ja Príncipen jalkapallomaajoukkue pelasi ensimmäisen maaottelunsa 1976 Gabonissa järjestettyjen Keski-Afrikan kisojen yhteydessä Tšadin maajoukkuetta vastaan. Tšad oli ottelussa parempi maalein 5-0. Seuraava ottelu samoissa kisoissa oli Kongon tasavaltaa vastaan ja se päättyi joukkueen kaikkien aikojen suurimpaan tappioon. Kongo voitti ottelun peräti 11-0. São Tomén ja Príncipen joukkue pelasi kisojen viimeisen ottelunsa Keski-Afrikan tasavaltaa vastaan ja hävisi sen luvuin 2-1.

Yhdentoista vuoden poissaolon jälkeen maajoukkue pelasi 2-0 tappioon päättyneen ottelun Guinea-Bissauta vastaan ja tämän jälkeen saavutti ensimmäiset pisteensä tasapelillä Angolaa vastaan. Tämä tasapeli oli jättiyllätys, sillä Angola sentään oli yksi maanosan kärkijoukkueista, joka myöhemmin esiintyi jopa MM-lopputurnauksessa ja São Tomé ja Príncipen joukkue oli siihen asti ollut lähinnä pisteautomaatti.

Näiden otteluiden jälkeen maajoukkue oli jälleen pitkään poissa näyttämöltä. Tällä kertaa tauko kesti yhdeksän vuotta. Tauon jälkeen pelatuissa otteluissa joukkue onnistui saavuttamaan ensimmäisen voittonsa, kun Päiväntasaajan Guinea kaatui Gabonissa pelatussa ottelussa 2-0. Seuraavassa ottelussa, joka pelattiin joukkueen kotikentällä, kaatui Sierra Leone myös numeroin 2-0. Näiden voittojen ja muutamaa ottelua myöhemmin pelatun tasapelin myötä joukkueen FIFA-ranking nousi sijalle 179.

Vuonna 2003 joukkue hävisi Libyalle 1-0 ja 8-0, mikä oli iso takaisku joukkueen aiempaan menestykseen nähden. Joukkue myös vetäytyi vuoden 2010 MM-karsinnoista ennen ensimmäistä otteluaan ja samalla putosi myös FIFA:n rankinglistojen ulkopuolelle, koska ei ollut pelannut yhtään ottelua neljään vuoteen.

11. marraskuuta 2011 joukkue palasi näyttämölle kahdeksan vuoden poissaolon jälkeen. Joukkue osallistui vuoden 2014 MM-kisojen karsintaan häviten Kongolle kotonaan 5-0 ja ylsi vieraskentällä neljä päivää myöhemmin 1-1 tasapeliin. Marraskuun 2011 FIFA:n rankinglistalla joukkue oli jälleen mukana ja listasijoitus oli 192.

2013 Afrikan mestaruuskilpailujen karsinnoissa joukkue selvitti ensi kertaa tiensä toiselle karsintakierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella kaatui Lesotho yhteismaalein 1-0. Toisella kierroksella Sierra Leone oli parempi yhteismaalein 5-4.

2015 Afrikan mestaruuskilpailujen karsinnoissa joukkue taipui jo ensimmäisellä kierroksella Beninille kahdella 2-0 tappiolla.[2]

Arvokisaedustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikan mestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FIFA Men's Ranking FIFA.com. 26.10.2023. Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Viitattu 21.11.2023. (englanniksi)
  2. AFRIKA CUP QUALI Transfermarkt. Viitattu 19.7.2014.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.