Ruut Kiiski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruut Kiiski (s. 1984) on suomalainen kapellimestari.

Kiiski on johtanut muun muassa Radion sinfoniaorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Malmön sinfoniaorkesteria ja Orchestre national des Pays de la Loirea. Tammikuussa 2022 hän debytoi kapellimestarina Norlannin oopperassa, Uumajassa. Monipuolisena muusikkona ja lauluinstrumentin kanssa pitkään työskennelleenä Kiiski viihtyy parhaiten oopperamusiikin parissa, mutta hänen vahvuuksiinsa kuuluu myös kiinnostus uuteen musiikkiin. Kiiskin töistä mainittakoonkin naissäveltäjien nykyooppera- ja -oratorioteokset. Vuonna 2017 hän johti ensiesitykset Pauliina Isomäen oratoriosta Vuorisaarna (Turun filharmoninen orkesteri) sekä Riikka Talvitien poikkeuksellisesta radio-oopperasta Kylmän maan kuningatar (Radion sinfoniaorkesteri). Samana vuonna hän toimi myös Leif Segerstamin assistenttina Turun musiikkijuhlien Die Kalewainen in Pochjola -oopperaproduktiossa.


Ruut Kiiski on valmistunut kapellimestariksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta vuonna 2015. Hän on aikaisemmin valmistunut Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi ja kuoronjohtajaksi. Kiiski on kehittänyt osaamistaan osallistumalla kansainvälisille mestarikursseille muun muassa Valeri Gergijevin (Turku, 2016) ja Herbert Blomstedtin (Tukholma, 2015) johdolla.

Ruut Kiiski aloitti viisivuotiaana viuluopinnot Luoteis-Uudenmaan musiikkiopistossa mutta siirtyi pian viulusta pianoon. Espoon musiikkiopistossa hän opiskeli myös yhtyelaulua Uli Korhosen ja Pasi Hyökin johdolla ja lauloi pitkään Pasi Hyökin johtamassa EMO Ensemble -kamarikuorossa. Kiiski valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi vuonna 2008 pääinstrumenttinaan musiikinjohto. Opettajinaan hänellä on ollut muun muassa Timo Nuoranne, Seppo Murto ja Hannu Norjanen. Kiiski jatkoi kuoronjohdon opintojaan Matti Hyökin johdolla. Syksyllä 2010 hän suoritti kuoronjohdon A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Ennen kapellimestariopintojaan Kiiski johti Helsingissä muun muassa Akateemista Laulua ja Cantabile-kuoroa. Tukholmassa Kiiski opiskeli kapellimestariksi B. Tommy Anderssonin johdolla.

Syyskuusta 2020 alkaen hän toimii Tampereen Filharmonisen Kuoron taiteellisena johtajana[1].Kiisken isä on sellisti Hannu Kiiski.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taiteellinen johto. Tampereen Filharmoninen Kuoro.
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.