Ruukkujen tasanko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruukkujen tasanko.

Ruukkujen tasanko on Laosin vuoristoalueella sijaitseva ylätasanko Xheng Khouangun alueella, jossa on historiallisia kivisiä ruukkumaisia jättiläisastioita. Useimpien ruukkujen sisältö on ryöstetty ja niiden kiviset kannet rikottu. Ruukkuja on käytetty hautauksiin.

Ruukkujen tasanko on avattu matkailijoille, vaikka Vietnamin sodan jäljiltä alueella saattaa olla vielä räjähtämättömiä rypälepommeja.lähde? Arkeologit tutkivat ruukkuja, ja räjähdeasiantuntijat auttavat heitä välttämään räjähtämättömiä pommeja.

Ruukkujen tasangon historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruukkujen tasanko on vuorten ympäroimä vinoneliön muotoinen 800 neliökilometrin alue Laosissa noin kilometrin korkeudessa Xieng Khouangin provinssissa. Tasanko alkaa Phonssavanista (Phonsavanista) 4,5 kilometriä itään ja päättyy La Senessä, joka on 30 kilometriä tästä etelään.

Ruukkujen tasangolla on suuri määrä pronssikaudelta ja/tai rautakaudelta peräisin olevia, luultavasti hautauurnina käytettyjä, suuria harmaita kivisiä "ruukkuja", jotka ovat 1,5 metriä korkeita ja noin 75 senttimetriä leveitä. Suurin ruukku on 2 metriä korkea, sen sisustan läpimitta on 30 senttimetriä, ja se painaa kuusi tonnia. Kiviruukkuja on kaikkiaan 3000 kpl 60 ryhmässä, suurimmassa ryhmässä 250 ruukkua. Joissakin ruukuissa on eläimien, tähtien, ympyröiden ja ihmishahmojen kuvia. Eräästä ehjästä ruukusta on löydetty yksi musta pientä saviruukku, lasi- ja karneolihelmiä, koruja, pronssisia kelloja, käsikirveitä ja lamppuja. Monien ruukujen sisältö on ryöstetty, ja niiden alkuperäinen kivinen kansi rikottu, niin että pitkään luultiin ruukkujen olleen kannettomia. Ruukut liittyivät hyvin vanhaan hautausperinteeseen (joka on ehkä peräisin varhaiselta kivikaudelta), jossa henki päästettiin ruumista pois ennen varsinaista hautaamista. Ensin ruumis pantiin ruukkuun sikiöasentoon maatumaan, sitten paljastuneet luut ruukkuun. On löydetty sekä poltettuja että polttamattomia luiden jäänteitä.

Ruukkujen ikää ei pystytä sanomaan, epävarmat arviot liikkuvat välillä 500 eaa. - 800/1000 jaa. Ruukut liittyivät rikkaaseen pronssikautiseen kulttuuriin, joka ulottui Kaakkois-Aasiassa Assamin osavaltiosta Thaimaahan, Kamputseaan ja Vietnamiin.

Ruukkujen alkuperästä on monia legendoja: niiden väitetään tarussa mm. olevan peräisin voitonjuhlista pahaa päällikköä vastaan käydyn taistelun jälkeen.

Ruukkujen tasangon pommitukset vaikuttavat tänäänkin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruukkujen tasangolla käytiin Vietnamin sodassa suuria taisteluja, jotka jäivät itse Vietnamin sodan pimentoon. Alueelle kohdistettiin suuri ilmapommitus, jonka jäljiltä maastosta löytyy yhä lukuisia kraattereita ja tuhansia tonneja räjähtämättömiä pommeja. Alueelle pudotettiin rypälepommeja, jollaisissa on suurissa kanistereissa aikasytytteisiä ja kosketusmiinoja. Edelleenkin joka viikko alueella kuolee tai haavoittuu ihmisiä, koska kolmannes pudotetuista pommeista ei räjähtänytkään heti.lähde? Nykyään aluetta pyritään puhdistamaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Madeleine Colani: The magaliths of upper Laos. Tieteen kuvalehti, kesäkuu 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruukkujen tasanko.