Ruukki (varhainen teollisuusalue)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ruukki tarkoittaa, varhaista raudan- ja kuparinvalmistukseen keskittynyttä laitosta ja sen ympärille muodostunutta aluetta. Ruukit ovat osa suomalaista kansallismaisemaalähde?.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset ruukkialueet muodostuivat Suomeen jo Ruotsin vallan aikana 1500-luvulla. [1] Raudan- ja kuparin lisäksi ruukeissa valmistettiin mm. erilaisia metallituotteita. Geologian tutkimuskeskuksen sivuilla olevasta kartasta voi nähdä kaikkien Suomessa sijainneiden ruukkien sijainnit.

Ruukit olivat lähes omavaraisia ja niillä oli tyypillisesti mm. oma kirkko, koulu ja lääkäri. Ruukit olivat ikään kuin valtioita valtion sisällä ja niiden yhteiskuntamalli oli hyvin hierarkkinen.

Ruukinisäntä, eli ruukinpatruuna oli arvojärjestyksessä ensimmäinen ja mestarit toimivat esimiehinä. Heidän jälkeensä tulivat ammattimiehet ja muut ruukin työntekijät. Ammatti opittiin oppipoikakisällimestari-järjestelmän mukaisesti.

Ensin yhteisöt olivat melko pieniä, mutta ajan mittaan ne kasvoivat ja monet niistä muodostivat lopulta monipuolisia yhdyskuntia.

Ruukkien toiminta nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on ollut ainakin 134 ruukkia. [2]

Useimmat ruukki-alueista ovat hävinneet lähes jäljettömiin, mutta joissakin on käsityöläistoimintaa vielä tänä päivänä. Ruukkeja on restauroitu museoviraston johdolla. Kunnostettujen ruukkien alueella voi tutustua entisaikojen ruukkilaisten elämään ja työhön.

Tunnettuja Ruukkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja ruukkeja, joita on restauroitu museoviraston johdolla, ovat esimerkiksi Ahlströmin ruukit Noormarkussa ja Kauttualla, Leineperin ruukki Kullaan kunnassa, Möhkön ruukki Ilomantsissa, sekä Ruotsinpyhtäällä sijaitseva Strömforsin ruukki. [1] Muita tunnettuja ruukkeja ovat esim. Billnäsin, Fiskarsin, Haapakosken, Kurimon ja Ämmän ruukit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SUOMEN VUORITOIMI JA METALLIRUUKIT. Erkki Härö 1997-2005; http://www.antskog.fi/ruukit.pdf
  2. Ruukit. Geologian tutkimuskeskus. http://www.gtk.fi/aineistot/kaivosteollisuus/RUUKIT.htm