Ruby Dee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruby Dee

Ruby Ann Dee, os. Wallace (s. 27. lokakuuta 1924) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Dee syntyi Clevelandissa, Ohiossa, mutta varttui Harlemissa. Hän valmistui Hunter Collegesta vuonna 1945 ja saavutti alun perin tunnustusta Broadway-työllään. Noin vuodesta 1950 alkaen hän sai kasvavaa mainetta myös elokuvanäyttelijänä. Tunnettuja varhaisen uran elokuvia edustaa muiden muassa Särkynyt illuusio (1961).

Ruby Dee on moninkertainen Emmy-ehdokas ja kaksinkertainen Emmy-voittaja. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin myös "parhaan puhutun albumin" Grammy-palkinto With Ossie And Ruby: In This Life Together -julkaisusta. Eräs Deen myöhemmistä menestyksistä tuli elokuvalla Do the Right Thing – kuuma päivä vuonna 1989. Hän oli Oscar-ehdokkaana parhaasta naissivuosasta vuonna 2008 elokuvassa American Gangster.

Näyttelijä Ossie Davis oli Ruby Deen puoliso vuodesta 1948 kuolemaansa. Kaksikko tuli tunnetuksi mustien oikeuksien puolustamisestaan; kumpainenkin tunsi läheisesti Martin Luther King Jr:n sekä Malcolm X:n. Yksi Ruby Deen ja Ossie Davisin lapsista on bluesmuusikko Guy Davis. Dee on toipunut rintasyövästä, ja hänelle on myönnetty Yhdysvaltain National Medal of Arts vuonna 1995.

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.