Rozen Maiden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rozen Maiden
ローゼンメイデン
(Rozen Maiden)
Genre komedia, draama, toiminta
Manga
Tekijä PEACH-PIT
Julkaisija Gentōshan BIRZ Comic -jaos
Sarjajulkaisulehti Comic BIRZ
Ensimmäinen painatus syyskuu 2002 – Kesäkuu 2007
Kirjojen lukumäärä 8
TV-anime
Ohjaaja Mamoru Matsuo
Studio Nomad
Lähetyskanavat TBS, BS-i
Alkuperäinen lähetyskierros 7.20.2004 – 23.12.2004
Jaksojen määrä 12
TV-anime: Rozen Maiden ~Träumend~
Ohjaaja Mamoru Matsuo
Studio Nomad
Lähetyskanavat TBS, BS-i
Alkuperäinen lähetyskierros 20.10.2005 – 26.1.2006
Jaksojen määrä 12
TV-anime: Rozen Maiden ~Ouvertüre~
Ohjaaja Mamoru Matsuo
Studio Nomad
Lähetyskanavat TBS, BS-i
Alkuperäinen lähetyskierros 22.12.2006 – 23.12.2006
Jaksojen määrä 2

Rozen Maiden (jap. ローゼンメイデン) on PEACH-PIT-nimisen dōjin-ryhmän tekemä manga, ja siihen perustuva anime. Japanissa sarja kulkee myös lisänimellä Bara otome (薔薇乙女). Anime koostuu kahdesta 12-jaksoisesta kaudesta, joista ensimmäinen esitettiin lokakuusta 2004 joulukuuhun 2004 asti, ja toinen kausi lokakuusta 2005 tammikuuhun 2006 asti.

Taustatietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mangaa on julkaistu Comic BIRZ -lehdessä syyskuusta 2002 lähtien, josta se on kerätty kirjoihin, joita on julkaistu kahdeksan kappaletta. Antiikkisten nukkejen taistelusta kertova konsepti on kerännyt vähitellen suosiota. Mangan julkaiseminen loppui kesäkuussa 2007.

PEACH-PITin tuotanto on yleisesti ottaen sisällöltään vertauskuvallista. Hahmojen persoonallisuus on tärkeää, eivätkä heidän tuotoksensa luotakaan hahmojen ulkonäköön suosion tavoittelussa; hahmojen mentaliteetti taas on kuvattu hyvin pikkutarkasti. Tämä on jonkin verran poikkeuksellista viime vuosina julkaistujen teosten keskuudessa. Lisäksi sarjan sisällä oleva tv-sarja, "Etsivä Kunkun", antaa muuten vakavalle sarjalle ripauksen huumoria.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rozen Maidenin ensimmäinen tuotantokausi alkaa, kun melko tavallinen, helposti ärsyyntyvä hikikomori-teinipoika Jun Sakurada internet-tilauksiensa lomassa tulee laittaneeksi nimensä tilauslomakkeeseen, jossa häntä pyydetään osallistumaan johonkin mystiseen. Sen johdosta hän huomaakin huoneensa lattialla pienen matkalaukun, jonka sisältä hän löytää pientä tyttöä muistuttavan nuken. Nuken mukana tulee vanhanaikaisten lelujen vieteriavain, jolla Jun käynnistää nuken. Nukke herääkin henkiin, ja kertoo nimensä olevan Shinku. Shinku on yksi Rozen Maiden -nukeista, joiden kohtalona on osallistua "Alice-peliin" ja taistella toisiaan vastaan, kunnes vain yksi on jäljellä. Tästä nukesta tulee ”Alice”, täydellinen tyttö, ja hän saa tavata nukkejen valmistajan, mystisen ”isän”.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides Rozen Maiden -nukke, joka kuitenkin esitellään ensimmäisenä. Jun tilasi hänet sattumanvaraisesti netistä, mutta Shinku kohtelee Junia kuin palvelijaansa. Vaikka hän onkin pieni kooltaan, on Shinkulla tarpeeksi voimia kurittamaan Junia aina, kun tämä käyttäytyy sopimattomasti. Jun on Shinkun medium. Shinku rakastaa teetä ja tv-ohjelman etsivä Kunkunia. Hän tahtoo Aliceksi, muttei pidä Alice-pelin menetelmästä. Shinkun keinotekoisen hengen nimi on Holie. Shinku käyttää aseenaan ruusun terälehtiä. Nimi ”Shinku” tarkoittaa puhdasta rubiinia.

Rozen Maidenin kuudes nukke, joka esitellään toisena. Hänen omistajansa Tomoe sai hänet salaperäisen puhelun kautta. Hän on nukeista ehkä lapsellisin ja paikoittain itsekäs. Hänen lempiruokansa ovat ”unyu” (mansikka-daifuku) ja Norin ”kukkajauhelihapihvit”. Hänen nimensä tarkoittaa pientä mansikkaa. Hinaichigon omistaja on aluksi Tomoe, mutta hän häviää Alice-pelin Shinkulle. Shinku ei kuitenkaan vie Hinaichigon Rosa Mysticaa, vaan tekee Hinaichigosta palvelijansa. Hinaichigon hengen nimi on Berry Bell.

  • Suigintō (水銀燈) (Ääninäyttelijä: Rie Tanaka)

Ensimmäinen Rozen Maidenin nukeista, joka esitellään kolmantena. Hän on hylätty projekti, joten hänen ruumiinsa ei ole täydellinen, vaan hänen keskivartalonsa puutuu. Rozen Maiden Träumendissa hän saa oman mediumin, tytön nimeltä Megu. ”Suigintō” tarkoittaa elohopealamppua. Hänen henkensä nimi on Meimei. Selässään hänellä on siivet, jotka voivat myös ottaa lohikäärmeen muodon. Suigintō käyttää myös miekkaa aseenaan.

Rozen Maidenin kolmas nukke, Sōseisekin kaksoissisar. Suiseiseki on huomionkipeä ja välillä töykeä, mutta sisimmässään välittävä. Hän nimittelee Junia eri haukkumasanoilla, kuten ”pätkä” ja ”rillipää”. Suiseiseki päättää lauseensa tarpeettoman usein sanaan ”desu”, mikä on muodostunut internet-ilmiöksi. Hänen nimensä tarkoittaa jadekiveä. Animessa Suiseiseki ei halua tulla Aliceksi, jos se tarkoittaa sitä, että hänen täytyisi ottaa myös Sōseisekin Rosa Mystica. Suiseiseki sanoo rakastavansa ”Isää”, mutta myös yhtä paljon Sōseisekiä. Suiseisekin hengen nimi on Sui Dream. Hän käyttää aseenaan maagista puutarhurin kastelukannua, jolla voi hoitaa ihmisten sielunpuita.

Rozen Maidenin neljäs nukke, Suiseisekin kaksoissisar. Hän on sekä Suiseisekiä että muitakin nukkeja maskuliinisempi. Mangassa hän aikoo voittaa Alice-pelin siitä huolimatta että Suiseiseki yrittää pysäyttää hänet, kun hän näkee "isän" kärsimässä siitä ettei Alice ole vieläkään syntynyt. Sōseisekin hengen nimi on Lempicka. ”Sōseiseki” tarkoittaa lapislatsulitähteä. Hän käyttää aseenaan maagisia puutarhurin saksia, joilla voi hoitaa ihmisten sielunpuita. Sōseisekin oikea silmä on vihreä ja vasen punainen, kun taas Suiseisekillä ne ovat toisinpäin.

Toinen Rozen Maiden -nukeista. Hän esiintyy animessa vasta toisella kaudella. Kanaria on hieman lapsellinen ja kilpailee Hinaichigon kanssa paljon. Animessa hän yrittää miltei koko ajan päästä sisälle Junin taloon, mutta useimmiten epäonnistuu. Kanaria kuvittelee olevansa viisain ja paras Rozen Maiden -nukeista. Hän käyttää viulua aseenaan. Hänen henkensä nimi on Pizzicato. Hän myös tykkää makeista paistetuista kananmunista.

  • Barasuishō (薔薇水晶) (Ääninäyttelijä: Saori Gotō)

Nukke, joka esittäytyy seitsemäntenä sisarena animen toisella kaudella. Esiintyy ainoastaan animessa. Barasuishō ei ole oikeasti Rozen Maiden -nukke, vaikka hän näin väittääkin. Hän muistuttaa paljon Kirakishōta, mutta erona on, että Barasuishōn vasemman silmän päällä on ruusu, vaikka hänellä on oikea silmä sen alla. Kirakishōlla kasvaa oikea ruusu oikean silmän tilalla. Koska Barasuishō ei ole Rozen Maiden -nukke, ei hänellä ole myöskään keinotekoista henkeä.

  • Kirakishō (雪華綺晶) (Ääninäyttelijä: Ei tietoa vielä )

Oikea seitsemäs Rozen Maiden -nukeista, joka esiintyy mangassa ja todella lyhyesti Träumendin viimeisessä jaksossa. Kirakishōlla ei ollut alun perin fyysistä kehoa, mutta hän otti sen myöhemmin Hina-ichigolta. Hän kutsuu muita Rozen Maideneita kohteliaasti ”isosiskoiksi”,mutta taistelee heitä vastaan. Hän kunnioittaa vain vanhinta sisartaan,Suigintouta,ja onkin tarjonnut tälle Rosa Mysticaansa.

Ihmiset ja muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jun Sakurada (桜田ジュン) (Ääninäyttelijä: Asami Sanada)

Helposti ärsyyntyvä hikikomori-teinipoika, Shinkun medium. Internet-tilaustensa lomassa hän tulee laittaneeksi nimensä paperiin, jossa kysytään, haluaako hän osallistua johonkin mystiseen. Jun vastaa haluavansa, ja löytää hetken päästä matkalaukun huoneensa lattialta. Matkalaukussa on aidon näköinen nukke, joka herää henkiin ja ilmoittaa olevansa Rozen Maidenin viides nukke, Shinku. Rozen Maiden Träumendissa Junista tulee myös Suiseisekin Medium.

Junin isosisko, joka huolehtii Junista. Hän käy koulua, laittaa kotonaan ruuan, siivoaa ja pitää muutenkin huolta taloudesta. Hän on huolissaan Junista, sillä poika on aina sulkeutunut huoneeseensa eikä käy koulua ollenkaan. Nori tietää nukeista ja on käynyt Junin ”sydämen näyttävässä unessa”.

Hinaichigon medium sarjan alussa (animessa). Hinaichigo kuitenkin melkein tappaa hänet käyttäessään hänen voimiaan liikaa ja joutuu näin ollen vapauttamaan Tomoen. Tomoe sai Hinaichigon salaperäisen puhelun kautta.

Suigintōn Medium. Megu luulee aluksi Suigintōta enkeliksi ja kutsuu tätä myöhemminkin tällä nimellä. Megu on sairaalassa, sillä hän on todella sairas.

  • Mitsu "Mit-chan" Kusabue (みっちゃん) (Ääninäyttelijä: Akiko Kawase)

Kanarian medium, harrastaa keräilyä ja ompelua, rakastaa kaikkea söpöä.

  • Etsivä Kun-kun (探偵くんくん) (Ääninäyttelijä: Kyōsei Tsukui)

Päähenkilö sarjan sisäisessä tv-ohjelmassa nimeltä Etsivä Kunkun. Shinku rakastaa etsivä Kun-kunia, ja hänellä on jopa Etsivä Kun-kun -kirja.

  • Laplacen demoni (ラプラスの魔) (Ääninäyttelijä: Kyōsei Tsukui)
  • Yamamoto-kun (山本君) (Ääninäyttelijä: Junji Majima)
  • Motoharu Shibasaki (柴崎元治) (Ääninäyttelijä: Ikuo Nishikawa)
  • Matsu Shibasaki (柴崎マツ) (Ääninäyttelijä: Yoshino Ōtori)
  • Shirosaki (白崎) (Ääninäyttelijä: Takahiro Sakurai)
  • Enju (槐) (Ääninäyttelijä: Daisuke Ono)

Rozenina itseään pitävä mies, joka loi Barasuishōn.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku- ja lopputeemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkumusiikit

  • 1. kausi: Kinjirareta asobi (禁じられた遊び)
    Esittäjä: ALI-PROJECT
    Sanoitus: Arika Takarano (宝野アリカ)
    Sävellys a sovitus: Mikiya Katakura (片倉三起也)
  • 2. kausi: Sei shōjo ryōiki (聖少女領域)
    Esittäjä: ALI-PROJECT
    Sanoittaja: Arika Takarano
    Sävellys ja sovitus: Mikiya Katakura
  • Ouverture: Baragoku otome (薔薇獄乙女)
    Esittäjä: ALI-PROJECT

Loppumusiikit

  • 1. kausi: Tōmei shelter (透明シェルター)
    Esittäjä: refio ja Haruka Shimotsuki (霜月はるか)
    Sanoitus ja sävellys: myu
    Sovitus: refio
  • 2. kausi: Hikari no rasenritsu(光の螺旋律)
    Esittäjä: kukui
    Sanoitus: Haruka Shimotsuki
    Sävellys ja sovitus: myu
  • Ouverture: Utsusemi no kage (空蝉ノ影)
    Esittäjä: kukui

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Suomenkielinen nimi Japanin/saksankielinen nimi Alkuperäinen näytöspäivä
1 Ruusuneitokainen 「薔薇乙女」 Fräulein Rose 7.10.2004
2 Hinaichigo / Siro mansikka 「雛苺」 Kleine Beere 14.10.2004
3 Suigintou / Elohopealamppu / Elohopeamyrkytys 「水銀燈」 Mercury Lampe 21.10.2004
4 Suiseiseki / Jadekivitähti 「翠星石」 Jade Stern 28.10.2004
5 Portaat 「階段」 Die Treppe 4.11.2004
6 Kyyneleet 「涙」 Tränen 11.11.2004
7 Uni 「夢」 Träume 18.11.2004
8 Souseiseki / Lasuurikivitähti 「蒼星石」 Lapislazuri Stern 25.11.2004
9 Vankila 「檻」 Die Gefängnis 2.12.2004
10 Ero 「別離」 Abschied 9.12.2004
11 Kohtalo 「運命」 Schicksal 16.12.2004
12 Shinku / Puhdas rubiini 「真紅」 Reiner Rubin 23.12.2004

Toinen kausi (Träumend)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Suomenkielinen nimi Japanin/saksankielinen nimi Alkuperäinen näytöspäivä
1 Barasuisho / Ruusukristalli 「薔薇水晶」 - Rozenkristall 20.10.2005
2 Enju 「槐」 - Enju 27.10.2005
3 Kanaria / Kanarialintu 「金糸雀」 - Kanarienvogel 3.11.2005
4 Sopimus 「契約」 - Vereinbarung 10.11.2005
5 Kirje 「手紙」 - Der Brief 17.11.2005
6 Enkeli 「天使」 - Engel / Tenshi 24.11.2005
7 Teekutsut 「茶会」 - Teegesellschaft 1.12.2005
8 Nukentekijä 「人形師」 - Puppenmacher 8.12.2005
9 Nuhtelu 「戒」 - Der Tadel 15.12.2005
10 Tomoe 「巴」 - Tomoe 12.1.2006
11 Ruusutarha 「薔薇園」 - Rosengarten 19.1.2006
12 Neitokainen 「少女」 - Alice 26.1.2006

TV-spesiaali (Ouvertüre)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Suomenkielinen nimi Japanin/saksankielinen nimi Alkuperäinen näytöspäivä
1 Ikuisuus 「悠久」 - Ewigkeit 22.12.2006
2 Turhamaisuus 「虚飾」 - Eitelkeit 23.12.2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]