Roxana Crisólogo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roxana Crisólogo
Rosana Crisólogo Correa vuonna 2018.
Rosana Crisólogo Correa vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt1966 (ikä 57–58)
Lima, Peru
Kansalaisuus Peru
Ammatti runoilija
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Roxana Crisólogo Correa (s. 1966 Lima) on Suomessa asuva perulainen runoilija, kulttuurituottaja ja kääntäjä.

Hän on opiskellut kirjallisuutta ja tiedotusoppia Limassa Universidad Nacional Mayor de San Marcosissa, sekä oikeustiedettä Universidad Nacional Federico Villarrealissa sekä Helsingin yliopistossa ja erikoistunut kansainväliseen oikeuteen. Crisólogo on toiminut Red por la Democratización Global (NIGD) -järjestössä Limassa demokratisoitumisen puolesta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Crisólogo on julkaissut viisi runokokoelmaa: Abajo sobre el cielo (Alhaalla taivaan yllä), Animal del camino (Matkaeläin), Ludy D, Trenes (Junat) ja Kauneus (la belleza). Crisólogo perusti monikielisen kirjallisuusprojektin Sivuvalo: Onko tämä suomalaista kirjallisuutta?, joka Koneen säätiön kolmivuotisella tuella edisti Suomessa asuvien, maahanmuuttajataustaisten runoilijoiden ja kirjailijoiden työtä ja näkyvyyttä.

Parhaillaan hän edustaa Suomea koordinaattorina NolitchX Nordic Literatures in Change and Exchange -kirjallisuusprojektissa, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajakielillä työskentelevien kirjailijoiden verkostoitumista Pohjoismaiden alueella.

Crisólogon runous käsittelee niitä valtasuhteita, joita post-kapitalistisen ajan arki tuottaa. Hänen runoutensa uudelleenkirjoittaa historiaa ja antaa äänen niille, joilta se on perinteisesti viety. Tätä voidaan pitää runouden dekolonisaationa, joka tuottaa uutta kansallisepiikkaa uusin sankarein. Roxanan runoudessa identiteetti on konfliktien kenttä: hän tutkii siirtymää kohti monikansallista identiteettiä sisäisten ja ulkoisten muuttokokemuksien kautta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]