Ross Geller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ross Geller
Ross luennolla sarjan kuudennella tuotantokaudella.
Ross luennolla sarjan kuudennella tuotantokaudella.
Luoja(t) David Crane
Marta Kauffman
Näyttelijä(t) David Schwimmer
Kesto 1994–2004
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: ”Mistä kaikki alkoi(The One Where It All Began)
Viimeinen
esiintyminen
Kausi 10: ”Loppu
(The Last One)
Henkilötiedot
Koko nimi Ross Eustace Geller
Ammatti paleontologi, professori yliopistossa
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Long Island, New York
Suhteet
Vanhemmat Jack Geller
Judy Geller
Sisarukset Monica Geller
Puoliso(t) Carol Willick (vih. 1990 ero. 1994)
Emily Waltham (vih. 1998 ero. 1999)
Rachel Green (vih. 2004)
Lapset Ben Geller
Emma Geller-Green
Tädit ja sedät Iris
Freddie
Sylvia
Ed
Sisarusten lapset Erica Bing
Jack Bing
(adoptiolapset)
Serkut Frannie
Cassie
Charlie
Maureen
Muut sukulaiset Chandler Bing (lanko)
Tutut Phoebe Buffay
Joey Tribbiani
Mike Hannigan

Tri. Ross Eustace Geller on David Schwimmerin esittämä kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa komediasarjassa Frendit (1994-2004).

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Long Islandilla New Yorkissa syntynyt ja kasvanut vanhempiensa suosima Ross on Monica Gellerin isoveli. Hän on siskonsa tavoin erittäin kilpailuhenkinen. Kolmannen tuotantokauden jaksossa Jalkapallo-ottelu kerrotaan, että sisarukset osallistuivat lapsina joka vuosi The Geller Cupiksi kutsuttuun otteluun. Perinne kuitenkin päättyi kuudentena vuonna Monican murrettua Rossin nenän. Lapsina Monica ja Ross olivat hyvin väkivaltaisia toisiaan kohtaan. Esimerkiksi viidennen kauden jaksossa Outoa sisarrakkautta he kertovat Rachelille painineensa usein pieninä.

Ross on siskoineen puoliksi juutalainen ja puoliksi kristitty, mutta he pitävät itseään juutalaisina, kuten jaksossa Jättiläisvyötiäinen pelastaa pyhät mainitaan.

Ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ross joutui usein väittelyihin ystävänsä Phoebe Buffayn kanssa, sillä hänen rationaalisuutensa ja Phoeben omat uskomukset esimerkiksi evoluutiosta ja painovoimasta eivät sopineet yhteen. Jaksossa Ryöstö paljastettiin, että kodittomuutensa vuosina hän pahoinpiteli joskus Rossin saadakseen rahaa. Rossin saatua tietää hänen vaimonsa Carolin olevan lesbo, hän harrasti melkein seksiä Phoeben kanssa, mutta heidän ystävänsä keskeyttivät heidät.

Ross on joskus sanonut Chandler Bingin olevan hänen paras ystävänsä. Heillä näytetään olevan myös joitain yhteisiä muistoja, kuten collegeaikainen bändi Way/No Way, ja se, kuinka Ross syytti Chandleria, kun hän jäi kiinni marijuanan poltosta.

Ross on läheinen myös Joey Tribbianin kanssa ja auttaakin tätä usein valmistautumaan koekuvauksiin. Sarjan loppua kohden Chandlerin mentyä naimisiin, Rossista ja Joeysta tulee yhä lähempiä ystäviä. Rossin sanottua Rachelille Joeyn olevan hänen paras ystävänsä, Rachel vastaa kuvitelleensa, että Chandler oli. Ross sanoo Chandlerin olevan hänen vanhin ystävänsä, muttei jatka keskustelua enää pidemmälle.

Marcel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erottuaan Carolista Ross adoptoi laittoman Marcel-nimisen kapusiiniapinan. Marcelin sukukypsyys pakottaa Rossin kuitenkin lopulta lahjoittamaan apinan San Diegon eläintarhaan. Myöhemmin Ross selvittää, että Marcelista on tullut Monkey Shine -nimisen suositun olutbrändin maskotti, ja että se tulee tähdittämään elokuvaa Outbreak 2: The Virus Takes Manhattan. Marcelin lempilaulu on ”The Lion Sleeps Tonight”.

Myöhemmin sarjassa jaksossa Itsepuolustuskurssi Ross sanoo: ”Muistatteko, kun minulla oli apina?... mitä minä oikein ajattelin?.”

Karate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rossin on sanottu harrastaneen karatea. Jaksossa Itsepuolustuskurssi hän sanoo unagin olevan täydellisen tietoisuuden taso. Hän myös pilkkaa itsepuolustuskurssia, jolla Rachel ja Phoebe käyvät, ja demonstroidakseen heidän Unagin puutteensa hän säikytteleekin heitä mielellään. Myöhemmin Rachel ja Phoebe itse säikäyttävät Rossin saaden tämän kiljumaan. Jaksoissa Näinkin olisi voinut käydä 1/2 ja 2/2 Ross harrastaa karatea yhä.

Asunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisestä kaudesta neljänteen Ross asuu samassa asunnossa kaukana muista. Viidennellä kaudella hän kuitenkin muuttaa Monican taloa vastapäätä olevaan asuntoon. Muuton aikana hän asui jonkin aikaa Joeyn ja Chandlerin luona.

Sarja ei koskaan kerro, kuinka monta makuuhuonetta Rossin uudessa asunnossa on. Kuitenkin kausilla 9-10 Rachel muuttaa hänen luokseen, jotta Ross voisi olla lapsensa kanssa.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suloisen luonteen omaava Ross on usein kömpelö ja hänellä on sosiaalisesti melko surkeat taidot, tosin hänellä on hyvä huumorintaju. Myöhemmillä kausilla Rossin näytetään olevan myös hieman kärttyisä ja hermostuvan helposti. Jaksossa Rossin eväsleipä Ross käsketään sapattivapaalle hänen huudettuaan pomolle, joka oli syönyt hänen voileipänsä.

Läpi sarjan Ross tapailee monia naisia löytämättä sitä oikeaa. Monica on sanonut, että ennen kuin Carol jätti Rossin, mies ei ollut koskaan mustasukkainen, vaikka kaikki sitä häneltä odottivatkin, kun kaikki miehen tyttöystävät pettivät häntä. Rossin mustasukkaisuus ajaa myös Rachelin pois hänen luotaan.

Rossin ystävät kiusaavat häntä usein hänen ärsyttävästä tavastaan korjata ihmisten kielioppia.

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rossin kolme avioeroa olivat jatkuva vitsi läpi sarjan, ja toisinaan myös hänen kosimisalttiudellaankin vitsailtiin.

Carol[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ross erosi ensimmäisen kerran oltuaan naimisissa Carolin kanssa: Carol paljasti olevansa lesbo ja olevansa suhteessa kuntosalilla tapaamansa Susan Bunchin kanssa. Carol ja Ross tulevat kuitenkin usein hyvin toimeen, ja he jakavat lapsensa Benin huoltajuuden. Rossin ja Carolin ollaan sanottu olleen naimisissa vuodesta 1990. Toiselle vaimolleen Emilylle Ross sanoo tapailleensa Carolia neljä vuotta ennen naimisiinmenoa.

Vaihtoehtoisessa tarinassa Ross on yhä naimisissa Carolin kanssa, mutta heidän seksielämänsä on olematonta. Tajuamatta vaimonsa lesboutta Ross ehdottaa Carolille kimppakivaa. Myöhemmin, kun Rossin on pakko myöntää Carolin lesbous, Ross päätyy lohduttamaan Rachelia, jonka Barry-miehellä on suhde naapuruston koirankävelyttäjän kanssa.

Emily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännellä kaudella Ross meneen naimisiin Lontoossa brittiläisen tyttöystävänsä Emily Walthamin (Helen Baxendale) kanssa. Kuitenkin seremoniassa Ross sanoo Emilyn nimen sijaan Rachelin nimen valansa aikana. Tämä johtaa suhteen päättymiseen.

Ross yrittää parantaa välinsä Emilyyn, mutta nainen vaatii, että Ross katkaisisi kaikki yhteytensä Racheliin. Kun Ross ei pysty tätä tekemään, he eroavat. Myöhemmin Emily menee uudelleen kihloihin, mutta soittaa Rossille kertoakseen epäilevänsä naimisiinmenoa. Rachel poistaa viestin vahingossa ja suostuttelee Rossin olemaan soittamatta hänelle takaisin.

Rachel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ross rakastui Rachel Greeniin yhdeksännellä luokalla, ja koko ensimmäisen kauden ajan hän yritti kertoa tunteistaan Rachelille, tuloksetta. Kauden lopulla Chandler käskee Rossin unohtamaan Rachelin jahtaamisen. Ross lähteekin työmatkalle, jonka aikana Rachel saa vihdoin tietää Rossin tunteista.

Rachel menee tapaamaan Rossia lentokentälle, mutta mies saapuukin uuden tyttöystävänsä Julien kanssa. Ross saa vihdoin tietää Rachelin tunteista, he suutelevat ja ovat yhdessä vuoden ennen, kuin Rossin mustasukkaisuus Rachelin työkaveri Markista ajaa heidät erilleen. Ross kuvittelee heidän "olevan tauolla" Ross juo itsensä humalaan ja makaa Chloe-nimisen naisen (Angela Featherstone) kanssa. Kun Rachel saa kuulla tästä, hän jättää Rossin. Kohtaus oli niin tunteellinen, että sekä Jennifer Aniston että David Schwimmer itkivät.

Rachelilla ja Rossilla on on/off-suhde loppusarjan ajan, ja he menevät humalassa naimisiin Las Vegasissa. Kun he eivät saa avioliiton mitätöintiä, Ross joutuu eroamaan kolmannen kerran. Myöhemmin sarjassa he saavat Emma-vauvan. He kasvattavat tyttöä yhdessä siihen asti, kun Rachel joutuu riidan päätteeksi muuttamaan Joeyn luokse.

Kymmenennellä kaudella Rachel menettää työnsä Ralph Laurenilla, mutta saa työtarjouksen Louis Vuittonilta Pariisista.

Rachel sanoo Rossille tämän olevan hänen elämänsä tärkein henkilö, ja he harrastavat seksiä. Ross toivoo seuraavana aamuna voivansa palata yhteen Rachelin kanssa, mutta saa tietää, että Rachel näki sen vain parhaana tapana sanoa hyvästi. Ross ryntää lentokentälle kertoakseen Rachelille tunteistaan, muttei löydä häntä. Ross palaa asunnolleen, johon Rachelkin ilmestyy. Pari suutelee ja lupaa toisilleen ”Tämä se on. Ei enää pelleilyä.” Sarjan viimeisessä kohtauksessa he pitävät toisiaan käsistä. Spin-off-sarja Joeyssa Joey Tribbiani mainitsee, että kaikki hänen ystävänsä ovat asettuneet, naimisissa ja aloittamassa perheitään viitaten, että Ross ja Rachel ovat menneet uudestaan naimisiin - joko keskenään tai toisten kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ross opiskeli paleontologiksi ja työskentelee myöhemmin New Yorkin esihistoriallisessa museossa. Eräässä jaksossa Ross väittää luopuneensa urasta koripalloilijana tullakseen paleontologiksi. Ross on myös väittänyt keksineensä fraasin Got Milk?. Hän väittää myös keksineensä alun perin idean Jurassic Parkiin. High schoolissa hän sai SAT-tasokokeista 1 250 pistettä.

Myöhemmin Ross työskentelee New Yorkin yliopistossa professorina ja aiheuttaa kitkaa kollegoidensa ja itsensä välille tapailemalla Elizabeth-nimistä opiskelijaa.

Ikä ja syntymäpäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi jaksoa sanovat Rossin syntymäpäivän olevan 18. lokakuuta: se sanotaan jaksoissa Emma itkee ja Viisi pihviä ja munakoiso. Kuitenkin jaksossa Vieraana George Stephanopoulus Joey ja Chandler ostavat liput New York Rangersin peliin juhliakseen Rossin syntymäpäivää 20. lokakuuta. Ross sanoo hänen syntymäpäivänsä olleen seitsemän kuukautta sitten. Syntymäpäiväkeskustelussa jaksossa Uusi tyttöystävä Ross sanoo syntymäpäivänsä olevan joulukuussa.

Myöskään hänen syntymävuottaan ei ole kerrottu tarkasti. Jaksossa Mistä kaikki alkoi, joka esitettiin syyskuussa 1994, Ross sanoo syntymävuotensa olevan 1967 tai 1968 sanoessaan ”Olen vain 26 ja olen eronnut.” Ross ja Chandler valmistuivat collegesta vuonna 1991. Kuitenkin kaudella seitsemän Ross mainitsee hypänneensä neljännen luokan yli.

Kahdeksannen kauden jaksossa Videonauha Ross kertoo fiktiivisestä tapahtumasta vuonna 1983 ja sanoo myös ”Olin kolmetoista?” sanoen syntyneensä joko vuonna 1969 tai 1970. Kausilla 3, 4 ja 5 hän sanoo olevansa 29-vuotias. Kun humalainen mies kutsuu Monicaa Rossin äidiksi Rossin hääjuhlissa, Monica sanoo tosiaan omaavansa ”30-vuotiaan pojan”. Jaksossa Kolmekymppinen, mä oon kolmekymppinen! seitsemännellä kaudella ystävykset mainitsevat olevansa kaikki surullisesti 30-vuotiaita ja kymmenessä vuodessa he ovat kaikki jo neljäkymmentä.

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rossilla on kaksi lasta. Vanhempi, Ben, on Rossin ja Carolin poika, joka syntyi jaksossa Synnytys sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Ben asuu Carolin ja hänen vaimonsa Susanin luona. Ben on aluksi ujo, mutta Rachel käännyttää hänet hetkessä keppostelijaksi. Beniä näytteli Cole Sprouse. Häntä ei nähdä kovin paljon, mutta hänet mainitaan usein.

Rossin nuorempi lapsi on Emma, joka on Rossin ja Rachelin tytär. Hän sai nimensä Monicalta, joka halusi alun perin nimetä oman lapsensa Emmaksi. Monica kuitenkin antoi Rachelille luvan nimetä tytön Emmaksi, sanoen naisen olevan hänelle tärkeämpi kuin mikään nimi.