Roni Segoly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Roni Segoly on entinen Israelin armeijan sotilas ja turvallisuuspalvelu Shabakin agentti[1]. Nykyään Segoly toimii rauhan puolesta palestiinalaisten ja israelilaisten perustamassa järjestössä.

Agentista rauhanaktivistiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segoly vietti lapsuutensa Jerusalemissa jossa liittyi äärioikeistolaiseen nuorisojärjestöön. Järjestö oli nimeltään Likudin edeltäjäpuolue Herutin nuortenjärjestö Beitar[1]. Segoly ajatteli vuoden 1967 kuuden päivän sodan jälkeen useimpien muiden israelilaisten tavoin kansansa oikeutetusti vapauttaneen Pyhän maan. Vuonna 1975 Segoly meni armeijaan ja palveli Gazan kaistalla. Kun Likud nousi ensi kertaa valtaan[1] vuonna 1977, Segoly oli Likudin voitosta onnellinen. Tämän jälkeen Segoly toimi neljä vuotta[2] Jerusalemissa poliisina ja vuosina 1983-1994 turvallisuuspalvelu Shabakissa[1]. Segoly oppi mm. palestiinalaisten kielen.

Segolyn muuttuminen rauhaa ajavaksi oppositioaktivistiksi oli pitkä prosessi. Segoly alkoi 80- ja 90-lukujen taitteessa ajatella israelilaisten olevan palestiinalaisten sortajia. Segoly vertasi palestiinalaisten intifadaa mielessään juutalaisten taisteluun brittejä vastaan ennen Israelin itsenäistymistä[1].

Kun Segolyn talossa ennen Israelin vuoden 1967 miehitystä asunut arabiperhe kävi kylässä Segolyn ollessa lapsi, perhe päästi vieraan sisään, mutta kohteli näitä epäystävällisesti. Segoly asui ulkomailla 2000-2007, mikä myös lisäsi hänen etäisyyttään Israelin harjoittamaan palestiinalaispolitiikkaan[1]. Kun Segoly kävi itse 2006 vanhempiensa entisessä kodissa Romaniassa, taloa nykyisin isännöinyt perhe oli epäkohtelias. Segoly alkoi ajatella, että israelilaiset tekivät saman palestiinalaisille minkä hänen kotitalonsa romanialaiset asukkaat juutalaisille[3]. Segoly kuuluu entisten palestiinalaisten terroristien ja väkivallan hylänneiden israelilaisten sotilaiden perustamaan Combatants for Peace ("Taistelijat rauhan puolesta")-järjestöön. Segoly liittyi järjestöön vuonna 2007 nähtyään videolta Israelin puskutraktorien tuhoavan palestiinalaisten oliivilehdon ja maansa sotilaiden olevan ylpeitä siitä[3]. Tämä järjestö tavoittelee itsenäistä palestiinalaisvaltiota siten, ettei järjestön jäsenistä israelilainen ei saa palvella armeijassa palestiinalaisalueella eikä palestiinalainen taistella Israelia vastaan[2]. Palestiinan johto hyväksyy järjestön[2] mutta Segolya pidetään kotimaassaan petturina. Omasta mielestään Segoly toimii Israelin, ei palestiinalaisten puolesta[3]. Ystävät ja perhe eivät tue Segolya, ja palestiinalaisten kanssa veljeilevään rauhanaktivistijärjestöön suhtaudutaan Israelissa yleensä kielteisesti[2] niin hallitustasolla kuin yleisessä mielipiteessäkin[2]. Järjestö ei ole varsinaisesti laiton, mutta siihen kuuluvan työpaikan saanti voi vaikeutua Israelissa. Armeija yrittää estää järjestön kokouksia tarkastuspistein[2].

Segoly pitää Lähi-idän rauhanprosessia vaikeana, koska niin palestiinalaisten kuin Israelinkin johtajat pelkäävät neuvotteluja, joiden olisi oltava tulokseltaan edullisia molemmille[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Roni Segoly English (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b c d e f Entiset viholliset yhdessä väkivallattomuuden puolesta (Arkistoitu – Internet Archive) Loviisan sanomat Uutiset 06.08.2010
  3. a b c TAUSTA: Äärioikeistolaisesta agentista kasvoi rauhan mies YLE uutiset ulkomaat 06.08. 2010
  4. TAUSTA: Israelilaisten usko armeijaan heikkenee YLE Uutiset ulkomaat 06.08.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]