Romney Sandsin rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Romney Sands
Nro 9 Winston Churchill saapuu New Romneystä.
Nro 9 Winston Churchill saapuu New Romneystä.
Perustiedot
Aiemmat nimet Maddieson's Camp
Rataosa Hythe–Dungeness
Sijainti 50°57′30″N, 000°57′47″E
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Avattu toukokuu 1928
Liikenne
Liikennöitsijä(t) RHDR
Paikallisjunat Hythe–Dungeness
Asemarakennus
Rakennettu 1973–1974
Lipunmyynti kyllä
Ratapiha
Raiteisto 2 laituriraidetta
Nro 2 Northern Chief odottaa lähtölupaa kohti Dungenessia.
Nro 2 Northern Chief odottaa lähtölupaa kohti Dungenessia.

Romney Sandsin rautatieasema on kapearaiteisen Romney, Hythe and Dymchurch Railwayn liikennepaikka Kentin kreivikunnassa Englannissa. Liikennepaikka sijaitsee Romney Marshin niemellä. Asema on ns. saariasema, eli asemarakennus sijaitsee välilaiturilla raiteiden välissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin liikennepaikka avattiin toukokuussa 1928 nimellä Maddieson's Camp läheisen lomakylän mukaan. Toista maailmansotaa edeltävänä aikana aseman paikkaa osoittivat pelkät aseman nimikilvet. Sodan jälkeisissä perusparannustöissä kaksiraiteinen osuus muutettiin yksiraiteiseksi, ja asemalle rakennettiin betoninen seisakelaituri. Asema säilyi muuttumattomana vuoteen 1973 saakka.

Vuonna 1973 asemalle päätettiin rakentaa sivuraide junien kohtaamista varten, jotta tunnin vuorovälein hoidettava liikenne New Romneyn ja Dungenessin välillä olisi mahdollista. Maanomistussuhteista johtuen sivuraiteen rakentaminen oli kuitenkin mahdotonta, joten asema siirrettiin lopulta lomakylään johtavan tien toiselle puolelle. Sivuraide rakennettiin talvella 1973–1974 yhdessä raiteiden välissä olevan laiturin ja lipputoimiston kanssa.

Lomakylä on edelleen toiminnassa, mutta omistussuhteiden muutoksen myötä se on nimetty uudelleen. Tämän vuoksi myös liikennepaikka nimettiin uudelleen Romney Sandsiksi suunnilleen vuonna 1980.

War Departmentin sivurata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1929–1951 silloinen Maddieson's Campin liikennepaikka oli risteysasema, josta alkoi sisämaahan johtava sotaministeriön sivurata. Rata rakennettiin ministeriön pyynnöstä hoitamaan Dengeen perustetun salaisen, akustiseen lentoliikenteen valvontaan tarkoitetun tukikohdan liikennettä. Tukikohdan toiminta oli menestyksekästä, mutta tutkan kehittäminen teki sen tarpeettomaksi lähes välittömästi.

Sotaministeriöllä oli oma veturi, jolla hoidettiin tukikohdan liikennettä. Veturia säilytettiin Hythen veturitalleilla, ja sillä oli lupa liikennöidä koko rautatiellä tarpeen mukaan. Veturi on myös ainoa muun kuin rautatieyhtiön omistama veturi, joka on ollut pidempiaikaisessa liikenteessä RH&DR:n omistamalla radalla.

Toisen maailmansodan jälkeen sivurata oli tavaraliikenteen käytössä kuuden vuoden ajan. Liikenne päättyi vuonna 1951, ja sivurata purettiin saman vuoden loppuun mennessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]