Roland Freisler

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roland Freisler vuonna 1942.

Roland Freisler (30. lokakuuta 1893 Celle3. helmikuuta 1945 Berliini) oli saksalainen juristi ja merkittävä natsivirkamies, joka toimi Volksgerichtshofin (kansantuomioistuin) presidenttinä.

Freisler syntyi Cellessä vanhaan maanviljelyssukuun. Hän oli ahkera lakimiesoppilas, joka lähti vapaaehtoisena ensimmäiseen maailmansotaan 1914 keisarin armeijassa. Jäätyään sotavangiksi hän joutui viideksi vuodeksi Siperiaan. Tuona aikana hän oppi venäjän kielen ja nousi ”sotavankileirin leirikomissaariksi”. Freisler onnistui palaamaan Saksaan vuonna 1920.

Freisler opiskeli lakia Jenassa ja valmistui hyvin arvosanoin. Hän perusti lakitoimiston Kasseliin 1923. Oltuaan aluksi sosialistien kannattaja hän liittyi vuonna 1925 Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen ja oli liikkeen uskollinen kannattaja kuolemaansa asti. Vuonna 1932 hänet valittiin Preussin valtiopäiville ja seuraavana vuonna Valtakunnan valtiopäiville Hessen-Nassaun vaalipiiristä. Hän toimi valtiosihteerinä Valtakunnan oikeusministeriössä (Reichsjustizministerium) vuodesta 1935.

Vuonna 1937 Freisler teki opintomatkan Neuvostoliittoon seuraamaan marsalkka Mihail Tuhatševskin oikeudenkäyntiä, jossa yhdeksän korkea-arvoista puna-armeijan sotilasjohtajaa tuomittiin kuolemaan syytettynä sotilas-trotskilaisesta salaliitosta ja vakoilusta natsi-Saksan hyväksi.

Vuonna 1942 Freisler osallistui oikeusministeriön edustajana Wannseen konferenssiin, jossa luonnosteltiin lopulliseksi ratkaisuksi kutsuttua juutalaisten joukkotuhoamista.

Vuosina 1942–1945 hän johti pelättyä kansantuomioistuinta, Volksgerichtshofia, jossa useimmat oikeudenkäynnit johtivat kuolemantuomion julistamiseen. Freislerin uran kohokohta oli oikeudenkäynti, jossa syytettyinä oli heinäkuun 20. päivän salaliittoon osallistuneita.

Hän sai surmansa Berliinin kansanoikeuden kellarissa liittoutuneiden ilmahyökkäyksessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.