Tiikerinsilmä – Rocky III

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rocky III – tiikerinsilmä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikerinsilmä – Rocky III
Rocky III
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Sylvester Stallone
Käsikirjoittaja Sylvester Stallone
Tuottaja Robert Chartoff
Irwin Winkler
Säveltäjä Bill Conti
Kuvaaja Bill Butler
Leikkaaja Mark Warner
Don Zimmerman
Pääosat Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
Mr. T
Tony Burton
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 28. toukokuuta 1982
Suomi 27. elokuuta 1982
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2 500 000 dollaria
Tuotto 270 miljoonaa
Edeltäjä Rockyn uusintaottelu
Seuraaja Rocky IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tiikerinsilmä – Rocky III on vuonna 1982 ilmestynyt yhdysvaltalainen nyrkkeilyaiheinen elokuva ja Rocky-elokuvasarjan kolmas elokuva. Elokuvaan teki käsikirjoituksen ja ohjauksen Sylvester Stallone, joka myös esiintyi pääosassa. Sen tunnusmusiikkina toimii Survivor-yhtyeen kappale ”Eye of the Tiger”, josta tuli elokuvan myötä erittäin tunnettu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1982, kolme vuotta sen jälkeen, kun hän voitti raskaansarjan maailmanmestaruuden Apollo Creediä vastaan, Rocky Balboa on puolustanut titteliänsä kymmenen kertaa. Hänen maineensa, vaurautensa, suosionsa ja julkkisprofiilinsa ovat lisääntyneet, mikä on johtanut hänen osallistumiseensa hyväntekeväisyystapahtumaan amerikkalaisen vapaapainin raskaan sarjan maailmanmestaria Thunderlipsiä vastaan. Rockyn manageri Mickey katsoo huolestuneena nuorta ja voimakasta haastajaa, joka nousee taustalta riveistä nopeasti, nimeltä James "Clubber" Lang.

Rocky suhtautuu näytösotteluun Thunderlipsiä vastaan ​​kevyesti, mutta painija muuttuu välittömästi aggressiiviseksi ja yrittää murskata nyrkkeilijän. Ensimmäisen lyönnin jälkeen Rocky riisuu hansikkaansa ja alkaa ottaa ottelua vakavammin jäljellä olevella ajalla saamalla yliotteen juuri ennen kongin soimista. Sen jälkeen he ottavat kuvan yhdessä. Hektisen tapahtuman vuoksi Mickeytä ottaa sydämestä ensimmäistä kertaa.

Patsaan paljastustilaisuudessa Philadelphian taidemuseon portaissa juuri ennen eläkkeelle jäämistään Rocky kertoo päättävässä uransa. Lang syyttää Rockya siitä, että hän on hyväksynyt haasteita heikoimmilta vastustajilta. Lang tekee sitten seksuaalisesti vihjailevan kommentin Rockyn vaimolle Adrianille, mikä raivostuttaa Rockyn ja hän hyväksyy Langin haasteen.

Mickey ei aluksi halua osallistua haastatteluun mukaan. Rockyn painostamana Mickey tunnustaa valinneensa vastustajat käsin Rockyn mestaruuden puolustamiseen säästääkseen hänet toiselta tyrmäykseltä, jonka Creed antoi hänelle uusintaottelussa. Hän selittää, että Lang on nuori ja voimakas, ja ennen kaikkea hän on "nälkäinen" ja että Rocky ei kestä kolmea erää enempää, koska hän ei ole ollut nälkäinen siitä lähtien, kun hän voitti mestaruuden ja tuli "sivistyneeksi". Se on pahinta mitä nyrkkeilijälle voi tapahtua. Rocky, joka nyt tietää, ettei hän koskaan todella puolustanut titteliään parhaita vastustajia vastaan, vakuuttaa Mickeyn työskentelemään hänen kanssaan viimeisen kamppailun ajan. Huolimatta Mickeylle antamastaan ​​lupauksesta "asua nyrkkeilysalilla", Rocky harjoittelee Las Vegas -tyylisessä ympäristössä, joka on täynnä häiriötekijöitä, eikä hän selvästikään ota harjoitteluaan vakavasti. Sitä vastoin Lang harjoittelee häikäilemättömällä päättäväisyydellä ja tarmokkaasti.

Lang ja Rocky tapaavat Philadelphian Spectrumissa. Kaaos puhkeaa kulissien takana, kun Lang työntää väkivaltaisesti Mickeytä, mikä aiheuttaa Mickeyn sydänkohtauksen. Järkyttynyt Rocky haluaa keskeyttää ottelun, mutta Mickey käskee häntä jatkamaan, kun hän saa sairaanhoitoa pukuhuoneessa. Ottelun alkaessa Rocky on sekä raivoissaan että vakavasti hämmentynyt mentorinsa tilasta. Ottelu alkaa Rockyn lyödessä Langia useilla valtavilla iskuilla, jotka etsivät varhaista tyrmäystä, mutta hän ei voi pettää Langia oman kuntonsa puutteen vuoksi. Lang toipuu nopeasti ja ottaa ohjat käsiinsä, dominoi Rockya ja tyrmää hänet vasemmalla koukulla toisessa erässä, voittaen raskaansarjan maailmanmestaruuden. Ottelun jälkeen Rocky kertoo kuolevalle Mickeylle, että ottelu päättyi toisen kierroksen tyrmäysvoittoon kertomatta kuka oli voittaja. Mickey kuolee heti sanottuaan "Rakastan sinua, poika". Rocky huutaa tuskasta kuolleen Mickeyn vierellä.

Mickeyn suljetulla nyrkkeilysalilla pysähtynyt tunnelma. Rocky tapaa entisen vastustajansa Apollo Creedin, joka todist Langin ja Balboan ottelua vieraana. Creed tarjoutuu valmentamaan Rockyä uusintaotteluun Langia vastaan ​​vastineeksi tulevasta palveluksesta, jonka Rocky hyväksyy. Apollo vie sitten Rockyn nyrkkeilysalille, jossa hän kerran harjoitteli, Tough Gym Los Angelesissa. Apollo on raivoissaan Rockyn ponnistelujen puutteesta, sillä Mickeyn menetys ja painajaiset Clubberin tyrmäyksestä masentavat hänet. Rocky kuitenkin keskittyy jälleen, kun Adrian auttaa häntä selviytymään Mickeyn kuolemasta. Apollo ja hänen managerinsa Tony "Duke" Evers lisäävät Rockyn kurittomaan nyrkkeilytyylin lisää Apollon tavaramerkkejä jalkoja, taitoja ja nopeutta.

Kuukausien harjoittelun jälkeen uusintaottelu kamppaillaan Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Apollo lainaa Rockylle Yhdysvaltain lippuhousut, joita hän käytti heidän ensimmäisessä ottelussaan. Ottelun alussa Rockylla on kova tahti ja lyö Langia sellaisella taidolla ja henkisellä tasolla, jota kukaan ei koskaan odottanut. Rocky hallitsee täysin ensimmäistä erää, jolloin Lang on raivoissaan ja hämmentynyt kongin kumahduksen jälkeen. Lang saa yliotteen toisessa erässä ja Rocky omaksuu täysin erilaisen strategian, joka suututtaa ja hämmentää Apolloa ottamalla tahallaan lyöntejä Langilta, jopa kaatumalla kahdesti, samalla kun hän pilkkaa Langia, ettei hän voi tyrmätä häntä. Kolmannessa erässä Lang, joka on tottunut voittamaan ottelut nopeasti tyrmäyksellä varhaisissa erissä, suuttuu yhä enemmän Rockyn pilkkaamisesta. Hän kuluttaa nopeasti energiansa loppuun yrittäessään lopettaa Rockyn toistuvilla tyrmäysiskuilla, jotka Rocky estää tai väistää. Langin ollessa räjähtänyt ja haavoittuva, Rocky lyö Langin huipentuen julmaan tyrmäykseen raskaansarjan mestaruuden palauttamiseksi.

Myöhemmin Rocky täyttää Apollon ehdon – toisen, yksityisen uusintaottelun hänen kanssaan; pysäytyskuvaan päättyen, josta tehdään myös maalaus.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Pertti Avola kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1993 Tiikerinsilmän olevan Rocky-sarjan siihen asti kehnoin osa, joka näyttää ylipitkältä musiikkivideolta: ”Menestys on läskistänyt ja hidastanut mestarinyrkkeilijä Rocky Balboan – – Mäiskettä riittää, mutta tietäähän sen miten viimeisessä ottelussa käy.”[1]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocky III: Alkuperäinen elokuvamusiikki

Bill Contin ääniraita-albumi

Julkaistu 9. maaliskuuta 1982[5selvennä]

Genre AOR, pop rock

Pituus 32:00

Merkki Liberty

Rocky soundtrack kronologia

Rocky II

(1979) Rocky III

(1982) Rocky IV

(1985)

Sinkkuja Rocky III:sta

"Tiikerin silmä"

Julkaistu: 31. toukokuuta 1982

Ammattimaiset arvosanat

Tarkista pisteet

Lähteen luokitus

AllMusic [6selvennä]

"Tiikerin silmä" (Survivor) – 3:53

"Take You Back (Tough Gym)" – 1:48

"Pushin" - 3:10

"Päätös" – 3:20

"Mikki" – 4:42

"Take You Back" – 3:37

"Reflections" - 2:05

"Aion lentää nyt" – 2:52

"Adrian" – 1:42

"Valloitus" - 4:40

Frank Stallone – laulu (2, 3, 6)

Ray Pizzi – saksofoni (3)

Jerry Hey – trumpetti (3)

Vincent DeRosa – käyrätorvi (5)

Mike Lang – piano (5)

DeEtta Little, Nelson Pigford – laulu (8)

Elokuvassa esiintyvä "Eye of the Tiger" -versio on itse asiassa demo - "valmis" versio näkyy ääniraidalla. Soundtrackista puuttuu myös instrumentaaliversio kappaleesta, joka soitetaan, kun Rocky harjoittelee Apollon vanhalla kuntosalilla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Tiikerinsilmä – Rocky III. Helsingin Sanomat, 7.8.1993, s. 47. Näköislehden aukeama (tilaajille).