Rock Against Racism

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rock Against Racism (RAR), (suomeksi 'Rock rasismia vastaan'), oli kampanja, jonka järjestäjiä olivat muun muassa Red Saunders, Roger Huddle talvella 1976. Kampanja järjestettiin vastalauseena David Bowien ja Eric Claptonin oletettuihin rasistisiin kommentteihin.lähde?

Tarkoitus oli alun perin 1970-luvun alussa järjestää vain yksi RAR-konsertti rasismia vastaan. Järjestäjä Huddlen mukaan RAR oli "pelkkä idea elokuuhun 1976 asti", jolloin Eric Clapton sanoi humalassa Birminghamissa kannattavansa entistä konservatiivista ministeriä Enoch Powellia, joka tuli kuuluisaksi maahanmuuttajavastaisesta "Rivers of Blood" -puheestaan. Clapton sanoi, että Englannista oli tullut "ylikansoitettu", ja kannusti yleisöä äänestämään Powellia, jotta Englannista ei tulisi "musta siirtokunta".lähde?

Huddle, Sanders ja kaksi Kartoon Klownsin jäsentä vastasivat tähän kirjoittamalla kirjeen NME-lehdelle, jossa he vastustivat Claptonin kommentteja, jotka olivat "kuvottavia, koska Clapton teki ensimmäisen hittinsä soittamalla cover-version reggaetähti Bob Marleyn kappaleesta I Shot The Sheriff". Kirjeen lopussa kirjoittajat kehottivat ihmisiä auttamaan rasismin vastaisen rock-liikkeen muodostamisessa. Omien sanojensa mukaan he saivat satoja vastauksia.lähde?

RAR sai lisää kannatusta sen jälkeen kun David Bowie sanoi Playboy-lehden haastattelussa, että "Britannia on valmis fasistiselle johtajalle" ja ojentamalla oikean kätensä natsitervehdykseen. Bowie veti myöhemmin takaisin fasistisen kommenttinsa sanoen, että lausunnon syynä oli päihtymystila. Hän kielsi tehneensä natsitervehdyksen väittäen valokuvaajan ikuistaneen tämän hänen heiluttaessaan kättään.lähde?

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RAR-kulkue Traflgar Squarella 1978.

RAR:n ensimmäinen toimi oli konsertti, jonka pääesiintyjänä oli Carol Grimes. RAR julkaisi myös fanzinen nimeltä Temporary Hoarding.lähde?

RAR järjesti keväällä ja syksyllä 1978 kaksi festivaalia Anti-Nazi Leaguen kanssa. Kuvausten mukaan 80 000 ihmistä marssi 30. huhtikuuta 1978 kuusi mailia (9,65 km) Trafalgar Squarelta Itä-Lontooseen (National Front -järjestön aktiivinen alue) Victoria Parkiin Hackneyhin ulkoilmafestivaalille. Konsertissa esiintyivät muun muassa The Clash (nähtävissä myös elokuvassa Rude Boy), The Buzzcocks, Steel Pulse, X-Ray Spex, The Ruts, Sham 69, Generation X ja The Tom Robinson Band.[1] Northern Carnivaliin Manchesteriin tuli 25 000 ihmistä katsomaan konserttia, jossa esiintyivät muun muassa The Buzzcocks, Graham Parker & the Rumour ja Misty in Roots.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wooldridge, Max: Rock 'n' roll London, s. 115. New York: St. Martin's Griffin, 2002. ISBN 0-312-30442-0. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]