Robert Langer

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Robert S. Langer)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Langer
Robert Langer Heurekassa lokakuussa 2008.
Robert Langer Heurekassa lokakuussa 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt29. elokuuta 1948 (ikä 75)
Albany, New York, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Lääkeannostelu, biotekniikka ja biomedical engineering (käännä suomeksi)
Palkinnot Wolfin palkinto
Millennium-teknologiapalkinto

Robert S. Langer (s. 29. elokuuta 1948 Albany, New York, Yhdysvallat) on biotekniikkaan erikoistunut MIT:n professori. Hän on kehittänyt lääkkeiden annostelumenetelmiä ja keinokudostekniikkaa.

Langerin työ lääketieteessä ja biotekniikan uusilla aloilla on hyvin arvostettua kaikkialla maailmassa. Häntä pidetään monien uusien teknologioiden uranuurtajana. Hän on kehittänyt esimerkiksi ihonalaista lääkkeen annostelumenetelmää, jolla lääke voidaan antaa ihon kautta.

Langer on hakenut tai hänelle on myönnetty yli 600 patenttia[1] ja hän on kirjoittanut yli 1 000 tieteellistä artikkelia. Hän on saanut useita palkintoja, kuten Charles Stark Draper Prize, Lemelson-MIT Prize ja Albany Medical Center Prize in Medicine and Biomedical Research sekä suomalainen Millennium-teknologiapalkinto (2008)[2]. Hän on historian nuorin henkilö, joka on valittu kaikkiin kolmeen yhdysvaltalaiseen tiedeakatemiaan, jotka ovat National Academy of Sciences, National Academy of Engineering ja Institute of Medicine.

Langer valmistui kandidaatiksi Cornellin yliopistosta, ja tohtorin arvon hän sai kemiantekniikassa MIT:stä 1974. Hänen väitöskirjansa on nimeltään ”Enzymatic regeneration of ATP”, ja se valmistui Clark K. Coltonin ohjauksessa. Vuosina 1974–1977 Langer työskenteli maineikkaan syöpätutkijan Judah Folkmanin kanssa Bostonin lastensairaalassa ja Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän on toiminut vaikutusvaltaisten tutkijoiden neuvonantajana esimerkiksi tutkittaessa biomateriaaleja, lääkeannostelua ja verenkiertoelimiä.

Robert Langerin vaimolla Lauralla on tohtorin arvo neurotieteissä. Pari tutustui MIT:ssä, ja heillä on kolme lasta.

Langerille ovat myöntäneet kunniatohtorin arvon useat yliopistot eri puolilta maailmaa, kuten Jerusalemin heprealainen yliopisto ja ETH Zürich. Langer on saanut Millennium-teknologiapalkinnon vuonna 2008. Langer on saanut Wolfin palkinnon kemiasta vuonna 2013.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]