Robert Hunter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Täsmennyssivulla on muita Robert Hunter -nimisiä henkilöitä.
Robert Hunter
Robert Hunter vuonna 2013.
Robert Hunter vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt23. kesäkuuta 1941
Kalifornia
Kuollut23. syyskuuta 2019 (78 vuotta)
Muusikko
Tyylilajit folk rock, country rock, psykedeelinen rock, bluesrock, rock and roll, bluegrass ja vaihtoehtoinen hip hopView and modify data on Wikidata
Soittimet kitara, sähköbassokitara, mandoliini, huuliharppu ja DJView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Relix ja Grateful Dead RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.hunterarchive.com

Robert C. Hunter (synt. Robert Burns, 23. kesäkuuta 1941 Kalifornia23. syyskuuta 2019[1]) oli yhdysvaltalainen runoilija, lauluntekijä, laulaja ja kitaristi. Hän sanoitti ja yhdessä Jerry Garcian kanssa sävelsi merkittävän osan Grateful Dead -yhtyeen tuotannosta. Hän julkaisi myös soololevyjä, runoteoksia ja käänsi maailmanrunoutta englanniksi.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunter syntyi Kaliforniassa Arroyo Grandessa 1941 ja sai nimen Robert Burns. Hänen ollessaan 9-vuotias perhe hajosi ja hän joutui asumaan välillä sijaiskodeissa. 11-vuotiaana hän palasi asumaan äitinsä luokse, ja uudeksi sukunimeksi tuli Hunter isäpuolen mukaan. Biologiseen isäänsä hän ei pitänyt juurikaan yhteyttä.[2] Vuonna 1973 Rolling Stone -lehti vihjasi Burnsin olevan skotlantilaisen laulunkirjoittajan ja runoilijan Robert Burnsin jälkeläisiä.[3]

Robert Hunter ja Grateful Dead[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hunter tutustui Jerry Garciaan 1960-luvun alussa, ja he soittivat yhdessä folk- ja bluegrass-yhtyeissä. Tuolloin he eivät kuitenkaan vielä tehneet kappaleita yhdessä, koska ajan hengen mukaisina genre-uskollisina puristeina katsoivat, että folk-muusikoiden tehtävänä on kunnioittaa ja pitää hengissä kansanperinnettä soittamalla ainoastaan vanhoja muiden tekemiä kappaleita.

Varsinainen sävellysyhteistyö Grateful Deadin kanssa alkoi 1967. Runouteen ja huumausaineisiin perehtynyt Hunter lähetti Garcian uudelle yhtyeelle tekstiluonnoksia, jotka bändi sovitti yhteen säveltämiinsä kappaleisiin Alligator, China Cat Sunflower ja St. Stephen. Pian tämän jälkeen syntyi Dark Star, jonka Hunter on katsonut olevan ensimmäinen yhtyeen kanssa nimenomaan yhdessä sävelletty kappale. [4] Alligator julkaistiin yhtyeen toisella studio-levyllä Anthem Of The Sun (1968). China Cat Sunflower ja St. Stephen olivat mukana kolmannella studio-levyllä Aoxomoxoa (1969) – tällä sekä neljännellä studio-levyllä Workingman's Dead (1970) Hunter oli jo merkitty yhdeksi kirjoittajaksi levyn jokaiseen kappaleeseen. Hän jatkoi yhtyeen pääsanoittajana ja jäsenenä myös kaikilla myöhemmillä levyillä.

Tärkeästä roolistaan huolimatta Hunter ei ollut koskaan Grateful Deadin näkyvä jäsen. Hän ei esiintynyt yhtyeen levyillä, konserteissa tai valokuvissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta:

  • Hunter on yksi Workingman's Dead -levyn kannessa olevista henkilöistä.
  • Hunter lausuu ylimääräisen säkeistön ”Dark Star” -kappaleen lyhyen single-version lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • McNally, Dennis: A Long Strange Trip – The Inside History Of The Grateful Dead. Iso-Britannia: Bantam Press, 2002. ISBN 0-593-04981-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Browne, David: Robert Hunter, Grateful Dead Collaborator and Lyricist, Dead at 78 Rolling Stone. 24.9.2018. Rolling Stone, LLC. Viitattu 24.9.2019. (englanniksi)
  2. Sweeting, Adam: Robert Hunter obituary The Guardian. 27.9.2019. Viitattu 24.12.2021. (englanniksi)
  3. Perry, Charles: A New Life for the Dead: Grateful Dead Handle Their Business Rolling Stone. 22.11.1973. Viitattu 24.12.2021. (englanniksi)
  4. Hunter, Robert: A Box Of Rain – Lyrics: 1965–1993. Yhdysvallat: Penguin, 1993. ISBN 0-14-013451-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.