Robert Dudley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo jaarlista 1500-luvulla. Robert "Bob" Dudley on myös entinen BP:n toimitusjohtaja.
Robert Dudley, Leicesterin jaarli, taiteilija tuntematon, v. 1564

Robert Dudley (24. kesäkuuta 15324. syyskuuta 1588) oli ensimmäinen Leicesterin jaarli, Englannin kuningatar Elisabet I:n ylitallimestari (englanniksi Master of the Horse), valtakunnanneuvoston jäsen ja kuningattaren pitkäaikainen suosikki. Valtakunnanneuvostossa Dudley kannatti suunnitelmia, joiden tavoitteena oli tehdä Englannista meriä hallitseva suurvalta. Vuoden 1559 syksyllä Elisabetin hovissa liikkunut juoru väitti, että Robert Dudley oli kuningattaren rakastaja ja että Elisabet aikoi jopa ottaa Dudleyn puolisokseen.[1][2]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Dudley syntyi viidentenä poikana Jane (omaa sukua Guildford) ja John Dudleylle, ensimmäiselle Northumberlandin herttualle (the 1st Duke of Northumberland), joka teloitettiin 1553 osallisuudestaan salajuoneen, jolla yritettiin nostaa Lady Jane Grey Englannin valtaistuimelle.[2][3] Lady Jane oli naimisissa Robertin nuorimman veljen, Guilford Dudleyn kanssa. Robert Dudley oli väliaikaisesti vangittuna isänsä ja veljiensä Guilfordin, Johnin, Ambrosen ja Henryn kanssa Lontoon Toweriin, jossa hän oli samaan aikaan kuin vanha lapsuudenystävänsä, prinsessa Elizabeth Tudor. Elisabetin katolinen sisarpuoli, kuningatar Maria I oli vanginnut Elisabetin vaarallisena kilpailijana. Siihen aikaan Robert Dudley oli naimisissa Amy Robsartin kanssa.

Kun Elisabet I oli kruunattu vuonna 1558, hän nimitti Robert Dudleyn heti ylitallimestariksi. Huhtikuussa 1559 Dudley pääsi valtakunnanneuvoston ja Sukkanauharitarikunnan jäseneksi.[2] Hänen vaimonsa kuoli syksyllä 1560 pudottuaan alas portaita oudoissa olosuhteissa, ja Dudleytä syytettiin hänen murhansa järjestämisestä. Motiivina olisi ollut järjestää itsensä vapaaksi naidakseen kuningatar Elisabetin. Tapaus tutkittiin, ja jury antoi lausunnon, jonka mukaan kyseessä oli tapaturma.[1] Elisabet ei suostunut suhteeseen, saatikka sitten liittoon. Hän sopi lähettävänsä Dudleyn toiseksi aviomieheksi leskeksi jääneelle Skotlannin kuningattarelle, Marialle. Maria kuitenkin uhmasi Elisabetia, eikä suostunut avioliittoon.

Elisabet I antoi Robert Dudleylle Leicesterin jaarlin ja paroni Denbigh'n aatelisarvot syyskuussa vuonna 1564.[1][2] Dudley meni naimisiin vuonna 1578 Walter Devereux'n lesken, Lettice Knollysin, kanssa. Vuonna 1585 Elisabet I lähetti Dudleyn 6000 sotamiehen johdossa Alankomaiden tasavaltaan avustamaan alankomaalaisia Espanjan vastaisessa kapinassa. Dudley kuitenkin epäonnistui, ja hänet kutsuttiin takaisin kotimaahan vuonna 1587. Epäonnistumisesta huolimatta Dudley nimitettiin seuraavana vuonna kenraaliluutnantiksi Espanjan armadaa vastaan lähetettävään armeijaan.[2] Dudley kuoli lähellä Oxfordia syksyllä 1588. Kuoleman syyksi on arvailtu muun muassa vatsasyöpää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Grimberg, Carl: Kansojen historia. Osa 13. Uskonsodat, s. 132-137. WSOY. ISBN 951-0-09741-1.
  2. a b c d e Robert Dudley, earl of Leicester britannica.com.
  3. Biography: Robert Dudley, 1st Earl of Leicester - Adventures of a Tudor Nerd adventuresofatudornerd.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]