Rio Ferdinand

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rio Ferdinand
Henkilötiedot
Koko nimi Rio Gavin Ferdinand
Syntymäaika 7. marraskuuta 1978 (ikä 45)
Syntymäpaikka Peckham, Lontoo, Englanti
Pelipaikka keskuspuolustaja
Pituus 189 cm
Lempinimi Snoop, Jar Jar Binks, Peckham Beckham, Da Bling King
Junioriseurat
1992–1995 West Ham United
Seurat
Vuodet Seura O (M)
1995–2000
1996
2000–2002
2002–2014
2014–2015
West Ham United
Bournemouth (laina)
Leeds United
Manchester United
Queens Park Rangers
127 (2)
10 (0)
54 (2)
312 (7)
4 (0)
Maajoukkue
1997–2011 Englanti 81 (3)

Seurajoukkueuran tilastot kattavat vain kansalliset sarjat, päivitetty 19. syyskuuta 2014.
Maajoukkueuran tilastot päivitetty 19. syyskuuta 2014.

Rio Gavin Ferdinand (s. 7. marraskuuta 1978 Peckham, Lontoo) on englantilainen uransa lopettanut jalkapalloilija. Ferdinandin yleisin pelipaikka oli keskuspuolustaja, mutta hän pelasi myös keskikenttämiehenä.

Peliura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferdinand pelasi koulupoikana hyökkääjänä, siirtyi myöhemmin keskikentälle ja vuonna 1992 Ferdinand liittyi Eltham Townin alle 14-vuotiaiden joukkueesta West Hamin nuorisojoukkueeseen. Hän oli erittäin lupaava pelaaja ja häntä verrattiin edesmenneeseen Bobby Mooreen, joka oli entinen West Hamin ja Englannin maajoukkueen kapteeni. 17-vuotiaana Rio teki ammattilaissopimuksen West Hamin kanssa, vaikka tarjouksia tuli myös Middlesbroughilta ja Chelsealta. Ensiesiintymisensä aikuisten sarjoissa Ferdinand teki 5. toukokuuta 1996 tasan 1–1 päättyneessä kotiottelussa Sheffield Wednesdaytä vastaan, kun hän tuli vaihdosta kentälle. Seuraavalla kaudella valmentaja Harry Redknapp lähetti Ferdinandin kahden kuukauden lainalle kolmannen sarjatason Bournemouthiin.

Ferdinand debytoi Englannin maajoukkuepaidassa kaikkien aikojen nuorimpana puolustajana Kamerunia vastaan 15. marraskuuta 1997. Micah Richards rikkoi tuon ennätyksen vuonna 2006. Hänet valittiin vuoden 1998 MM-kisoihin, mutta ei päässyt kisoissa kentälle. Kesällä 2000 Rio ei mahtunut Kevin Keeganin suunnitelmiin, ja puolustaja jäi ulos EM-kisajoukkueesta.

Marraskuussa 2000 Ferdinand siirtyi valioliigaseura Leeds Unitediin 18 miljoonalla punnalla. Siirtosumma oli uusi ennätys Britanniassa, ja samalla Riosta tuli kaikkien aikojen kallein puolustaja maailmassa. Elokuussa 2001 Lucas Radeben ollessa loukkaantuneena Rio valittiin Leedsin kapteeniksi.

Leedsiin siirryttyään Ferdinand nousi myös maajoukkueen avaukseen ja hän täytti odotukset vuoden 2002 MM-kisoissa, joissa hän pelasi yhdessä Sol Campbellin kanssa. Ferdinand johti rautaisesti Englannin puolustusta ja onnistui myös maalinteossa Tanskaa vastaan. Rioa pidettiin yleisesti kisojen yhtenä parhaista puolustajista ja maansa parhaista pelaajista. Samalla hänen markkinahintansa nousi, ja 22. heinäkuuta 2002 hän siirtyi noin 30 miljoonalla punnalla Manchester Unitediin. Ferdinand allekirjoitti seuran kanssa viisivuotisen sopimuksen.[1]

Rion ensimmäisellä kaudella Unitedin päästettyjen maalien määrä liigassa putosi edellisen kauden 45:stä 34:een, ja seura voitti samalla kahdeksannen Valioliigamestaruutensa. United pääsi myös Englannin liigacupin finaaliin, mutta hävisi sen Liverpoolille maalein 0-2. Ferdinandille ei löytynyt pysyvää toppariparia, Laurent Blancin ura oli loppusuoralla ja Wes Brownin otteet ailahtelivat. Seuraavalla kaudella vierelle tuli Mikael Silvestre, ja ranskalaisen kanssa Rio muodosti erinomaisen kaksikon syksyllä 2003.

Ferdinand Manchester Unitedin paidassa kaudella 2006–2007.

Kausi 2004-2005 jäi Unitedin osalta pokaalittomaksi, kun se hävisi FA Cupin finaalin Arsenalille rangaistuspotkuilla. Seuraavalla kaudella ManU eteni taas liigacupin finaaliin, ja tällä kertaa se onnistui voittamaan finaalin Wigania vastaan 4-0. Samalla kaudella Rio onnistui myös ensimmäistä kertaa maalinteossa United-paidassa. 14. joulukuuta Rio puski pallon Wiganin verkkoon, tämäkin ottelu päättyi 4-0. Tammikuussa 2006 Rio teki tähänastisen United-uransa tärkeimmän maalin, kun hän onnistui ohittamaan puskullaan Liverpoolin maalivahti José Reinan. Maali oli ottelun ainoa ja syntyi aivan viimeisillä minuuteilla. Osittain tämän maalin ansiosta United oli loppusijoituksissa toisena, pisteen edellä Liverpoolia, ja näin pääsi suoraan Mestarien liigaan. Saksan MM-kisoissa Rio pelasi 10. MM-kisaottelunsa Englannin pudotessa jatkosta rankkareilla Portugalille.

Seuraava kausi oli Riolle menestyksekäs, sillä hän voitti Valioliigamestaruuden toista kertaa ja samalla hänet valittiin Valioliigan Vuoden Joukkueeseen.[1]

26. maaliskuuta 2008 Ferdinand Englannin maajoukkueen kapteeniksi harjoitusotteluun Ranskaa vastaan. Seurajoukkueissaan Rio on kantanut usein kapteeninnauhaa hihassaan, mutta maajoukkueessa tämä oli topparille ensimmäinen kerta. Kaikkiaan hän pelasi 81 maaottelua, joista viimeisen kesäkuussa 2011[2]. Maaottelumaaleja hän teki kolme[2].

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manchester United[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailukielto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

23. syyskuuta 2003 Englannin jalkapalloliitto järjesti Ferdinandille normaalin dopingtestin Manchester Unitedin harjoituskeskuksessa, Carringtonissa. Hän kuitenkin lähti harjoituskentältä tekemättä testiä. Myöhemmin hän tajusi unohtaneensa testin, ja soitti harjoituskeskukseen, mutta jalkapalloliiton testaajat olivat jo lähteneet. Rio kertoi, että oli unohtanut dopingtestin, koska hänellä oli muutto kesken ja lähti harjoitusten jälkeen suoraan ostoksille. Hän teki kuitenkin testin seuraavana päivänä ja näyte oli negatiivinen. Tästä ei ollut kuitenkaan hyötyä, koska häntä ei syytetty dopingin käytöstä, vaan siitä, ettei antanut testiä määrättynä ajankohtana. Ferdinand jatkoi pelaamista seurajoukkueessaan, kunnes hän sai kahdeksan kuukauden kilpailukiellon, joka alkoi 20. tammikuuta 2004. Manchester United ilmoitti tiedotteessaan että Ferdinand valittaa tuomiostaan. - Olen sitä mieltä, että saamani tuomio ja pelikielto ovat väärät, Ferdinand selitti. Maailman antidopingneuvosto Wadan puheenjohtaja Richard Pound puolestaan sanoi hänen olleensa onnellinen välttäessään kahden vuoden kilpailukiellon. Valitus ei mennyt läpi ja Ferdinand kärsi kilpailukieltonsa. Rion merkityksestä joukkueelleen kertoi paljon se, että ennen hänen viimeistä otteluaan Wolvesia vastaan ManU johti vielä Valioliigaa, mutta kauden lopussa United oli sarjassa kolmantena, 15 pistettä Arsenalin takana. United voitti keväällä FA Cupin, mutta Ferdinand ei saanut mitalia, koska ei pelannut yhtään peliä. Pelikiellon takia häneltä jäi luonnollisesti väliin myös 2004 EM-kisat, joissa John Terry korvasi hänet.

Syyskuun 20. päivänä Ferdinand palasi pelikieltonsa jälkeen suoraan Manchester United avauskokoonpanoon ottelussa Liverpoolia vastaan. Jotkut olivat sitä mieltä, että ottelun omituinen ajankohta, maanantai-ilta, ja Ferdinandin pelikiellon loppuminen samana päivänä eivät voi olla sattumaa. ManU voittikin ottelun Ferdinandin pelatessa valmentajansa Sir Alex Fergusonin mielestä erinomaisen ottelun kotijoukkueen puolustuksessa.[3]

Sopimusneuvottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Ferdinandin ja Manchester United väliset sopimusneuvottelut ajoivat pelaajan jo siihen pisteeseen, että seuran omat fanit buuasivat hänelle.[4] Ferdinand ei allekirjoittanut seuran tarjoamaa sopimusta, ja monet pitivät Ferdinandia pelkkänä palkkasoturina, joka lähtisi sinne missä hänelle maksetaan eniten palkkaa. Samaan aikaan Ferdinand nähtiin ravintolassa agenttinsa ja Chelsean toimitusjohtaja Peter Kenyonin kanssa. Ferdinand sanoi, että hän ei tiennyt etukäteen Kenyonin olevan paikalla, vaan hänen tarkoituksenaan oli vain tavata agenttinsa. Rion agentti kuitenkin kertoi, että puolustaja tiesi Kenyonin olevan paikalla.[5] Elokuussa Ferdinand lopulta allekirjoitti uuden jatkosopimuksen Manchester Unitedin kanssa. Sopimus pitää miehen seurassa kesään 2009 asti.[6]

31. maaliskuuta 2008 Ferdinand ilmoitti, että haluaisi tehdä uuden sopimuksen Manchester Unitedin kanssa, ja mainitsi myös halustaan lopettaa uransa manchesterilaisseurassa.[7] 18. huhtikuuta hän tekikin seuran kanssa uuden sopimuksen, joka ulottui kesään 2013 asti.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ferdinandilla on saintlucialaista, dominicalaista sekä irlantilaista taustaaRio Ferdinand ja hänen naisystävänsä Rebecca Ellison saivat 24. heinäkuuta 2006 pojan, jonka nimeksi tuli Lorenz. Rion veli Anton Ferdinand ja serkku Les Ferdinand ovat myös ammattijalkapalloilijoita.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Paolo Maldini
Mestarien liigan voittanut kapteeni
2008
Seuraaja:
Carles Puyol