Rikkinäinen puhelin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rikkinäinen puhelin, juoruämmä tai juoru on lasten seuraleikki. Leikkijät kokoontuvat riviin tai jonoon, ja toisessa päässä oleva kuiskaa haluamansa viestin seuraavalle. Tämä kuiskaa sen eteenpäin, kunnes päästään rivin tai jonon loppuun. Lopuksi viimeinen kertoo, mitä hän kuuli, ja ensimmäinen paljastaa liikkeelle laskemansa viestin. Usein viesti on muuttunut matkan varrella huomattavasti.[1]

Rikkinäinen puhelin -leikin ideoilla on joskus myös merkitystä kokeellisessa peliteoriassa ja taloustieteessä, jossa samaa ideaa käytetään mallinnettaessa informaation kulkua ihmisten välillä.

Ympäri maailmaa leikitään samankaltaista leikkiä. Useimmissa kielissä leikin nimi on "rikkinäinen puhelin", mutta esimerkiksi englanniksi se tunnetaan myös nimellä "Chinese whispers" (kiinalaiset kuiskaukset), ranskassa "téléphone arabe" (arabialainen puhelin) ja japanissa 伝言ゲーム (viestipeli). Arabiaksi se on 'rikkinäinen puhelin' ja kiinaksi 'viestinsanomispeli'.

Rikkinäisestä puhelimesta on myös hiljainen variaatio, jossa kirjain tai sana kirjain kirjaimelta piirretään sormella edessä olevan selkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leikkipankki leikkipankki.xn--leikkipiv-12ac.fi. Arkistoitu 14.7.2020. Viitattu 10.7.2020.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.