Rieju

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rieju

Riejulogo.gif

Tunnuslause "Start the rocket", "For everyday adventure"
Perustettu 1934
Avainhenkilöt Luis Riera Carré, Jaime Juanola Farrés
Kotipaikka Espanjan lippu Figueras, Espanja
Toiminta-alue Koko maailma
Toimiala Ajoneuvot
Tuotteet Moottoripyörät, mopot
Kotisivu www.riejumoto.com

Rieju on vuonna 1934 perustettu espanjalainen moottoripyörävalmistaja, joka on erikoistunut mopoihin ja kevytmoottoripyöriin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rieju perustettiin vuonna 1934 kahden nuoren yrittäjän, Luis Riera Carrén ja Jaime Juanola Farrésin toimesta. Yhtiön toimialana oli valmistaa polkupyörätarvikkeita. Yhtiön nimi muodostui kummankin perustajan sukunimistä: Riera Carré ja Juanola Farrés.

Yrittäjät ostivat maata jolle he alkoivat rakentaa tehdasta, mutta Espanjan sisällissota pilasi heidän suunnitelmansa. Tasavallan hallitus takavarikoi keskeneräisen rakennuksen ja käyttivät sitä kuorma-autovarikkona. Sodan päätyttyä vuonna 1940 yhtiö pääsi takaisin jatkamaan polkupyörätarvikkeiden tuotantoaan.

Vuonna 1942 yhtiö rekisteröitiin Limited Companyksi (Sociedad Limitada) miljoonan pesetan pääomalla, ja se alkoi valmistamaan osia ensimmäistä polkupyörää varten. Yhtiössä työllisti 35 työntekijää jotka valmistivat noin 30 pyörää viikossa.

Vuonna 1947 yhtiö valmisti ensimmäinen moponsa yhden polkupyörämallinsa pohjalle. Mopossa oli 38-kuutioinen moottori, joka oli kytketty takapyörään. Moottori tuotti noin yhden hevosvoiman ja sen huippunopeus oli 40 kilometriä tunnissa. Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1949 tehtiin moposta toinen versio, jossa oli tehokkaampi moottori ja itse suunniteltu vaihteisto. Myöhemmät mallit (3 ja 4) alkoivat jo antaa käsitystä moottoripyörän ulkonäöstä.

Vuonna 1964 Rieju teki sopimuksen Minarellin kanssa lisenssistä Jaca-mallin moottorin valmistukseen, jossa oli 11 hevosvoimaa ja huippunopeus 90 km/h, joka tosin oli rajoitettu 45 kilometriin mopon säännösten mukaan. Jaca-moottorista kehittyi 1960 ja 1970-luvuilla Confort ja TT-malliset moottorit. Rieju kehitteli vuonna 1978 myös automaativaihteista mopoa, mutta hanke kaatui.

Tuotanto kasvoi tasaisesti koko 1980-luvun ajan, tuoden samalla uusia ja monipuolisempia malleja. Riejun pyörät voittivat myös useita palkintoja eri kansainvälisissä enduro-kilpailuissa, nostaen yhtiön profiilia. Vuonna 1996 yhtiö laajensi markkinoita ja alkoi viemään tuotteitaan Eurooppaan. Vuonna 2006 viennin osuus myynnistä oli 60 prosenttia.

Moottoripyörämallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rieju valmistaa tehtaillaan mopoja sekä kevytmoottoripyöriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]