Riddarholmskyrkan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Riddarholmskyrkan.

Riddarholmskyrkan eli Riddarholmenin kirkko on Tukholman keskustassa Riddarholmenin saarella ja kaupunginosassa, lähellä kuninkaallista linnaa sijaitseva kirkko. Se oli vuosisatojen ajan Ruotsin kuninkaallisten hautauskirkko. Kirkossa ei ole vuodesta 1807 lähtien kokoontunut yksikään seurakunta, vaan sitä käytetään vain hautajais- ja muistotapahtumiin. Kirkon seinillä ovat edesmenneiden Serafiimiritarikunnan jäsenten, muun muassa monien Suomen tasavallan presidenttien, vaakunat.

Kirkko on Tukholman vanhimpia rakennuksia. Sen vanhimmat osat sijoittuvat 1200-luvulle, jolloin se rakennettiin fransiskaaniluostarin kirkoksi. Uskonpuhdistuksen jälkeen luostari kuitenkin suljettiin ja kirkko muutettiin luterilaiseksi kirkoksi.

Kirkkoon lisättiin torni ensimmäisen kerran Kalmarin unionin unionikuningas Hannun valtakaudella, mutta salaman iskettyä siihen se paloi maan tasalle. Palaneen tilalle rakennettiin 1600-luvulla uusi, barokkityyppinen torni, joka kuitenkin paloi 1835. Nykyinen, kirkon kolmas torni on rakennettu tämän palon jälkeen.

Kirkkoon on haudattu kaikki Ruotsin hallitsijat vuonna 1632 kuolleesta Kustaa II Aadolfista aina vuonna 1950 kuolleeseen Kustaa V:en asti, lukuunottamatta Roomaan haudattua kuningatar Kristiinaa. Sittemmin Ruotsin kuninkaallisten hautapaikkana on toiminut Kungliga begravningsplatsen Solnassa.

Vuosisatojen ajan on uskottu, että kirkossa on vuonna 1290 kuolleen Maunu Ladonlukon hauta, mutta haudan avanneet tutkijat ovat todenneet, että kyseessä on 1400-1500-luvulla eläneen ihmisen ruumis. Onkin arveltu, että 1500-luvulla hallinnut kuningas Juhana III nimesi vainajat uudestaan vahvistaakseen omaa valtaansa.[1] Tutkimuksia on tarkoitus jatkaa, ja lupahakemus muiden hautojen avaamiseksi on jätetty[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mihin katosi Ruotsin kuningasperhe haudastaan?, Yle.fi/uutiset 9.12.2011, viitattu 11.12.2011
  2. Oväntad upptäckt: Magnus Ladulås ligger inte i sin grav, Dagens Nyheter, 9.12.2011, viitattu 11.12.2011 (ruotsiksi)
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.