Richard Donner

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Richard Donner

Richard Donner (oik. Richard Donald Schwartzberg, s. 24. huhtikuuta 1930 New York, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan parhaiten toimintaelokuvistaan.

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donnerin ohjaajaura alkoi television palveluksessa. Vuonna 1961 hän ohjasi ensimmäisen teatterielokuvansa X-15, jonka pääosassa nähtiin Charles Bronson. Yhteistyö Bronsonin kanssa jatkui vuonna 1969 valmistuneen Raju romanssi -draamakomedian myötä. Vuotta aikaisemmin valmistui Donnerin ohjaama Salt and Pepper -komedia, joka sai pari vuotta myöhemmin jatko-osan Jerry Lewisin ohjauksessa. Donner jatkoi pääosin televisiotöissä, kunnes vuonna julkaistu 1976 kauhuelokuva Ennustus muodostui hitiksi. Se voitti Oscarin musiikistaan ja keräsi yli 60 miljoonan dollarin lipputulot, kun tuotantokustannuksia kertyi vain 2,8 miljoonaa dollaria.

Donnerin seuraava ohjaustyö Teräsmies (1978) oli megahitti, joka keräsi yli 300 miljoonan dollarin lipputulot maailmanlaajuisesti. Elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta, ja voitti erikois-Oscarin erikoistehosteistaan. Donner valittiin elokuvan ohjaajaksi Steven Spielbergin ja Guy Hamiltonin kieltäydyttyä. Hän sai ohjattavakseen myös elokuvan jatko-osan, mutta elokuvan ollessa jo kuvausvaiheessa, hänet korvattiin Richard Lesterillä. Vasta vuonna 2006 Donnerin versio elokuvasta julkaistiin.

Donner jatkoi hittien ohjaajana 1980-luvullakin, ja lähes poikkeuksetta hänen elokuvansa olivat menestyksiä. Megaohjaajien Steven Spielbergin ja Chris Columbusin kirjoittama Arkajalat oli Donnerin suurin ohjaustyö ennen Tappava ase -toimintakomediaa, jolle Donner ohjasi menestyksekkäästi kolme jatko-osaa. Maverick- ja Salaliittoteoria-hitit olivat niin ikään Mel Gibsonin tähdittämiä Donner-elokuvia. 2000-luvulla Donner on ohjannut Aikamatka- ja 16 Blocks -hittielokuvat.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]