Richard Crittenden McGregor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Richard Crittenden McGregor (24. helmikuuta 1871 Sydney, Australia30. joulukuuta 1936 Manila, Filippiinit) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä.

McGregorin isä kuoli pojan ollessa vuoden ikäinen. Hänen äitinsä Charlotte Crittenden McGregor oli syntynyt Rochesterissa Yhdysvalloissa vuonna 1841. Äiti ja poika muuttivat Kaliforniaan 1880-luvulla. McGregor meni opiskelemaan Stanfordin yliopistoon Palo Altoon ja valmistui 1898. Hän valmistui filosofiksi, vaikka aloitti opiskelun eläintieteessä. Hän erikoistui tutkimaan peippolintuja ja teki maastotutkimuksia Kalifornian lisäksi Coloradossa, Alaskassa ja Havaijilla. Hän myi 2 500 linnunnahan kokoelmansa, valtaosin peippolintuja, vuonna 1913 Jonathan Dwight Jr:lle. Kokoelma on nykyisin American Museum of Natural Historyssa New Yorkissa.

Vuonna 1901 McGregor matkusti Alaskan kautta Manilaan, jossa häntä työllistivät paikalliset tutkijat ja museot. Hän palasi Kaliforniaan vuoden 1905 lopulla tekemään kalatutkimusta, mutta jo helmikuussa 1906 hän matkusti takaisin Manilaan, suorittamaan keskeneräiset ornitologiset työnsä loppuun. Hän jäi Manilaan ja toimi muun muassa Filippiinien tiedekeskuksen (Philippine Bureau of Science) tutkijana ja toimitti The Philippine Journal of Science -lehteä. Myöhemmin hän toimi valtion virkamiehenä ja toimiston päällikkönä.

McGregor hyväksyttiin American Ornithologists' Unionin jäseneksi vuonna 1907. Vuonna 1920 hän julkaisi teoksen Index to the Genera of Birds. Kaikkiaan hän kirjoitti noin 137 tieteellistä artikkelia.

McGregor nimesi linnuista luzoninpyyjuoksijan (Turnix worcesteri), keltakruunukukastajan (Dicaeum anthonyi) ja karvasiipikyyhkyn (Ptilinopus merrilli).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]