Revolver Ocelot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Revolver Ocelot
Ocelot Yoji Shinkawan kuvittamana pelistä MGS2.
Ocelot Yoji Shinkawan kuvittamana pelistä MGS2.
Pelisarja Metal Gear
Ensimmäinen peli Metal Gear Solid
Luoja Hideo Kojima
Suunnittelija Yoji Shinkawa
Ääninäyttelijä
(englanti)
Josh Keaton (nuori; 2004–2006)
Patric Zimmerman (vanha; 1998–2008)
Troy Baker (2014–)
Ääninäyttelijä
(japani)
Takumi Yamazaki (nuori)
Kōji Totani (vanha)
Banjō Ginga (MGS4)
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Revolver Ocelot (jap. リボルバー・オセロット, Riborubā Oserotto) on Metal Gear -pelisarjassa esiintyvä kuvitteellinen hahmo, jonka loi japanilainen pelisuunnittelija Hideo Kojima. Ocelotin ensiesiintyminen oli sarjan kolmannessa pelissä Metal Gear Solidissa, jossa hän oli tarinan pääkonnan Liquid Snaken luotettu kätyri, mutta myöhemmissä peleistä Ocelot kuuluu sarjan merkittävimpiin hahmoihin. Pelisarjan juonijatkumon viimeisessä pelissä Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa Ocelotista on tullut päähahmo Solid Snaken arkkivihollinen, joka esiintyy uudella nimellä Liquid Ocelot (jap. リキッド・オセロット, Rikiddo Oserotto). Ocelot esiintyy peleissä myös nimillä Shalashaska (jap. シャラシャーシカ, Sharashāshika) ja Adamska (jap. アダムスカ, Adamusuka).

Revolver Ocelotin ääninäyttelijä on japaninkielisessä versiossa Kōji Totani ja englanninkielisessä versiossa Patric Zimmerman. Nuoren Ocelotin ääninäyttelijä on japaninkielisessä versiossa Takumi Yamasaki ja englanninkielisessä versiossa Josh Keaton. Peleissä Metal Gear Solid V: Ground Zeroes ja Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Ocelotia ääninäyttelee Troy Baker. Kōji Totani kuoli vuoden 2006 helmikuussa, joten Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsin japaninkielisessä versiossa Ocelotin ääninäyttelijä on Banjō Ginga, joka on myös Liquid Snaken ja majuri Zeron ääninäyttelijä. Ocelotin cowboy-tyylinen ulkonäkö ja maneerit, kuten Colt Single Action Army -revolverin käyttö, viittaavat lännenelokuvista tunnettuun näyttelijä Lee Van Cleefiin. Van Cleef myös esiintyi Bob Haukin roolissa elokuvassa Pako New Yorkista Kurt Russellin rinnalla; elokuvassa Russellin roolihahmo Snake Plissken oli Metal Gear -pelisarjan päähahmon Solid Snaken esikuva.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Metal Gear Solid ja Sons of Liberty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Revolver Ocelotin ensiesiintymisessä vuonna 1998 PlayStationille julkaistussa Metal Gear Solidissa hahmo on Liquid Snaken komentaman FOXHOUND-erikoisjoukon jäsen. Vuodelle 2005 sijoittuvassa tarinassa Ocelot osallistuu FOXHOUND:n ja Next-Generation Special Forcesin sotilaiden kapinaan, jossa terroristit kaappaavat Shadow Mosesin saaren Alaskan rannikolla. Terroristien vaatimuksena Yhdysvaltain hallitukselle on saada sadan miljardin dollarin lunnaat ja FOXHOUND:n entisen komentajan Big Bossin ruumis. Tarinan päähahmo Solid Snake lähetetään Shadow Mosesille pelastamaan ArmsTechin toimitusjohtaja Kenneth Baker ja DARPA:n päällikkö Donald Anderson, jotka ovat terroristien panttivankeja saarella. Ocelot esiintyy Snakelle pelin ensimmäisenä välipomona. Kaksintaistelun päätteeksi Gray Fox katkaisee katanalla Ocelotin oikean käden poikki ja Snake pelastaa Bakerin, jonka Ocelot oli sitonut C-4-muoviräjähteisiin kytkettyihin vaijereihin. Myöhemmin Ocelot on terroristien vangitseman Snaken sadistinen kiduttaja; kidutuskohtaus määrittelee Meryl Silverburghin kohtalon pelin loppuratkaisussa. Ocelot nähdään myös keskustelemassa Liquid Snaken kanssa terroristien suunnitelmista laukaista ydinohjus Metal Gear REX:llä. Pelin lopputekstien jälkeen pelaaja kuulee Ocelotin ja tämän salaperäisen esimiehen keskustelun. Keskustelussa paljastuu pelaajalle, että Ocelot murhasi Andersonin, joka tiesi Ocelotin olleen ulkopuolisen tahon värväämä vakooja FOXHOUND:ssa. Ocelotin keskustelukumppani on Yhdysvaltain presidentti George Sears, joka on Snake-kaksosten veli ja Big Bossin täydellinen klooni, Solidus Snake.

Ocelot tekee paluun vuonna 2001 PlayStation 2:lle julkaistussa Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä. Ocelotilla on Liquid Snaken ruumiista otettu tekokäsi, joka on siirretty Gray Foxin leikkaaman oikean käden paikalle. Vuodelle 2007 sijoittuvassa pelin ensimmäisessä osassa Ocelot valtaa venäläisen eversti Sergei Gurlukovišin palkkasotilaiden kanssa öljytankkeri USS Discoveryn varastakseen Metal Gear RAY:n prototyypin Yhdysvaltain merijalkaväeltä. Tehtävän loppuratkaisussa Ocelot murhaa Gurlukovišin, upottaa laivan räjähteillä ja varastaa Metal Gear RAY:n toimittakseen prototyypin Solidukselle. Vuodelle 2009 sijoittuvassa pelin toisessa osassa Ocelot, Solidus, Dead Cell -erikoisjoukko ja Gurlukovišin palkkasotilaat kaappavat Big Shell -vedenpuhdistamon New Yorkin edustalla ja ottavat panttivangiksi presidentti James Johnsonin. Uusi päähahmo Raiden lähetetään pelastamaan presidentti terroristeilta, mutta kesken tehtävän Ocelot tappaa Johnsonin. Tehtävän loppupuolella Ocelot paljastaa Raidenille, Snakelle ja Solidukselle, että Big Shellin tapahtumat ovat Yhdysvaltoja hallitsevan salaseuran Patrioottien suunnittelema ohjelma. Ocelot paljastaa työskentelevänsä Patriooteille ja päättää tappaa Raidenin, Snaken ja Soliduksen Metal Gear RAY:llä, mutta yhtäkkiä Liquid Snaken sielu ottaa hallinnan tekokäden kautta Ocelotin tietoisuudessa. Ennen poistumista Metal Gear RAY:n kyydissä Liquid kertoo hänen päämääränä olleen vallata Ocelotin mieli ja keho, jotta hän voisi päättää Patrioottien valtakauden.

Snake Eater ja Portable Ops[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 PlayStation 2:lle julkaistu Metal Gear Solid 3: Snake Eater esitteli nuoren Ocelotin, joka on eversti Volginin alaisuudessa toimiva GRU:n majuri Neuvostoliitossa. Vuodelle 1964 sijoittuvan pelin alussa hän esiintyy välipomona CIA-agentti Naked Snakelle eli nuorelle Big Bossille. Alun perin Ocelotilla on Makarov PM -pistoolit, mutta Naked Snaken ehdotuksesta hän alkaa harjoitella revolvereillä. Myöhemmin Ocelotin huolimaton revolverin käyttö on syypää Naked Snaken oikean silmän menetykseen, mistä johtuu Big Bossin tunnusomainen silmälappu. Pelissä EVA kertoo Snakelle, että Ocelot syntyi kesken taistelun naispuoliselle sotilaalle, jolle jäi keisarileikkauksesta käärmettä muistuttava arpi. EVA:n mukaan Ocelot on nuoresta iästä huolimatta majuri, koska hän syntyi legendaariselle sotasankarille. Myöhemmin The Boss kertoo Snakelle, että synnytti The Sorrow'lle pojan kesken Normandian maihinnousun; The Bossin käärmeen muotoinen arpi vihjaa, että hän olisi Ocelotin äiti. Pelin lopputekstien jälkeen pelaaja kuulee Ocelotin ja CIA:n johtajan välisen keskustelun, jossa Ocelot paljastuu GRU:n, KGB:n ja CIA:n kolmoisagentiksi. Ocelotin tehtävänä oli varastaa Volginilta mikrofilmi, josta paljastuu Filosofien perintönä tunnettu sadan miljardin dollarin kätköpaikka. Ocelot kertoo CIA:n johtajalle, että Snaken saavutusten surmata Volgin ja The Boss myötä mikrofilmi on Yhdysvalloilla, mutta mikrofilmi paljastaa vain yhden puoliskon Filosofien perinnöstä. Pelissä Ocelotin keskustelu Snakelle vihjaa, että Ocelotin etunimi on "Adamska".

Vuonna 2006 PlayStation Portablelle julkaistussa Metal Gear Solid: Portable Opsissa Ocelotilla on rooli pelin loppuratkaisussa. Vuodelle 1970 sijoittuvan tarinan lopussa Ocelot murhaa CIA:n johtajan ja varastaa häneltä asiakirjat, joiden avulla hänen työnantajansa saa haltuunsa koko Filosofien perinnön ja perustaa Patriootit jatkamaan The Bossin aatteita. Pelin lopputekstien jälkeen Ocelot ehdottaa työnantajallensa, että he värväävät Big Bossin Patriootteihin. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots paljastaa pelaajalle, että Ocelotin esimies ja Patrioottien perustaja on majuri Zero.

Guns of the Patriots[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 PlayStation 3:lle julkaistussa Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsissa Liquidin tietoisuus on täydellisesti ottanut hallinnan Ocelotin mielessä ja kehossa, joten Ocelotin uusi nimi on "Liquid Ocelot". Vuodelle 2014 sijoittuvassa tarinassa Ocelot on perustanut emoyhtiö Outer Heavenin viidelle maailman suurimmalle yksityisarmeijalle, jonka yhteinen sotilasmahti vetää vertoja Yhdysvaltain asevoimille. Ocelot päättänyt tuhota Patriootit, joiden hallinta on siirtynyt Zeron luomille tekoälyille. Ocelotin motiivina on syöstä nykyinen maailmanjärjestys sekasortoon luodakseen Big Bossin visio täydellisestä maailmasta, jossa ihmiskunta on ikuisessa sodankäynnissä. Ocelot on kaapannut Patriootteihin tekoälyihin kuuluvan GW:n ja suunnittelee ampuvansa alas Patrioottien keskustekoälyn JD:n, joka tietoliikennesatelliitti Maan kiertoradalla. JD on ohjelmoitu siirtämään Patrioottien ylin päätösvalta GW:lle, jolloin Ocelotilla olisi valta hallita ihmiskuntaa. Solid Snake estää Ocelotin suunnitelman saastuttamalla GW:n FOXALIVE-tietokoneviruksella, mutta virus poistaa GW:n kautta myös kaikki muut Patrioottien tekoälyt. Ocelot paljastaa Snakelle, että hän oli manipuloinut Snaken tehtävää, kunnes Snake tuhosi Patriootit tietokoneviruksella. Ocelot ei halunnut kaapata Patrioottien tekoälyjen hallintaa GW:llä, vaan tuhota järjestelmän päättääkseen heidän valtakautensa. Sotalaivansa Outer Havenin kannella Ocelot haastaa Snaken viimeiseen kaksintaisteluun, jossa Liquidin hallinta Ocelotin tietoisuudesta alkaa heikentyä. Kaksintaistelun jälkeen Ocelot kertoo Snakelle, että ilman Patriootteja sekasorto ja anarkia ottavat vallan ihmiskunnassa, mikä luo Big Bossin unelman täydellisestä maailmasta. Piesty ja uupunut Ocelot kuolee tietämättä, että virus ei tuhonnut Yhdysvaltain kriittistä infrastruktuuria.

Pelin epilogissa Big Boss selittää Snakelle Ocelotin motiivit. Liquidin henki ei ikinä yliluonnollisesti riivannut Ocelotin tietoisuutta tekokäden kautta, vaan Ocelot itse loi nanokoneilla, itsehypnoosilla ja psykoterapialla Liquidin persoonallisuuden voidakseen kapinoida Patriootteja vastaan. Ocelot teeskenteli Liquidin vallaneen hänen mielensä ja kehonsa, koska hän halusi hämätä Patrioottien tekoälyjä ja kylvää eripuraa Snake-kaksosten välillä. Ocelot halusi tuhota Patriootit, jotta tekoälyjen hallitsemilla nanokoneilla keinotekoiseen koomaan vaipunut Big Boss olisi vapaa Patrioottien vallasta. Ocelotin kuolinsyy oli Snakestä saatu tartunta FOXDIE-viruksesta, jonka tekoälyt ohjelmoivat tappamaan Patrioottien viholliset. Big Boss itse päättää Patriootit tappamalla Zeron ja kuolee The Bossin haudalla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

The Phantom Pain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ocelot esiintyy vuonna 2015 julkaistussa Metal Gear Solid V: The Phantom Painissä kaksoisagenttina, joka avustaa Venom Snakea ja palkkasoturijoukko Diamond Dogsia vuoteen 1984 sijoittuvassa tarinassa. Hän toimii kuulustelijana pelätessään, että Diamond Dogsiin on soluttautunut vakooja, mutta joutuu usein vastaamaan metodeistaan Kazuhira Millerille, joka ei ole vakuuttunut hänen kuulustelemiensa henkilöiden syyllisyydestä. Pelin lopussa Ocelot ilmoittaa tukensa Big Bossin suunnitelmalle sotia salaista sotaa Cipheria vastaan, enteillen hänen osallisuuttaan kronologisesti myöhemmissä Metal Gear Solid -peleissä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 Revolver Ocelot pääsi kuudennelle sijalle GamesAreEvil.com-sivuston luettelossa, johon oli luetteloitu kymmenen parasta konnaa videopeleissä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marchisio, Adrian: The Top 10 Video Game Villains of All Time 30.10.2008. GamesAreEvil.com. Arkistoitu 19.2.2009. Viitattu 18.2.2009. (englanniksi)