Replica

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nuortenkirjasarjaa. Replika on jonkin laitteen kopio.

Replica-nuortenkirjasarjan takana on kirjailija nimeltä Marilyn Kaye. Kirjat on alun perin kirjoitettu englanniksi ja ne on suomentanut Ulla Selkälä ja Tapani Bagge (vain Amyn takaa-ajo). Kaksi ensimmäistä osaa on julkaistu pehmeäkantisina, muut kovakantisina. Replica-sarja on julkaistu myös saksaksi, hollanniksi, espanjaksi, portugaliksi, ruotsiksi, turkiksi ja koreaksi.

Juonesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjasarjan päähenkilö on Amy Candler-niminen tyttö. Amylla on pieni salaisuus: hän on seitsemäs projekti Kuunsirpissä luoduista fyysisesti ja henkisesti normaalin yläpuolella olevasta klooneista, joita on kaiken kaikkiaan kolmetoista. Kolmastoista klooni ei ole kuitenkaan täydellinen. Kirjasarjassa tutustutaan myös Amyn ystäviin, Tashaan ja hänen veljeensä Ericiin sekä Chrisiin, ei-ystäviin sekä täydellisiin kloonisiskoihin. Kirjasarjassa on myös henkilö jota Amy pitää ensimmäisen kirjan loppuun asti biologisena äitinään olettaen isänsä kuolleen kolarissa kuten Amyn äiti, Nancy on kertonut. Projekti kuunsirppiä johtanut tri.Jaleski kuoli sarjan toisessa kirjassa. Ensimmäisen kirjan lopussa Amy saa tietää olevansa klooni. Lisäksi on tietysti miespuoliset kloonit, jotka ovat kuin Amyja mutta poikia. Kaikkien poikakloonien nimi on Andy ja tyttökloonien Amy. Andy nro 5 alias Andy Denker putkahtelee Amyn elämään aika ajoin. Leirillä, Pariisissa sekä myös Losissa, puhumattakaan tietokonepelistä! Amyn uusi ystävä Chris on myös klooni, mutta hänellä ei ole erikoiskykyjä vaan, hänen ruumiinosat on tarkoitettu vaihtaa jos alkuperäisen ruumiin osat ovat heikentyneet. Replica-kirjasarja on erittäin jännittävä, sillä lähes kaikissa kirjoissa Amyja jahtaa järjestö, jonka päämäärä on luoda maailmaan uusi hallitsijarotu. Myös herra Devon putkahtelee hänen elämäänsä, aina kun järjestö on Amyn ja muiden kloonien kannoilla.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

suom. engl.
Amy, numero 7 Amy, Number Seven
Amyn takaa-ajo Pursuing Amy
Toinen Amy Another Amy
Täydelliset tytöt Perfect Girls
Salaseura Secret Clique
Kohtaaminen And The Two Shall Meet
Lapsinero The Best Of The Best
Amyn äiti Mystery Mother
Kuume The Fever
Syytetty Ice Cold
Kolmastoista Amy Lucky Thirteen
Amy Pariisissa In Search Of Andy
Sijainen The Substitute
Alku The Beginning
Mallioppilaat Transformation
Paljon onnea, Amy Happy Birthday, Dear Amy
Puuttuvat palat Missing Pieces
Paratiisisaari Return Of The Perfect Girls
Näkijä Dreamcrusher
Isältä pojalle Like Father, Like Son
Virtuaali-Amy Virtual Amy
Kaikki Andysta All About Andy
Kloonisota War Of The Clones
Amyn kohtalo Amy, On Her Own

Geenitrilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

suomeksi englanniksi
Vaarallinen perimä Rewind
Kauhugeeni Play
Kloonattu tulevaisuus Fast Forward
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Amy, numero seitsemän[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy osaa yhtäkkiä tehdä melkein kaiken paremmin kuin muut. Hän näkee ja kuulee erityisen hyvin, osaa tehdä kolminkertaisia takaperinvoltteja voimistelussa, tietää vastaukset opettajan kaikkiin kysymyksiin vain vilkaisemalla tehtävää. Miksi Amya valokuvataan? Miksi hän saa outoja viestejä, jossa häntä kehotetaan salaamaan voimansa, ettei niitä huomattaisi? Mitä kummallista on hänen menneisyydessään? Ja lisäksi Amy näkee lähestulkoon joka yö unta, jossa hän on lasisessa keskoskaapissa tulen ympäröimänä. Liittyykö kaikki tämä yhteen? Onko Amy jotenkin poikkeava? Entä miksi Nancy ei halua puhua edesmenneestä miehestään, Amyn isästä?

Amyn takaa-ajo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy taas väittää parhaalle ystävälleen Tashalle, että on jälleen ”väsynyt”. Amy inhoaa sitä, ettei voi kertoa totuutta edes Tashalle. Toisin kuin hänen ”äitinsä” poikaystävälle. Vihdoin hän pääsee tapaamaan tri Jaleskin, projekti Kuunsirppiä johtaneen professorin. Amy halusi tietää vielä ensi kerrankin jälkeen lisää itsestään ja menee hänen luokseen uudelleen. Mutta matkalla tapahtuu jotain kauheaa.

Toinen Amy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn kouluun tullaan filmaamaan elokuvaa nimeltä ”Painajainen Koulussa”. Amy huomaa erittäin tutun näköisen henkilön, Aimee Evansin, Amyn sisaren. Amyllä on vain yksi pulma, Aimeen persoonallisuus on aivan erilainen kuin Amyllä. Toiseksi Aimee ei tiedä mitään hänen alkuperästään ja Amy joutuu selittämään. Se vain ei tule olemaan helppoa.

Täydelliset tytöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy kuulee koulussa, että hän pääsee New Yorkiin kansainväliseen kirjoituskilpailuun. Nancyn täytyy kuitenkin lähteä ulkomaille viikoksi. Hän käskee Amyn Morganien luoksi siksi aikaa. Morganit harkitsevat New Yorkiin lähtemistä. Loppujen lopuksi he lähtevät ja Amy pääsee heidän mukaansa. Ensimmäisenä iltana pidetään juhlaillallinen, johon osallistuu kaikki osanottajat ja heidän perheensä ja ystävänsä. Amy syö Ericin ja Tashan kanssa, kun hän nousee seisomaan ja kaatuu lattialle.

Osoittautuu, että tyttö on pyörtynyt.Tasha ja Eric ovat kauhuissaan sillä Amy ei ole ikinä kipeä. He ovat sitä mieltä, että Amy on myrkytetty, koska hän ei ole ikinä ollut kipeänä tai sairaalassa. Kukaan ei usko kaksikkoa ja he alkavat ottaan itse asiasta selvää. Ketään ei päästetä Amyn luokse, mutta Tasha ja Eric yrittävät kaikkia mahdollisia keinoja.

Tajunnan rajamailla häilyessään Amy näkee unta, jossa kahdeksan Amya on vangittu ja heitä tutkitaan. Amy itse yrittää kaikin mahdollisin keinoin päästä pakoon ja lopulta hän vihdoin ja viimein onnistuu hyppäämään ikkunasta.

Tällä aikaa Eric ja Tasha saavat selville, millä Amy on huumattu ja hänelle annetaan vastalääkettä. Tyttö pelastuu, mutta kirjoituskilpailu menee ohi suun.

Salaseura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn elämässä tapahtuu outoja; Michelle Michie palaa takaisin Amyn kouluun vietettyään kuusi kuukautta autokolarin aiheuttamassa koomassa. Tämän tytön paluun lisäksi myös muita outoja asioita tulee tapahtumaan. Amyn ranskanopettajan testipaperit katoavat kuin ilmaan ja opettajan päähän putoaa lamppu, juuri kun olisi ollut aika jakaa koepaperit. Oudot asiat seuraavat toistaan ja jostakin kumman syystä Michelle on aina paikalla kun tapahtuu. Kolme oppilasta katoaa ja yksi heistä on Jeanine Bryant, Amyn kilpasisko. Tällä kertaa Amy voi huokaista helpotuksesta; hän ei ole sattumusten kohteena. Eihän???

Kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy lähtee ystävineen Wildreness Adventuren järjestämälle eräretkelle. Jo kolmantena päivänä tapahtuu tapaturma. Mutta äkkiä Amy ei olekaan varma, oliko se sittenkään vahinko? Amy ihmettelee, miksi Eric käyttäytyy niin lapsellisesti. Kuka myös on Andy joka on täsmälleen yhtä täydellinen kaikessa kuin täydelliset geenit omaava Amy. kaikki käy hyvin mutkikkaaksi ja pian koko leirikunta on vaarassa...

Lapsinero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn poikaystävän Ericin luokalle tulee uusi oppilas toimittajien saattelemana, kahdeksanvuotias Adrian. Mutta mitä tämä pieni heiveröinen poika tekee kirjaston paloportailla ja mitä hänelle tehdään Superlahjakkaiden lasten klinikalla? Tästä Amy ottaa selkoa ja päätyykin vaaraan.

Amyn äiti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyllä menee hermo äitiinsä ja toivoo että hänellä olisi joku toinen huoltaja. Amyn toive toteutuu, kun Camilla Jaleski niminen nainen seuraa häntä. Seurattuaan tarpeeksi Camilla väittää olevansa Amyn äiti! Amy menee aivan sekaisin. Onko mahdollista, että pillerit olisivat tehneet Amystä erilaisen. Onko Amy Nancy Candlerin huostaan ottama kloonityttö vai jonkun aivan ventovieraan ihmisen tytär?

Kuume[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn koulun lähelle rakennetaan nuorisoklubi. Amy saa myös reiät korviinsa. Ensimmäisen kerran ollessaan nuorisoklubilla Amy pyörtyy ja joutuu koomaan. Amyn poikaystävä Eric vajoaa alas ja kutsuu koomaekspertin tutkituttamaan Amyn. Tasha ei salli sitä vaan tulee Amyn paikalle. Mistä Amyn kooma johtuu, rei’istä vai nuorisoklubista?

Syytetty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn salaisuus on paljastunut! Amyn pahin kilpasisko Jeanine Bryant on saanut selville Amyn alkuperän ja kiristää nyt Amya tekemään kuten haluaa, tai muuten hän kertoisi kaikille skandaalilehdille Amyn alkuperästä. Tähän Amy ei suostu ja yrittää puhua järkeä itsepäiselle tytölle, mutta ei onnistu ja juoksee vessaan itkemään ja miettimään mitä tehdä. Sillä välin joku työntää Jeaninen alas portaista ja hän joutuu koomaan. Amya syytetään asiasta, vaikka hän onkin viaton. Amy selvittää, kuka työnsi tytön alas portaista…

Kolmastoista Amy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy menee ystäviensä kanssa tivoliin. Siellä Tasha haluaa, että Amy menee hänen kanssaan ennustajaeukolle. Ennustajaeukko antaa Amylle arvoituksen: ”tapaat aikojen takaa muukalaisen, jonka nähtyäsi tiedät kuka tämä on”. Amy epäili, että ennustajaeukko tarkoitti jotain komeaa muukalaista, mutta saakin pian arvoituksen ratkaistua: toinen Amy! Amy selvittää tämän henkilöllisyyden. Amyn äiti kertoo tämän olevan taidoton 13. Kolmastoista? eikö Amyja ollutkaan 12. Pian kaikki muuttuu mutkikkaaksi ja molemmat ovat pahassa pulassa…

Amy Pariisissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn äiti Nancy joutuu menemään työmatkalle. Eikä matkan kohde olekaan mikä tahansa paikka vaan Pariisi, valojen kaupunki. Nancy ei voisi ottaa Amyä mukaan, vaan pyytäisi naapuriaan ja läheistä ystäväänsä Monicaa amylle lapsenvahdiksi. Amy saa hankittua itselleen ja Monicalle liput. Pariisissa Amy tapaa tutun, liiankin tutun henkilön. Annie Perraultin, yhden kolmestatoista Amysta. Amy tapaa myös klooniveljensä Andyn ,mutta miksi tämä on kuin ei tuntisikaan häntä? Retki vie niin korkealle Eiffel-tornin huipulle, kuin maanalaisiin katakombeihinkin.

Sijainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn suosikkiopettaja ms.Weller on kadonnut ja sijaiseksi tullut opettaja ms.Heartshorn. Ms Heartshorn ottaa Amyn heti silmätikukseen ja huomauttelee tämän jokaisesta virheestä. Tämä on kauhean ilkeä Amylle. Mitä Amyn luokkakuva teki hänen laukussaan? Mitä tarkoitti Andyn faksaama kuva sydämestä, jonka keskellä on nuoli/rasti? Oliko se varoitus ms.Heartshornista? Onko hän hyvä vai paha?

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn luokka saa rahastoonsa suuren lisäyksen ja he lähtevät rahoilla luokkaretkelle Washingtoniin. Amylle ja Nancylle tämä ei ole pelkkä luokkaretki, sillä projekti Kuunsirppi toteutettiin juuri siellä, Washingtonissa. Kirjassa kerrotaan myös tapahtumia projektin luomisajoista. Kirjassa selviää myös Neilin, Nancyn hyvin sairaan veljen surullinen kohtalo. Minkä petoksen Nancyn ystävä, Calvin on tehnyt?

Mallioppilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parksiden oppilaat alkavat käyttäytyä kummasti: meteli luokkahuoneessa on poissa, kukaan ei lunttaa kokeessa, oppilaat muistavat läksyt. Kaikki ovat täydellisiä, liian täydellisiä. He eivät tee mitään muuta paitsi katsovat ällöttävää teinisaippuaoopperaa ja imeskelevät inhottavan makuisia suklaakuulia. Mikä ihme kaikkia vaivaa? Sen Amy aikoo selvittää!

Paljon onnea, Amy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn herätessä syntymäpäivänsä aamuna, kaikki tuntuu oudolta. Sitten hän huomaa olevansa 22-vuotias nainen. Hänet viedään sairaalaan tutkittavaksi mutta hän tylsistyy. Amy päättää karata sairaalasta, näkee Max-nimisen pojan ja menee töihin lastenhoitokotiin. Mutta orpokodissa on jokin pahasti vialla…

Puuttuvat palat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parksidessa tapahtuu kummia: laulaja ei osaa laulaa, juoksija hengästyy parin metrin jälkeen ja kitaran soittaja ei osaa soittaa kitaraa. Uutisreportterit syyttävät pahamaineista Chris Skinneriä ja temppuilijoita. Amy ei yhtään epäilisi temppuilijoiden kykyjä, mutta suurin arvoitus on kuinka vain lauluääni katoaa? Ei puhe. Amy tutustuu Chrisiin eikä tämä vaikuta roistolta, vaan on mukava. Juoni tihenee ja kykyjen viejä onkin yllättävä.

Paratiisisaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy saa Chrisiltä viestin jossa hänet pyydetään ihanalle eväsretkelle jollekin salaperäiselle saarelle. Kuulostaa ihanalta ja Amy päättää lähteä. Kun Amy nousee laivaan hän huomaa olevansa yksin ja väsynyt. Viiden tunnin unien jälkeen laiva on ajautunut rannalle. Amy saa huomata, ettei olekaan yksin, kaikki muut kloonitytöt ja -pojat ovat siellä! Paitsi kolmas maalaistyttö, joka kuoli kohtaamisessa sairaalassa. Hänen tilallansa onkin Aly, ainoa Amy jolla ei ole voimia. Heidän pitää selviytyä vaarallisista kokeista. Mikä on saarella olon oikea tarkoitus?

Näkijä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy on ystävänsä rantajuhlissa ,jossa häneen osui salama. Kykyjensä takia Amylle ei käynyt kuinkaan. Amy saa huomata ,että hän näkee tulevaisuuteen ja pystyy lukemaan ajatuksia. Aluksi ennustajaeukkona oli mukavaa ,mutta Amy kykenee siten murskaamaan unelmia. Amy kertoi pistokokeiden tulosta ,mutta kertomattakin tulokset ovat loistavia. Miksi hän saa päänsärkyä uusista donitseista?

Isältä pojalle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn uuden poikaystävän Chrisin kauan sitten kadonnut isä tulee tapaamaan Chrisiä. Amy ei luota Chrisin isään ja yrittää käännyttää Chrisin isäänsä vastaan. Amy ihmettelee miksi Chrisin isä pyytää poikaansa pitämään hyvää huolta terveydestään ,vaikka itse käytti huumeita. Amyn äidin Nancyn työpari tulee ja Nancylle se ei ole hyvä uutinen. Grace oli veljeillyt järjestön kanssa. Myös muiden lasten kauan sitten kadonneet vanhemmat tulevat katsomaan lapsiaan ja Amyn on saatava tietää, miksi? Vastaus onkin yllättävä.

Virtuaali-Amy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyllä meinaa mennä hermot uuteen peliin nimeltä Darklands. Amyn klooniveli Andy tulee tapaamaan tyttöä ja kertoo, että hänen ”isänsä” on töissä järjestössä. Andylla on myös muita uutisia:, kun he olivat paratiisisaarella, heidän päähänsä oli asennettu elektrodeja. Amy ihmettelee, minne Andy on kadonnut. Amy käy Chrisin luona. Siitä Amylle tulee loistava pakopaikka, jonne mennä ja jossa he ovat turvassa järjestöltä; Darklands. Miten kloonityttö pärjää virtuaalitodellisuuden vaaroissa?

Kaikki Andysta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amyn klooni-veli, Andy sekä Chris, Amyn ystävä menevät Washingtoniin selvittämään tietoja projekti Kuunsirpistä ja järjestöstä. Jokin meni pieleen, kun he menivät järjestön päämajaan ja Chris vangittiin. Andy saa tietää, että hänen Brad-enonsa kuuluu järjestöön. Kirjassa kerrotaan myös Eve Carringtonin menneisyydestä. Mikä yhteys Evellä on Amyyn ja missä Eve oleilee nyt?

Kloonisota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amy saa viestin Amy numero viidenneltä, jossa häntä pyydetään menemään ostarille aurinkolasit päässään. Ostarilla Amy tapaa muut Amyt, ja jopa Alyn ja Andyt. Heidän suunnitelmanaan on mennä takaisin paratiisisaarelle pelastamaan muut Amyt ja Andyt. Miksi Amy New Yorkista käyttäytyy kummallisesti? Kirjassa selviää myös kuka on Andyjen ”isä” ja kuka on Amyjen ”äiti”.

Amyn kohtalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Replica-sarjan päätösosa. Pahantahtoinen järjestö on ajanut Amya takaa 23:n kirjan verran. Amy on jo aikuisuuden kynnyksellä ja muiden kloonien lailla menettämässä ihmeelliset kykynsä. Hän huomaa sen, kun hänen lapaluussaan ollut kuunsirppimerkki alkaa haalistua. Hän saa kokeesta kahdeksikon, joka olisi muuten hyvä, mutta Amylle sellainen ei ollut normaalia. Lopulta hän käy ihmelapsi Adrianin luona, joka osoittautuu järjestön apuriksi. Lopulta hänen geeninsä erikoistuvat ja Amysta tulee supersankari, joka kykenee lentämään. Hän pelastaa mm. uponneen laivan matkustajat. Adrian joutuu koulukotiin ja Andy saa tyttöystävän, nimeltään Alice, jonka hän tapasi fysiikan luennolla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.