RONJA (optinen tiedonsiirtotekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksi pinta-alaan nähden hyvin kirkas LED kohdistettuna halvalla suurennuslasin linssillä luo kirkkaan ja kapean RONJA-säteen, joka voi lähettää DVD-tasoista videota lähiympäristöön. Siirryttäessä muutama askel sivuun kapea säde ei enää näy lainkaan.
Kolme pulttia pinkeillä kumipaloilla mahdollistaa tarkan säädön optisen pään suunnalle vaihdesuhteella 1:300. Pultti oikealla on osa karkeaa säätömekanismia joka mahdollistaa suuntaamisen minne tahansa.
Keinotekoisesti värikorostettu kuva tilanteesta, jossa RONJA-linkki lakkaa toimimasta tiheän sumun vuoksi.

Reasonable optical near joint access (RONJA) on näkyvällä valolla tai lähi-infrapunavalolla toimiva langattoman vapaan tilan optisen tiedonsiirron standardi, joka perustuu LED (Light Emitting Diode) valon kohdistamiseen kapeaksi säteeksi linssillä ja vastaanottamiseen eräänlaisella kaukoputkella. Nopeus on perusmallissa 10 megabittiä per sekunti ja kantama 1,4 kilometriä.[1] Kantama voidaan nostaa 1,9 kilometriin kaksin- tai kolminkertaistamalla lähetin. Ronja-sädettä ei ole patentoitu. Rakennusohjeet, kaavakuvat ja piirrokset on julkaistu GNUn vapaalla lisenssillä. RONJA on Twibright Labsin hanke.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennusohjeet on tehty kokematon rakentaja mielessä. Perustoiminnot, kuten poraaminen ja juottaminen, on selitetty. Virheiden minimoimiseksi kriittisissä paikoissa ja auttamaan työn nopeutusta on otettu käyttöön monta keinoa, kuten porausmallit, yksityiskohtaiset tarkistukset juottamisen jälkeen, testausproseduurit. Tulostettavat piirilevykaaviot ohjeineen ovat ladattavissa valmistusta varten. Elektroniikan rakentelussa kokemattomat ovat postituslistalla kertoneet, että laite toimi ensimmäisellä yrittämällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oram, Andy: Ronja: at 10 Mbps the next stage in wireless mesh networking? 19.2.2007. O'Reilly Emerging Telephony. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.