ReBirth RB-338

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ReBirth RB-338
Kehittäjä Propellerhead Software
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.0.1 / syyskuu 1998
Tiedot
Ohjelmistotyyppi musiikkiohjelmisto
Alusta Windows, Mac OS, iOS
Lisenssi omistusoikeus
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

ReBirth RB-338 on ohjelmallinen syntetisaattori Windowsille, Mac OS:lle ja iOS:lle[1]. ReBirthin julkaisi ruotsalainen Propellerhead Software vuonna 1997.[2]

Propellerhead Software lopetti tuen ReBirthin pöytäkoneversiolle 1. syyskuuta 2005, kun itse ohjelman kehitys oli lopetettu jo vuonna 1999. Tämän jälkeen sen on voinut ladata ilmaiseksi yrityksen ylläpitämältä sivustolta.[3] Ohjelmisto ei kuitenkaan ole vapaa tai vapaasti levitettävä. ReBirth elvytettiin vuonna 2010 iOS-versiolla, joka on saatavilla iPhonelle, iPod Touchille ja iPadille. [2]

Roland TB-303, jota ReBirth RB-338 emuloi

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ReBirthissä on neljä ”laitetta”, jotka emuloivat kolmen eri Rolandin klassisen syntetisaattorin ääntä ja toimintaa:

  • 2 kpl TB-303 (bassosyntetisaattori)
  • 1 kpl TR-808 (analoginen rumpukone)
  • 1 kpl TR-909 (analoginen/samplepohjainen rumpukone) (versiosta 2.0 lähtien)

Jokaisella laitteella on oma pattern-valitsin, jota alkuperäisissä laitteissa ei ollut. Tämä mahdollistaa nopean vaihtamisen eri musiikkityylien välillä, eikä esimerkiksi TB-303:a tarvitse uudelleenohjelmoida yksinkertaisia tyylivaihdoksia varten. Tämä toiminto löytyy myös joistain Reasonin laitteista.

ReBirthissä on myös miksereitä, pattern-ohjattu suodin (PCF) ja muutamia tavanomaisia efektejä kuten delay, kompressori, särötys sekä räkkiä muistuttava graafinen käyttöliittymä.

Ohjelmistossa on myös tuki modauksille, joilla voi muuttaa sekä ohjelmiston ulkonäköä että sen äänivalikoimaa – esimerkiksi rumpuäänet voi kokonaan vaihtaa uusiin.

ReBirthin emulaatiota on laajalti kiitelty ja monet acid house- ja teknomuusikot ovat käyttäneet sitä tuotannoissaan. ReBirthin mukana tulee esimerkkitiedostona Hardfloorin acid-kappale Multiball Challenge.

Roland TR-909, ReBirthin emuloima rumpukone

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ReBirth for iPad and iPhone. Rebirthapp.com. Arkistoitu 23.5.2012. (englanniksi)
  2. a b ReBirth for iPad and iPhone - History of ReBirth development. Rebirthapp.com. Arkistoitu 23.5.2012. (englanniksi)
  3. http://www.rebirthmuseum.com/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]