Ray Gillen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ray Gillen (12. toukokuuta 1959 New York, Yhdysvallat1. joulukuuta 1993 New York, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen laulaja, joka muistetaan yhtyeistä Black Sabbath ja Badlands.

Hän aloitti uransa New Jerseyn alueen klubiyhtyeissä, ja 1980-luvun alkupuoliskolla hän liittyi Rainbow-yhtyeen rumpalin Bobby Rondinellin perustamaan Rondinelli-yhtyeeseen. Yhtye keikkaili ahkerasti ja oli lähellä saada levytyssopimuksen.

Vuonna 1986 Black Sabbathissa laulanut Glenn Hughes, joka kärsi vakavista päihdeongelmista, erotettiin kesken yhtyeen Yhdysvaltojen kiertuetta. Black Sabbathin silloinen basisti, Dave "The Beast" Spitz, joka oli aikoinaan nähnyt Gillenin laulavan Rondinellin keikalla, suositteli Tony Iommille Gillenin ottamista Hughesin tilalle. Ray Gillen valittiin ja Sabbath jatkoi kiertuetta. Black Sabbathin suosio ei ollut kovin korkealla tuohon aikaan ja myös yhtyeen sisällä oli ongelmia. Kaikesta huolimatta yhtye alkoi vuoden 1986 loppupuoliskolla levyttämään tulevaa The Eternal Idol -albumia. Yhtyeen miehistö vaihtui useasti levytyksen aikana ja myös Ray Gillen lähti yhtyeestä vuoden 1987 alussa. Gillenin seuraaja Tony Martin lauloi levyn vokaaliosuudet uusiksi. Ray Gillen tosin esiintyy levyllä, sillä ”Nightmare”-kappaleessa oleva ”paholaismainen” nauru on hänen äänittämänsä. Levystä on liikkeellä myös bootleg-versioita, joissa Ray Gillen laulaa.

Ray Gillenin seuraava projekti oli Tom Galleyn Phenomena, jonka albumilla Dream Runner Gillen on mukana. Tämän jälkeen hän liittyi John Sykesin Blue Murder -yhtyeeseen, mutta tämä jäi lyhyeksi John Sykesin päätettyä laulaa itse.

Seuraavaksi Gillen perusti yhdessä kitaristi Jake E. Leen kanssa Badlands-yhtyeen. Yhtye julkaisi kaksi albumia heikohkolla menestyksellä ja levytti kolmannen jonka jälkeen vuonna 1992 Gillen erosi yhtyeestä riitaannuttua Jake E. Leen kanssa.

Gillen lauloi vielä supertähtiprojektissa Sun Red Sun, mutta hänen terveydentilansa oli alkanut heiketä. Vuoden 1993 joulukuussa Ray Gillen kuoli newyorkilaisessa sairaalassa. Hänen kuolinsyynsä oli AIDS. Sun Red Sun -albumi ja Badlandsin kolmas levytetty albumi julkaistiin postuumisti hänen kuolemansa jälkeen.