Ray Danton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ray Danton (oikealta nimeltään Raymond Kaplan; 19. syyskuuta 1931 New York11. helmikuuta 1992 Los Angeles) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja elokuvaohjaaja.

Ray Danton syntyi juutalaisperheeseen, opiskeli Pittsburghin yliopistossa ja Carnegien teknisessä koulussa sekä näytteli teatterissa. Korean sodan aikana hän palveli Yhdysvaltain maavoimissa.

Dantonin ensimmäinen elokuva oli Kohtalon ratsastaja (Chief Crazy Horse) vuonna 1955. Hän esitti etupäässä sulavan mutta vaarallisen roiston rooleja tv-sarjoissa ja elokuvissa, joista tunnetuin on Jack Diamond – gangsteri (The Rise and Fall of Legs Diamond) vuodelta 1960. Vuonna 1956 Danton sai Golden Globe -palkinnon vuoden uutena miestähtenä.

1960-luvulla Danton teki useita elokuvia Italiassa ja Espanjassa. 1970-luvun alussa hän palasi Yhdysvaltoihin esiintyen lähinnä b-elokuvissa ja televisiosarjoissa. Samoihin aikoihin Danton perusti oman tuotantoyhtiön ja alkoi työskennellä myös ohjaajana. Hänen ensimmäinen ohjaustyönsä oli Vampyyrien kuolemantanssi (Deathmaster) vuonna 1972.

Danton oli naimisissa näyttelijä Julie Adamsin kanssa. Hän kuoli munuaissairauteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]