Rantanuijasara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rantanuijasara
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: buxbaumii
Alalaji: buxbaumii
Wahl.

Rantanuijasara (Carex buxbaumii ssp. buxbaumii) on sarakasvien heimoon kuuluvan nuijasaran alalaji. Nykyisessä luokituksessa sitä pidetään synonyyminä karttusaralle (Carex buxbaumii sensu stricto).[1]

Rantanuijasara kasvaa noin 30–80 cm korkeaksi ja viihtyy kosteilla kasvupaikoilla, kuten letoilla ja rannoilla. Rantanuijasaran varsi on pysty ja jäykkä ja varren tyvitupet ovat tummanpunaruskeat. Lehdet ovat suunnilleen varren mittaiset ja väriltään sinivihreät.

Rantanuijasaran kukinnossa on kahdesta neljään tähkää, joista ylimmäinen on muodoltaan nuijamainen. Ylimmän tähkän alaosissa on myös hedekukkia. Pullakot ovat 3–4,5 mm pitkät, mantelinmuotoiset ja lyhytotaiset. Tähkäsuomut ovat pullakkoa pidemmät ja pitkäotaiset. Rantanuijasara kukkii kesä-heinäkuussa.

Rantanuijasaraa kasvaa Suomessa melko harvinaisena lähes koko maassa, vähiten länsirannikolla. Muista Pohjoismaista rantanuijasaraa kasvaa Ruotsissa ja Norjassa sekä kapea-alaisesti Tanskassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M. & Uotila, P. 2019: Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. — Norrlinia 34: 1–206. (s. 37)
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.