Ranskan 1. armeija

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

1. armeija (ransk. Ire Armée) oli Ranskan maavoimien joukko-osasto, joka osallistui ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan. Armeija oli aktiivinen myös kylmän sodan aikana.

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. armeija muodostettiin elokuussa 1914 ja sen ensimmäiseksi komentajaksi nimitettiin kenraali Auguste Dubail. Armeija sijoitettiin rintamalle Belfortin ja Mirecourt–Lunéville-linjan välille ja sen päämaja Epinaliin. Se otti osaa hyökkäykseen Lothringenin alueelle tarkoituksenaan vallata Saarburg, mutta Baijerin kruununprinssi Rupprechtin komentama Saksan 6. armeija löi sen takaisin. Tämän jälkeen armeija kävi lähinnä juoksuhautasotaa ja sen johdossa kierrätettiin useita kenraaleja. Armeija osallistui muun muassa Passchendaelen taisteluun 1917.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Toinen maailmansota

1940[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksa hyökkäsi Ranskaan ja Alankomaihin 10. toukokuuta 1940. 1. armeija siirrettiin Pohjois-Ranskaan brittiläisen siirtoarmeijan tueksi. Armeija jäi mottiin Dunkerquen alueella ja se antautui saksalaisille 29. toukokuuta 1940. Vain pieni osa armeijasta onnistui evakuoimaan Englannin kanaalin yli Isoon-Britanniaan jatkaakseen taistelua myöhemmin.

1944–1945[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean de Lattre de Tassignyn johtama armeija B osallistui operaatio Dragooniin, joka oli liittoutuneiden maihinnousu Etelä-Ranskaan elokuussa 1944. Syyskuussa armeija B nimettiin uudelleen 1. armeijaksi. Se muodosti liittoutuneiden joukkojen oikean sivustan edeten kohti Saksaa Sveitsin rajan myötäisesti.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. armeija oli aktiivinen vielä 1980-luvulla.