Rajakorpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kempeleessä sijaitsevasta kylästä. Rajakorpi on myös kylä Karttulassa.
Rajakorven tärkein tieyhteys Rajankorventie.

Rajakorpi on Kempeleen kunnassa sijaitseva maatalousvaltainen haja-asutteinen kylä. Alue sijaitsee noin seitsemän kilometriä Kempeleen keskustaajamasta etelän suuntaan. Rajakorpi tunnettiin aiemmin Niitynmaana[1]. Rajakorven alueeseen lasketaan myös Rajakorven pohjoisosassa sijaitseva Sipolan pienalue.

Rajakorven alue on vanhaa merenpohjaa, joten se on maalaadultaan hyvin vaihtelevaa. Rajakorvessa on voimassa osayleiskaava, mikä ei salli rakentamista kuin vanhojen rakennuspaikkojen tilalle. Kylässä on nykyisin noin 40 taloa ja asukkaita noin 100[1]. Alueen tiestö on suurimmaksi osaksi sorateitä, ja päätiellä Rajakorventiellä on kylän kohdalla 50 kilometrin tuntinopeus, muualla 60 kilometriä. Kylässä on myös yrityksiä, muun muassa ratsastustila, autoilijoita ja puuseppä[1].

Sipola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sipolantie Sipolassa Rajakorventien ja Tuohinontien risteyksestä katsottuna.

Sipolan maatalousvaltainen pienalue sijaitsee noin kolme kilometriä Kempeleen keskustaajamasta etelään. Aluetta leimaavat teiden varsilta avautuvat peltoviljelykset ja niiden väliin jäävät laajat metsät. Sipolan asutus on keskittynyt pääosin nauhamaisesti Rajakorventien ja Ketolanperäntien varsille.[2]

Tieyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajakorvelle on useampi tieyhteys:

  • Riihivainion kohdalta seututieltä 847 lähtevää Tuohinontietä ajetaan noin kaksi kilometriä ja risteyksestä käännytään vasemmalle Rajakorventielle, josta Rajakorvelle on noin kolme kilometriä
  • Seututieltä 847 lähtevä Isoaukiontie johtaa Rajakorventielle.
  • Ketolanperäntieltä Ketolanperän koulun kohdalta lähtevä Luonungintietä ajetaan noin kaksi kilometriä, ja sitten käännytään oikealle Välikorventielle.
  • Tyrnävän kunnan puolelta yhdystieltä 8240, noin kaksi kilometriä Tupoksen eritasoliittymästä Tyrnävän kirkonkylän suuntaan, josta käännytään vasemmalle Rajakorventielle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kumpulainen, Rita: Muistatko, muistatko?. Rantalakeus, 4.1.2017, nro 1.
  2. Paakki, Timo: Lakeuden äärellä, kaupungin naapurina, s. 108. Sipola. Oulu: Kempeleen kunta, 2008. ISBN 978-952-67120-0-0. Julkaisun verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]