Raivaussaha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvan ruohotrimmeri ei ole oikea metsänhoitoon tarkoitettu raivaussaha, vaan puutarhatyökalu. Siitä puuttuu raivaussahaan kuuluva sahanterä. Usein harrastustason (kiinalaisvalmisteisista) ruoho- tai siimatrimmereistä uupuu turvalliseen metsänraivaukseen tarpeelliset teränsuojaimet, kantovaljaat ja vastaavat.

Raivaussaha on metsän, pääasiassa pensaikon ja vesakkojen, raivauksessa ja taimikonhoidossa käytettävä moottorikäyttöinen saha. Raivaussahan leikkausteränä käytetään yleensä sirkkelinterän kaltaista leikkauslaikkaa. Raivaussahalla voidaan helposti katkoa 4–10 cm:n paksuisia puita; tätä paksumpien puiden katkaisuun raivaussaha ei ole kovin käytännöllinen.

Raivaussaha koostuu leikkausterästä ja moottorista sekä näitä yhdistävästä varresta, jonka sisällä kulkee terää pyörittävä akseli. Käyttövalmista raivaussahaa kannetaan käyttäjälle puettaviin valjaisiin kiinnitettynä. Ohjausvarren ja valjaiden kiinnityskohta on yleensä tasapainotettu siten, että sahan käyttö on vaivatonta. Käyttäjän selän takana sijaitseva moottori toimii terän ja varren vastapainona. Varren pituus on yleensä noin 1,5–2 metriä, josta noin kaksi kolmasosaa on käyttäjän etupuolella.

Monikäyttömallisiin raivaussahoihin on saatavissa erilaisia leikkuuteriä ja muun tyyppisiä työkaluja kuten lehtipuhallin, oksasaha, pyörivä harja ja moottorisahan laippa.

Raivaussahoja tekevät yleensä samat valmistajat, joiden valikoimaan kuuluvat myös moottorisahat. Raivaussahoissa on perinteisesti käytetty kaksitahtimoottoria, joka on rakenteeltaan ja iskutilavuudeltaan lähes vastaava kuin keskikokoisissa moottorisahoissa (30-60 kuutiosenttimetriä). Sittemmin on alettu siirtyä pienempipäästöisiin nelitahtimoottoreihin. Suurimpia sahamerkkejä Euroopassa ovat saksalainen Stihl ja ruotsalaiset Electroluxin omistamat Husqvarna ja Jonsered[1].

Raivaussahalla työskennellessä on oltava asianmukaiset varusteet, joita ovat valjaiden lisäksi silmikollinen kypärä, kuulonsuojaimet, viiltosuojatut housut tai haalari ja metsurin saappaat tai kengät.

Kevytrakenteista, siimaleikkuriterällä varustettua raivaussahatyyppistä laitetta kutsutaan trimmeriksi tai siimaleikkuriksi. Sellaisia käytetään nurmikonleikkuussa niiden kohtien leikkaamiseen, joihin ruohonleikkuri ei ulotu. Heinikon leikkaamisessa käytetään siimaleikkuriterää tai 3 tai 4-hampaista ruohoterää. Siimaleikkurilla ja ruohotrimmeriterällä varustettuna laite ei ole varsinainen raivausaha. Puutarhakäyttöön tarkoitetuissa trimmereitä valmistetaan myös sähkömoottorilla (verkkojohdolla tai akkukäyttöisenä); sähköakulla varustettu laite on akkutrimmeri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakala, Tommi: Jonsered-tuotteet jäävät pois markkinoilta tänä ja ensi vuonna Koneviesti. 23.10.2020. Viitattu 10.8.2023.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.