Rainer Schönfelder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Rainer Schönfelder
Rainer Schönfelder
Maa:  Itävalta
Miesten alppihiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Torino 2006 alppiyhdistetty
Pronssia Pronssia Torino 2006 pujottelu
MM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Bormio 2005 pujottelu
Hopeaa Hopeaa Bormio 2005 joukkuekilpailu
Nuorten MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Hoch-Ybrig 1996 suurpujottelu
Kultaa Kultaa Hoch-Ybrig 1996 alppiyhdistetty
Hopeaa Hopeaa Hoch-Ybrig 1996 pujottelu

Rainer Schönfelder (s. 13. kesäkuuta 1977 Wolfsberg, Itävalta) on itävaltalainen uransa lopettanut alppihiihtäjä, joka laski lähinnä tekniikkalajeja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schönfelder voitti junioreiden maailmanmestaruuskilpailuissa 1996 suurpujottelun kultaa ja sijoittui hopealle pujottelussa heti Benjamin Raichin jälkeen. MM-kilpailujen jälkeen hän pääsi osallistumaan suurpujottelun maailmancupin osakilpailuun Norjan Kvitfjellissä. Kilpailun lopputuloksissa Schönfelderin sijoitus oli peräti kahdestoista, jolla irtosi 22 maailmancupin pistettä. Kaksi seuraavaa kautta Schönfelder kilpaili Euroopan Cupissa sekä FIS-kisoissa, kunnes teki paluun maailmancupiin kaudella 1998/1999. Tammikuussa 1999 Schönfelder laski sensaatiomaisesti neljänneksi maailmancupin pujotteluosakilpailussa Slovenian Kranjska Gorassa.

Helmikuussa 2000 Schönfelder voitti Saksan Todtnaussa lasketun pujottelukilpailun, ennen norjalaisia Kjetil Andre Aamodtia ja Ole Kristian Furusethia. Alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailut Itävallan St. Antonissa keväällä 2001, olivat Schönfelderin ensimmäiset aikuisten arvokilpailut. Hän osallistui kahteen lajiin: Pujotteluun, jossa sijoitus oli kuudes sekä alppiyhdistettyyn, jossa hän jäi täpärästi mitalien ulkopuolelle ollen neljäs.

Salt Lake Cityn olympialaisissa Schönfelder osallistui pujotteluun, jossa keskeytti sekä alppiyhdistettyyn, jossa jäi toista kertaa peräkkäin neljänneksi arvokilpailuissa. Maailmancup kaudella 2002/2003 hän voitti kaksi pujottelukilpailua ja sijoittui hienosti pujottelucupissa kolmanneksi. Sveitsin St. Moritzissa helmikuussa 2003 järjestetyt maailmanmestaruuskilpailut eivät sujuneet kuitenkaan yhtä hyvin, kuin maailmancupin kilpailut. Pujottelussa tuli keskeytys ja alppiyhdistetyssäkin sijoitus oli vasta kymmenes.

Kaudella 2003/2004 Schönfelder kävi kovaa kamppailua Kalle Palanderia vastaan pujottelucupin voitosta. Schönfelder voitti lopulta cupin vaikka oli saavuttanut vain yhden osakilpailuvoiton, Palanderin neljää vastaan. Maaliskuussa 2004 Schönfelderistä otetusta doping-näytteestä löytyi urheilussa kiellettyä piristettä, etilefriiniä. Schönfelder itse epäili, että hän oli saanut kyseistä piristettä flunssalääkkeestä[1]. Hän selvisi tapauksesta kuitenkin Itävallan hiihtoliiton antamalla varoituksella[2].

Schönfelder nappasi uransa ensimmäiset aikuisten arvokisamitalinsa Bormion MM-kilpailuista 2005. Hän sijoittui pujottelussa hopealle Benjamin Raichin jälkeen sekä hän oli mukana Itävallan joukkueessa, joka sijoittui hopealle ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa järjestettävässä joukkuekilpailussa. Mitaliputki sai jatkoa Torinon olympialaisissa vuotta myöhemmin: Alppiyhdistetystä irtosi pronssimitali ja pujottelussa hän oli täydentämässä Itävaltalaisten kolmoisvoittoa, niin ikään pronssilla. Maailmancupissa hän on voittanut viisi osakilpailua, ollut yhdeksän kertaa toinen ja kahdeksan kertaa kolmas (kauden 2007–2008 jälkeen).

Schönfelder on saavuttanut kotimaassaan Itävallassa jonkin verran menestystä myös poplaulajana. Hänen kappaleensa "Schifoan" (vuonna 2001) ja "Popmusic" (2003) nousivat Itävallan singlelistalle.[3]

Voitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivä Paikka Laji
6. helmikuuta 2000 Saksa Todtnau Pujottelu
20. tammikuuta 2002 Itävalta Kitzbühel Pujottelu
24. marraskuuta 2002 Yhdysvallat Park City Pujottelu
8. maaliskuuta 2003 Japani Shigakogen Pujottelu
8. helmikuuta 2004 Sveitsi Adelboden Pujottelu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.