Raphael (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rafaello (sarjakuvahahmo))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raphael
Raphael 2003.
Raphael 2003.
Luoja(t) Kevin Eastman
Peter Laird
Kustantamo Mirage Studios (1984–2009)
Image Comics (1996–1999)
IDW (2011–)
Ensiesiintyminen Teenage Mutant Ninja Turtles nro 1 (toukokuu 1984)
Henkilötiedot
Oikea nimi Raphael
Status Aktiivinen
Pituus 155–171 cm[1]
Paino 67–72 kg[2]
Ryhmäsidokset Turtles
Henkilöllisyydet Raph
Yövalvoja
Silppuri
Voimat Ninjutsu,
olympiatason ketteryys, nopeus ja vahvuus,
terävä-älyinen,
hallitsee kobudōa,
taitava sain käsittelijä.
Suhteet
Sukulaiset Leonardo, (veli), Michelangelo, (veli), Donatello, (veli), Tikku (isä)

Raphael, tunnetaan myös nimellä Rafaello[3], on alun perin Mirage Studiosin ja nykyisin IDW:n sarjakuvissa esiintyvä hahmo. Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 Teenage Mutant Ninja Turtles -sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa. Raphaelin tunnistaa punaisesta naamiosta ja hän käyttää aseenaan kahta saita.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphaelia pidetään aggressiivisena, huonotuulisena, synkkämielisenä ja kapinallisena. Hän käyttäytyy usein epäsosiaalisesti. Raphael on kuitenkin nelikon teknisesti vahvin ja paras taistelija, mutta usein pilaa kykynsä liiallisella äkkipikaisuudellaan. Hänellä on myös usein riitaa Leonardon kanssa, koska he ovat veljeksistä vanhimmat ja kilpailevat johtajuudesta. Hän myös ärsyyntyy useasti nuorimpaan veljeensä Michelangeloon. Hän ei ole kuitenkaan leppymätön tai pohjimmiltaan vihamielinen veljilleen, vaan oikeasti välittää veljistään ja on hyvin suojeleva heitä kohtaan. Raphael voi toimia sekä sankarina että konnana. Hän on veljeksistä toiseksi vanhin.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miragen alkuperäisissä sarjakuvissa Raphael oli väkivaltaisin kilpikonnista, ja hänellä oli taipumuksena raivostua ajoittain. Raphael saattoi myös lähteä mitään sanomatta takaa-ajamaan roistoa omin päin, mitä hän kuitenkin katuu jälkeenpäin. Raphaelilla on huumorintajua, joka osoittautui enemmän kyyniseksi ja sarkastiseksi. Ajan mittaan Raphaelin asenne alkoi kuitenkin pehmetä, eikä hän enää kovin usein kyseenalaistanut Leonardon johtajuutta. Raphaelin tunnistaa punaisesta naamiosta. Alkuaikojen Raphael oli luonteeltaan hyvin äkkipikainen ja riidanhaluinen sekä ajattelematon, mikä saattoi hänet jatkuvasti erilaisiin vaikeuksiin. Kuten Aku Ankka, Raphael voi toimia sekä tarinan sankarina että konnana.

Mestari Tikku opetti Raphaelin, kuten muutkin Turtlesit, yhtä tehtävää varten - kostamaan Tikun isännän Hamato Yoshin kuoleman. He onnistuivat tehtävässään, kun Donatello tappoi Silppurin Kranaatilla. Sittemmin Tikku antoi heille vapaat kädet, sillä heille asetettu tehtävä oli suoritettu. Tikku kuitenkin katosi, ja Raphael yhdessä muiden Turtlesien kanssa löysivät johtolankoja seuraamalla tiensä erääseen rakennukseen, jossa he joutuivat vahingossa teleportaamisen myötä D'Hoonib-planeetalle, jossa Turtlesit tapasivat Fugitoidin. He päättivät auttaa Liittovaltion ja Triceratonien jahtaamaa robottia. Turtlesit yrittivät paeta molempien joukkoja samalla tuskaillen vieraalle planeetalle joutumistaan, ja sitä, etteivät tienneet miten pääsisivät takaisin kotiplaneetalleen Maahan.

Triceratonit onnistuivat lopulta ampumaan heidän pakoaluksensa alas ja saivat siepattua Fugitoidin. Turtlesit seurasivat sieppaajia heidän bunkkeriinsa, joka osoittautui avaruusalukseksi. Alus vei heidät eräälle asteroidille, jonne oli rakennettu Triceratonien yhteiskunta. Alus laskeutui Rebublic Centraliin, jossa sotilaat veivät Fugitoidin heidän johtajalleen Zanramonille. Pian sotilaat ilmoittivat löytäneensä neljä tunkeilijaa, jotka olivat kuolla happikatoon. Fugitoidi tunnisti heidät ystävikseen, jolloin Zanramon käski viedä heidät vankilaan. Seuraavana päivänä Turtlesit joutuvat osallistumaan gladiaattoriturnaukseen, jossa he joutuivat taistelemaan neljää Triceratonia Mixx Troloa, Xoite Damazia, Daz Ublemia ja Monza Ramia vastaan. Taisaisen kamppailun päätteeksi he loikkasivat Michelangelon avustuksella areenan yllä lentävään alukseen, jolla he syöksyivät kohti Zanramonin katsomoaitiota ja ottivat hänet panttivangiksi. Turtlesit pakottivat Zanramonin kertomaan nopeimman reitin ulos. Zanramon johdatti Turtlesit ansaan, mutta joutui ammutuksi. Samassa Tricetonien sotilaat piirittivät Turtlesit ja Fugitoidin, mutta samassa he teleportautuivat takaisin Maahan ja Utromien rakennukseen, josta he alun perin joutuivat siirretyksi toiselle planeetalle.

Pian kaikki heräävät ja Triceratonit huomaavat olevansa tuntemattomassa paikassa ja ryhtyvät vastarintaan nähdessään Utromit metallisten ihmiskehojen sisällä. Utromit kuitenkin onnistuvat kukistamaan taistelun päätteeksi paikalle teleportauksen myötä saapuneet Triceratonien sotilaat. Samassa Tikku ilmaantuu Turtlesien iloksi paikalle ja kertoo tarinansa kuinka hän päätyi rakennukseen. Pian sen jälkeen Yhdysvaltain armeija tunkeutuu Utromien rakennuksen sisälle, sen noustessa uutisiin suuren valosäteen vuoksi. Utromit halusivat pelastaa Turtlesit korjaamalla rikki menneen siirtymälaitteen ohjauspaneelin. Korjauksen valmistuttua kaikki Utromit ja Turtlesit menivät siirtymälaitteeseen, joka vei heidät takaisin turvaan Aprilin luokse. Armeijan joukot pääsivät muutaman käytävän läpi, kunnes he rakennuksen itsetuhovaroituksen kuultuaan perääntyivät.

Image Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Image jatkoi Miragen sarjakuvien tarinaa, jossa Raphaelin naama haavoittui räjähdyksessä. Tapauksen jälkeen hän piti Casey Jonesin naamiota pitkän aikaa, kunnes päätti käyttää vain silmälappua. Raphael käytti myös jonkun aikaa Silppurin haarniskaa yrittäessään hallita mafiaa psykologisesti. Hän sattui vahingossa kävelemään jalkaklaanin ja mafian väliseen ristituleen, jotka jahtasivat Raphaelia Silppurin vanhaan pajaan. Paikalla hän takoi uudenlaisen Silppurin haarniskan, jonka avulla Raphael esitti olevansa heidän vanha arkkivihollisensa. Hän onnistui voittamaan molemmat ryhmät ja sai hetken aikaa johtaa jalkaklaania.

Archie Comics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archie Comics sovelsi 1980-luvun animaatiosarjan sarjakuvaansa ja esitteli Raphaelin, joka oli luonteeltaan hyvin samankaltainen kuin animaatiossa. Hänellä oli hetkellisesti salainen alter ego, ja hän pukeutui ihonmyötäiseen, mustaan asuun. Samaan aikaan Raphaelilla oli antropomorfinen tyttöystävä, joka oli myös ninja.

IDW[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 uudistetuissa Turtles-sarjakuvissa Raphael oli yksi neljästä koe-eläimestä Baxter Stockmanin johtamassa biotekniikkayhtiössä. Hänen ja kolmen muun kilpikonnan oli tarkoituksena olla ensimmäiset supersotilasprojektin kokeilut. April nimesi hänet, hänen vielä akvaariossa ollessaan, Raphaeliksi. He joutuivat ryöstettäväksi mönjän ohella. Tikku seurasi ryöstäjiä ja puri naamaan yhtä heistä, joka pudotti kilpikonnat sisältävän säkin kadulle. Paikalle saapunut kissa yritti viedä Raphaelin, jonka Tikku onnistui pelastamaan. Hän putosi kadulle. Pian kuitenkin ryöstäjät saapuivat hakemaan säkkiä, mutta Tikku onnistui raahaamaan sen hampaillaan viemäriin, jossa loput kilpikonnista selviytyivät ja muuttuivat mönjän myötä eläinhybrideiksi.[4] Kahdeksantoista kuukautta myöhemmin Raphael oli kuljeksinut kadulla muistamatta menneisyydestään mitään. Eräänä iltana hän sattui kuulemaan huutoa talosta, jossa oli menossa tappelu. Paikalle saapuessaan Raphael pelasti Casey Jonesin humalassa olleelta isältään, joka oli lyönyt poikaansa. Kaksikko ystävystyi ja lähti yhdessä kiertelemään New Yorkin kaduilla taistellen roistoja vastaan ja tutustuen enemmän toisiinsa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphael 1980-luvun animaatiosarjassa Turtles – mutanttikilpikonnat.
Raphael vuoden 2003 Turtles-sarjassa.

Raphael on sarjakuvan lisäksi esiintynyt animaatioissa, joissa hänestä on tehty kahdenlaisia versioita.

Turtles – mutanttikilpikonnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphaelin ensimmäinen animaatioversio syntyi vuoden 1987 Turtles – mutanttikilpikonnat -animaatiossa, jossa hänen ääninäyttelijänään toimi Rob Paulsen, lukuun ottamatta sarjan viimeistä kautta, jossa Paulsenin korvasi Michael Gough. Suomeksi dubatuissa versioissa häntä näytteli Tom Wentzel. Raphaelin luonne muutettiin sarjakuvien vihaisesta ja huonotuulisesta hahmosta sarkastiseen viisastelijaan. Hän ja Michelangelo olivat sarjan viihdyttäjät, ja usein Raphael myös kertoi vitsejä Michelangelosta. Myös Raphaelin ystävyyssuhde muihin kilpikonniin oli erilainen sarjakuvaan nähden, sillä hän harvemmin kinasteli heidän kanssaan, eikä myöskään yrittänyt kilpailla Leonardon kanssa johtajuudesta.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphaelin toinen uudelleenkäynnistys animaatioversio syntyi vuoden 2003 Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -animaatiossa, jossa hänen ääninäyttelijänään toimi Frank Frankson, suomenkielisessä versiossa kausilla 1-2 Pauli Virta ja myöhemmin kausilla 3-7 Pasi Ruohonen. Hahmo oli synkkä, äkäinen ja sarkastinen, mutta ei yhtä väkivaltainen, kuin alkuperäisissä sarjakuvissa. Hän oli kuitenkin yleensä se, joka ensimmäisenä menettää hermonsa taistelun aikana ja usein hakeutuu taisteluihin, joissa hän on altavastaajana. Raphael puhuu Brooklynin murteella, jota käytettiin ensi kerran 1990-luvun elokuvissa. Hän riitelee usein Leonardon ja Michelangelon kanssa, vaikka he ovat veljeksiä. Michelangelo saa usein Raphaelin ärsyyntymään ärsyttämällä häntä tahallaan. Leonardo puolestaan käy Raphaelin hermoille, koska tämä on katkera Mestari Tikun valitessa Leonardon johtajaksi. Molemmat kilpailivat johtajuudesta, koska he olivat veljesnelikon vanhimmat. Raphael myös oletti johtajan olevan paras ja rohkein taistelija. Casey Jonesin on usein mainittu olevan hänen paras kaverinsa, sillä molemmat ovat osittain samankaltaisia, kun he suuttuvat.

Kun Leonardo haavoittuu vakavasti, Raphael, Michelangelo, Donatello, Tikku, April ja Casey vievät tämän toipumaan Caseyn isoäidin vanhalle tilalle. Raphael yritti pitää tunteensa kurissa sanoen, ettei tätä haittaisi vaikka Leonardo kuolisi. Tästä huolimatta Raphael antoi kyynelten virrata ja muisteli, kuinka hän ja Leonardo olivat nuorina törmänneet viemärialligaattoriin, jonka kimppuun Raphael oli suin päin käynyt. Leonardo oli pelastanut tämän painamalla alligaattorin unipistettä ja peto oli nukahtanut.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raphael esiintyi vuoden 2012 Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjassa, jossa hahmon äänenä on Sean Astin. Suomenkielisenä äänenä Henri Piispanen. Raphael käyttää aseinaan kahta saita. Hän on Turtles nelikon kovin harjoittelija, mutta äkkipikaisin, jonka vuoksi hän aiheuttaa ongelmia tehtävien aikana. Hänen lemmikkikilpikonnansa Spike on ainut, jota kohtaan hän näyttää tunteellisemman puolensa. Mutta toisella kaudella Spike mutatoituu Slashiksi ja yrittää saada Raphaelin elämään siinä uskossa, että äkkipikaisuus ja aggressiviisuus olisivat tälle ainoat oikeat voimavarat. Slash myös halveksi Raphaelin veljiä ja ystäviä, mutta Raphael vastusti hänen aikeitaan tuhota nämä.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä vuonna 1990 julkaistussa elokuvassa Raphael puhuu kovismaisella New Yorkin alemman itäisen puolen aksentilla, jonka tapaista murretta on käytetty myöhemmissä sarjoissa ja elokuvissa. Hänellä oli hyvin paljon samanlaisia piirteitä kuin sarjakuvissa, kuten äkkipikaisuus, rumat puheet, sekä useat verbaaliset riidanhaastot Leonardon kanssa. Raphael on myös elokuvassa ensimmäinen, joka tapaa ihmisliittolaiset April O'Nealin ja Casey Jonesin; Caseyn hän tapaa haastaessaan riitaa tämän käyttäydyttyä yliaggresiivisesti käsilaukkuvarkaiden kanssa, ja Aprilin pelastaessaan tämän Jalkaklaanin väijytykseltä. Elokuvan puolessavälissä hän loukkaantuu pahasti jouduttuaan Jalkaklaanin väijyttämäksi, mikä puolestaan tapahtui sarjakuvissa Leonardolle. Tämän myötä Raphael on hetken aikaa poissa, kunnes palaa elokuvan loppuun taistelemaan Silppuria vastaan muiden Turtlesien kanssa. Raphael oli myös ensimmäinen, joka laski aseensa Silppurin käskystä pelastaakseen Leonardon, osoittaen perheensä olevan etusijalla. Hahmon äänenä toimi Josh Pais.

TMNT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännessä elokuvassa Raphael on turhautunut ja käyttäytyy liian aggressiivisesti toimiessaan öisin "Yövalvoja"-nimisenä antisankarina, kun Leonardo oli vuosia sitten matkannut Tikun käskystä harjoittelemaan Etelä-Amerikkaan. Palatessaan takaisin Leonardo tapaa myöhemmin illalla Yövalvojan, mutta ei tiedä sen olevan Raphael. Kaksikko tappelee hetken keskenään, kunnes Leonardo lyö Raphaelia kypärään, joka lentää tämän päästä. Leonardon huomatessa tämän, hän alkaa saarnata Raphaelille, joka hermostuu entistä enemmän ja purkaa raivonsa tappeluun Leonardoa vastaan. Hän saa Leonardon kumoon ja on juuri iskemässä veljeään sailla naamaan, kun huomaa Leonardon tuijotuksen ja tajuaa olleensa raivon vallassa. Raphael päättää juosta paikalta pois, jolloin muinaiset sotakenraalit sieppaavat Leonardon mukaansa. Hän yrittää pelastaa veljensä, mutta ei ehdi sieppaajien perään, näiden paetessa pakoautolla. Raphael palaa kotiin järkyttyneenä ja kertoo tapahtuneen Mestari Tikulle. Hän myöntää samalla Tikulle olleensa kateellinen Leonardolle, koska oletti tämän olevan Tikun suosikki. Tikku kuitenkin kertoo Raphaelille, että hän pitää kaikkia lapsiaan suosikkeina, vaikka senseinä Tikku on pitänyt Leonardoa parhaana. Tikku kertoo Raphaelille tämän omaavan myös hyviä johtajan ominaisuuksia, kuten intohimoa, vahvuutta ja uskollisuutta, mutta useiden raivon puuskien vuoksi häntä ei ole kelpuutettu johtajaksi.

Lopuksi Raphael johdattaa yhdessä Donatellon, Michelangelon, Tikun, Aprilin ja Caseyn kanssa Leonardon pelastusryhmää taistellen itsensä läpi useiden ninjojen ja sotakenraalien. Raphael myös hyväksyy Leonardon johtajuuden vapauttaessaan veljensä vankeudesta. Raphaelin äänenä toimi Nolan North. Suomenkielisessä versiossa hänen äänenään oli jo vuoden 2003 animaatiosarjasta tuttu Pasi Ruohonen.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2014 Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvassa Raphael on ryhmänsä äkkipikaisin, isokokoisin ja toiseksi vanhin kilpikonna. Hän käyttää aseinaan kahta saita. Raphael oli yksi tohtori O'Neilin ja Eric Sacksin koe-eläimistä, kun kaksikko yritti luoda jotain mullistavaa. Tulipalon sattuessa April pelasti kaikki koe-eläimet ja jätti heidät viemäriin, jossa he mutatoituivat ja saivat ihmismäisiä piirteitä. Tikku opetti kaikille ninjitsua ja antoi Raphaelille aseiksi sait, koska ne kuvastavat hänen äkkipikaista ja kärkästä luonnetta. New Yorkin joutuessa Jalkaklaanin rikollisaallon uhriksi ja Silppurin noustua esille katalalla juonellaan, nousivat Turtlet Leonardon johdolla pysäyttämään heidän pahat aikeensa. Hahmoa näytteli motion capturena Alan Ritchson, joka vastasi myös hahmon äänestä.

Raphaelia näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1987–1993
2014
Rob Paulsen Turtles – mutanttikilpikonnat
Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)
Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time
1989 Hal Rayle Turtles – mutanttikilpikonnat
1990 Josh Pais Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat
1991 Laurie Faso Teinimutanttininjakilpikonnat 2: Mönjän salaisuus
1993 Tim Kelleher Teinimutanttininjakilpikonnat 3
1996 Michael Gough Turtles – mutanttikilpikonnat
1997–1998 Matt Hill Ninja Turtles: The Next Mutation
2003–2009 Frank Frankson Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) Turtles Forever Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Battle Nexus
Mutant Nightmare
TMNT: Mutant Melee
Turtles in Time Re-Shelled
TMNT: Smash-Up
2007 Nolan North TMNT TMNT
2009 Sebastian Arcelus Turtles Forever
Sean Schemmel
2012–2017 Sean Astin Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012) Teenage Mutant Ninja Turtles
2013 Carlos Alazraqui Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
2014, 2016 Alan Ritchson [5] Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
2014 Roy Samuelson Teenage Mutant Ninja Turtles
2016 Mick Wingert Mutants in Manhattan
2018 Ben Rausch Injustice 2
2018–2020 Omar Miller Teini-ikäisten mutanttininjakilpikonnien nousu
2019 Darren Criss Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles

Raphaelia näytelleitä Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1990 Tom Wentzel Turtles – mutanttikilpikonnat
2003–2006 Pauli Virta Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) (kaudet 1-2)
2007–2009 Pasi Ruohonen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) (kaudet 3-7) TMNT
2013–? Henri Piispanen Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)
2019– Joonathan Kettunen Teini-ikäisten mutanttininjakilpikonnien nousu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuoden 1987 ja 2003 animaatiosarjassa pituudeksi ilmoitettu 155 cm; vuoden 2003 sarjan Fast Forward kaudella pituudeksi ilmoitettu 160 cm; vuoden 2007 elokuvassa pituudeksi ilmoitettu 171 cm; vuoden 2012 animaatiosarjassa pituudeksi ilmoitettu 168 cm
  2. Vuoden 1987 ja 2003 animaatiosarjassa painoksi ilmoitettu 67 kg; vuoden 2003 sarjan Fast Forward kaudella painoksi ilmoitettu 72 kg; vuoden 2012 animaatiosarjassa painoksi ilmoitettu 70 cm
  3. Rafaello nimeä käytetty 1980-luvun televisiosarjan suomenkielisissä käännöksissä. Viitattu 29.3.2016
  4. Teenage Mutant Ninja Turtles (IDW) Vol. 1 Viitattu 7.2.2013 (englanniksi)
  5. 'Teenage Mutant Ninja Turtles' Movie Casts Its Turtles